Janssons frestelse - Sveriges godaste?

@makaronitanten, inte tanten, hade ett suveränt bra recept på jansons här som jag tror hon postat några gånger. Jag sökte efter det häromdagen men hittade det inte...
 
Här är det! Fast jag använder inte hel ansjovis
Recept på Jansson (Makaronitantens)
1,2 kg god potatis i fina strimlor (mjölig sort tex king Edward)
3 små gula lökar , hackade
50 gr smör
3 dl grädde
3 dl mjölk
1 msk strösocker
1-2 små konservburkar av Grebbestads hel ansjovis, rensad från ben .
Salt
vitpeppar
Ansjovisspad
Ströbröd

1. Fräs löken mjuk i smör,i en stor kastrull. Slå på mjölk och grädde, koka upp.
2. Tillsätt den strimlade potatisen, strösockret och ansjovisen. Koka upp alltsammans under ständig omröring. Låt det koka tills potatisen sjunkit ihop, ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och ansjovisspad.
3. Slå upp alltsammans i en smord ugnsfast form. Strö ströbrödet över och grädda ca 45 minuter i 175 graders ugn.
 
Här är det! Fast jag använder inte hel ansjovis
Recept på Jansson (Makaronitantens)
1,2 kg god potatis i fina strimlor (mjölig sort tex king Edward)
3 små gula lökar , hackade
50 gr smör
3 dl grädde
3 dl mjölk
1 msk strösocker
1-2 små konservburkar av Grebbestads hel ansjovis, rensad från ben .
Salt
vitpeppar
Ansjovisspad
Ströbröd

1. Fräs löken mjuk i smör,i en stor kastrull. Slå på mjölk och grädde, koka upp.
2. Tillsätt den strimlade potatisen, strösockret och ansjovisen. Koka upp alltsammans under ständig omröring. Låt det koka tills potatisen sjunkit ihop, ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och ansjovisspad.
3. Slå upp alltsammans i en smord ugnsfast form. Strö ströbrödet över och grädda ca 45 minuter i 175 graders ugn.

Den ska jag testa :) :heart
Tackar
 
Följer, har ett minne av att @tanten sitter på ett bra recept? Något om att koka potatisen i mjölk. Hoppas hon dyker in.
Recept är verkligen inte min starka sida. Allt jag har på spis och i ugn görs på känn och stundens ingivelse.

Men just Jansson är väl enkel? Det är ju så få ingredienser. Fint skuren potatis varvas med rejält med finskuren lök och med ansjovis. (ansjoviskryddade sillfileér?)
Grädde över, och in i ugn på inte alltför hög värme och låt den stå inne länge.
 
Finskuren potatis (stavar) varvas med lätt fräst lök + dito purjolök och totalt söndermosad ansjovis i en smörad ugnsfast form, fyll upp med grädde, häll i ansjovisspadet, toppa med ströbröd och tillaga långsamt i ugnen. Typ 160-170 grader i 1½-2 timmar.
 

Liknande trådar

Mat God kväll! Tänkte göra äppelsaft enligt receptet nedan. Kan man låtadet stå i en bunke av rostfritt stål eller bör det vara plast...
Svar
2
· Visningar
216
Senast: Krålus
·
Tjatter Hur ofta gör ni goda gärningar? Vad kan det vara ni gör då?
Svar
3
· Visningar
327
Senast: Takire
·
Mat Tänkte bjuda på snittar inom snar framtid och önskar lite inspiration, så vilka är era godaste snittar?
Svar
12
· Visningar
671
Samhälle Fattar inte hur vi i Sverige kan hålla på såhär för att få billig sylt. Först så får Sverige och Finland svårt att få hit bärplockare...
Svar
17
· Visningar
1 170
Senast: Amha
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp