Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag tror inte att någon på allvar menar att din hund skulle vara vanvårdad, utan det har säkert sin grund i att den som skrivit så har blivit provocerad av vad du har skrivit beträffande deras egen hundhållning.
Det enda jag vet om dig är att jag har blivit irriterad vid tidigare tillfällen för att du har varit väldigt hård i dina omdömen om andra, i situationer då jag inte har tyckt att det har varit befogat. Därför framstår det som ganska konstigt att du själv går i taket när någon säger något om dig.
Jag tror inte heller jag förstår frågan riktigt?
Påstår någon att du vanvårdar din hund genom att ha den för lydig??
Om så är fallet, varför funderar du ens över det?
.
Detta antar jag är riktat mot mig? Saken är ju just den att jag tog reda på vad som gällde genom polis och jordbruksverk just eftersom att jag ville ha det "svart på vitt" om vad som gäller. Att jag då fick det klart att kontrollen på hunden var det viktiga och inte avståndet verkar inte ha någon betydelse? Det var ingen egen tolkning av vad de sagt då jag frågade rakt ut och fick svar.
Hej ********,
Det stämmer att 16 § Lagen om tillsyn över hund och katt (2007:1150) säger att under tiden den 1 mars-20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Notera alltså att det står "hindras från att springa lösa" i texten. Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt. Det finns däremot inga speciella regler som vi känner till om hur många meter hunden får befinna sig från föraren.
Lagtexten lyder under polisens ansvar, så jag rekommenderar att du vänder dig till dem för att få svar på dina frågor.
Trevlig helg!
Med vänliga hälsningar
Linda Andersson
-------------------------
Linda Andersson
Djurskyddskontrollhandläggare
Avdelningen för djurskydd och hälsa/Department for Animal Welfare and Health
Jordbruksverket/Swedish board of Agriculture
551 82 Jönköping
Besöksadress: Vallgatan 8
Tel: 036- 15 62 17
Hej Linda.Tack för ditt svar men har en undran till om det går bra?
Jag frågade er skriftligt då det på "nätet" påstås att ni, alltså jordbruksverket, vid muntlig förfråganvia telefon från vissa som har hund vad gäller detta, tyder lagen som så att de får vara lösa under barnkammartiden och faktiskt rätt långt bort bara de är lydiga och kommer på inkallning?
Hej igen,
Det är möjligt att någon här på Jordbruksverket kan ha svarat på en fråga om man får hålla hundar lösa eller om de måste vara kopplade med det som faktiskt står i denna paragrafen. Fast däremot mer detaljerade tolkningar eller uttalanden i enskilda ärenden avseende denna lagstiftningen ska vi på Jordbruksverket naturligtvis inte svara på utan dessa frågor ska i så fall ställas till polismyndigheten.
Med vänliga hälsningar
Linda Andersson
-------------------------
Linda Andersson
Djurskyddskontrollhandläggare
Jordbruksverkets jurister? Vad tjänstemän på JBV anser o vad poliser anser är ganska ointressant, juridik är inte polisers starka sida.
Detta antar jag är riktat mot mig? Saken är ju just den att jag tog reda på vad som gällde genom polis och jordbruksverk just eftersom att jag ville ha det "svart på vitt" om vad som gäller. Att jag då fick det klart att kontrollen på hunden var det viktiga och inte avståndet verkar inte ha någon betydelse? Det var ingen egen tolkning av vad de sagt då jag frågade rakt ut och fick svar.
Hej!
Jag undrar kort o gott vad det är som gäller för hund period 1:a mars- 20-onde augusti.
Som jag förstått det får hunden vara lös, om den är lydig och som kopplad.
Vad innebär det? Lös men väldigt nära föraren, alltså inte springa runt, in och ut i skog o åker, eller är det så att om hunden är väldigt lydig så får den vara väldigt långt, sålänge hundföraren ser och hör sin hund, från föraren bara den kommer på inkallning?
Jag har tolkat lagen som om hunden får vara lös men intill o under kontroll av föraren, alltså inte springa runt o störa, hur är det?väntar på svar, vänligen E.
Kopia till: "Alingsås Västra Götaland" <alingsas.vastragotaland@polisen.se>
Inkorg
Fullständigt brevhuvud
Hej!
Jag fick din fråga till mig eftersom jag brukar handha s.k. djurärenden.
I Lagen om tillsyn av hundar och katter, vilken ändrades och skärptes till 2008, står att läsa att 1 mars - 20 augusti får din hund inte springa löst där det kan finnas vilt. Under resten av året skall du hålla uppsikt över hunden och hindra den från att driva eller förfölja vilt.
Jag har hämtat lite information från förarbetena till lagen, jurister och andra har skrivit och kommenterat vad innebörden i lagtexten skall vara. Jag tror att du får ett direkt svar på din fråga i texten nedan.
I lagen om tillsyn av hundar och katter är 16 § 1 st hämtad direkt från 6 § jaktlagen, förutom den lilla skillnaden att det nu står "springa lösa" och i jaktlagen stod "löpa lösa". Någon skillnad i sak är det dock inte. Bestämmelsen innebär inte något absolut koppeltvång, men nära nog. När 6 § jaktlagen behandlades menade Jordbruksutskottet att även om hunden inte i alla situationer måste hållas kopplad, så fordrades att hunden måste vara i princip under samma kontroll som när den förs i koppel för att inte anses löslöpande.
Utskottet anförde också: ”Om hunden inte förs i koppel eller kort lina bör den befinna sig nära innehavaren. Den måste omedelbart lyda vid tillrop och skall genast kunna återkallas när det behövs.
Om hundägarens ansvar tolkar utredaren 6 § jaktlagen så här: ”Att hunden skall hindras från att löpa lös innebär att den måste hållas ’under fullständig kontroll’, vilket för de flesta hundar är synonymt med att den är ’kopplad’.”
Angående ursprungsfrågan så har jag väldigt svårt att förstå hur man kan få det till att din hund skulle ha det dåligt på något vis för att den har tydliga regler. Jag tycker att det verkar som om du är en bra hundägare.
Däremot gjorde jag en annan tolkning än vissa andra om jakträttsinnehavares befogenhet att kräva att hundägare kopplar sin hund under övrig tid på året om det inte föreligger andra skäl att denne inte vill ha lösgående hundar på sin mark(naturligtvis måste dessa hundar vara viltrena!).
Hej!
Frågan om koppeltvång har inte prövats i domstol, varför det inte heller finns några avgöranden som mer i detalj talar om vad som gäller (däremot finns det ett flertal avgöranden där den som har dödat lösspringande hundar, för att skydda sin egen hund eller tamboskap, har friats från ansvar, så det finns all anledning att hålla ordning på sin hund). Naturvårdsverket har inte heller tagit fram någon officiell vägledning kring detta.
Det finns alltså inget färdigt svar på din fråga, men personligen gör jag bedömningen att det i vart fall under tiden 1 mars - 20 augusti föreligger krav på att hundar hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Detta för att undvika onödig stress eller skador då djuren har ungar. Har man en extremt väldresserad hund bör det alltså gå bra att ha den okopplad (eftersom lagen inte direkt föreskiver koppeltvång), men den bör då befinna sig i förarens omedelbara närhet, dvs. aldrig längre bort än "normalt koppelavstånd", dvs. inte mer än ett par meter från föraren. Hunden ska stå under sådan lydnad som om den vore kopplad. Klarar man inte av att garantera att hunden aldrig smiter iväg ska den hållas i koppel under den här tiden på året. Tanken är alltså att hunden ska befinna sig under förarens direkta tillsyn, så kopplet får inte vara för långt och hunden får inte befinna sig utom synhåll.
Rådjurskid, harungar, markhäckande fåglar m.m. räds alla hundar, av alla raser, året runt. Störningen på det vilda, som frilöpande hundar utgör även om det bara rör sig 20–30 meter från föraren kan vara väsentlig, i vart fall under vår/sommar/höstperioden.
Nu är detta som sagt min personliga bedömning av hur jag tror att en domstol skulle resonera rörande tolkningen av reglerna kring tillsyn/koppeltvång, men för närvarande finns alltså inget rättsfall som ”ger facit” på frågan.
Observera också att reglerna för hur hundar ska hållas (koppeltvång, hundförbud m.m.) kan variera från kommun till kommun (genom bestämmelser i den lokala ordningsstadgan). Kontakta kommunens miljö- och hälsoskyddskontor för närmare att ta reda på vad som gäller.
Mvh
//Nils
NILS HALLBERG
miljörättsjurist
den bör då befinna sig i förarens omedelbara närhet, dvs. aldrig längre bort än "normalt koppelavstånd", dvs. inte mer än ett par meter från föraren.
Om så hade varit fallet så hade man ju inte behövt kalla in hunden, räcker ju att sträcka sig efter den då egentligen. Varför skulle hunden vara tvungen att komma på inkallning till föraren om den går precis intill?
Jag har faktiskt svårt att se att jag skulle anses störande om jag går i skogen/grusväg med schäfern 10 meter ifrån och han stoppar/kommer när jag ropar. Då stör han ingen.
Det är inte polisen som avgör utan Domstol.
Och de kommer att döma enligt Naturvårdsverkets tolkning då Naturvårdsverket har tolkningsföreträde.
Se svaret från Naturvårdsverkets jurist.