Jag var på seminarie med Christina Planck i tisdags...

Jag tycker nästan det mest intressanta var det du skrev om havren..

Visst har jag förr hört att havre innehåller väldigt mycket stärkelse men inte att det var SÅ mycket.
Vad är "små givor" kan man undra?
Vad är bättre foder, vilka soters kraftfoder är ex fattigare på stärkelse?
 
Korn innehåller ju ännu mer stärkelse så det borde vara direkt olämpligt att utfodra då??

Det måste vara när man ger dryga 3 kg det blir problem?
Mängder av hästar äter ju 2-3 kg havre om dagen.
 
Linfröpellets är väl ok att ge utan någon behandling innan.
Min häst har lätt för att får förstoppning så därför ger jag linfröpellets. Det är också rikt på proteiner som vi har usla värden på i hösilaget... jagar proteiner...
 
Jag *har* fått rådet av min veterinär att ge linfrö, men det är klart att man blir orolig när man läser om livsfarligt cyanväte och sånt. Jag slår över kokhett vatten och låter stå ca 12 timmar (blöter på kvällen till morgonen och på morgonen till kvällen) och får väl hålla tummarna för att hästen inte stryker med. :crazy:
 
Lars-Erik Jeppson , foderspecialist (stallmagazinet) skiver följande: Linfrö klassas som proteinfodermedel och innerhåller följdaktligen mycket protein 180SRP/kg, men detta är missvisande då proteinkvaliteten är låg. Han skriver vidare att om man fodrar med linför måste man göra en mäsk av det, Alltså KOKA det så att slemmet frigörs.
 
Vet att de producerar egen B-vitamin (om magen mår bra). Men av någon lustig anledning så påverkas ju vissa hästar av pälsfällning/sättning.

Att hästfolk gärna vill köpa div. saker till sin häst är inget nytt :).
/M
 
Korn vill jag inte fodra med heller, fått intrycket av att det är inte lämpligt hästfoder alls men det är mitt intryck och står endast för mig.

Hur kommer det sig att du tror det är när man ger över 3 kg som det blir problem? Vad är det som säger att alla de hästar som äter 2-3 kg havre om dagen egentligen kan tillgodogöra sig den havren? Vad är det som säger att de kan hantera all den stärkelsen, eller att de inte mått ännu bättre inuti av 2-3 kg av nåt annat foder? (tänker högt här, fodrar själv med havre)

Det är frågor jag gärna hade sett en diskussion kring och något som ligger i tiden tycker jag. Havre har länge varit det traditionella fodermedlet men vi lär oss ständigt mer och det vore synd om man inte kunde diskutera nya upptäckter om det "gamla traditionella" :)

Jag tycker personligen inte att 3 kg är definitionen av "små givor" men det är ju bara jag, vore kul med fler tankar om detta?
 
Intressant!
Sa hon någonting om hur länge vitaminerna höll sig i lagrat hö? I flera år eller "bara" över vintern?

Snacka om att göra en nyfiken och frågvis *ler* Det där var ju nästan tortyr :p
 
Jo vi har ju konstaterat förut att hästfolk har gott om pengar . Men som jag tidigare har sagt så är man nog mer mån om sig själv än hästen dvs man mår personligen bättre inombords om man trycker i sina djur oavsätt om det behövs eller inte, är mer ett psykologisk beteende "titta nu har jag kostat på min häst nåt bra, för så stod det på burken".

:bow:
 
Ang päls - det finns hästar som släpper vinterpälsen utan att ha sommarpäls under. De är inte speciellt vackra :devil: Sen har jag som sagt länge vetat att B-vitaminbrist inte är konstaterat hos häst och det inte finns någon förklaring till varför B-vit (elelr vitamincoctail) skulle hjälpa vid fällning, men likförbenat har jag som sagt sett hästar som blivit hjälpta av det, likaså har de veterinärer som sprutar beviplex eller Ultrasan vid dylika problem. Jag ger det som sgat vid PROBLEM och inte förebyggande. Sen är det ju lite intressant att leka med tanken vad som hänt om man INTE gett B-vitamin. Kanske hade hästen blivit "bra" vid samma tidpunkt helt naturligt? (Gäller inte de som är stela, det har jag aldrig upplevt, men de som har problem att släppa pälsen som de ska)

Ang linfrö - det står information om just linfö och vad som frigörs och varför det är giftigt och hur man undviker det etc i dagens RIDSPORT. Under frågesektionen.

Jag gav linfröpellets förr, den behöver inte blötas eller göras något alls med. (Men man KAN blöta den)
 
Det där med havren måstedu ha missuppfattat, låter som om det skulle kunnat vara fråga om vete.
Hon skriver själv i sin bok att havre anses minst farligt av spannmålsslagen pga sitt lägre stärkelseinnehåll.
Självklart kan man ge mer stärkelse än vad hästen kan hantera även med havre men då är det höga givor.
PL
 
Blötläggning utan värme sätter snarare igång bildningen av cyanid så det är kokning som gäller.
Även krossning fungerar eftersom glukokosiderna eller enzymet är känsligt för oxidation.
PL
 
ja, se till att bönderna lägger ner lite energi på att skörda BRA hö! Inte sånt med 10 mj/5 smb rp, typ :eek:
 
ja, det är väl egentligen det att fröskalet ska spricka, såvitt jag lärt mig?
Jag har fodrat med blötlags linfrö, men skulle hellre använda pelletsarna eller krossat lindfrö (har använt de varianterna också)
 
Min häst får knappt något kraftfoder, nästan bara silage. Är hästens mage ur spel tror jag att det kan behövas extra B-vitaminer.
(min häst får multivitaminer just nu).
 
För säkerhets skull så kollade jag med de andra som var där. Vi är helt säkra på att hon sa att havren var värst av spannmålen! :confused:

Skumt!
 
Det där är nog individuellt, eftersom vissa hästar inte ens tål 1 kg utan att må dåligt! Men man bör nog inte ge mer än typ 3 kg... (Hellst inte ens det?)
 
låter väldigt konstigt...helomvändning från hennes sida isåfall...hon skriver ju i häften från SLU att havren är det lämligaste kraftfodret för häst...

"ge aldrig mer än 200 g koncentrerad stärkelse och 75 g fett per 100 kg kroppsvikt och utfodringstillfälle. " är ju riktlinjen i häftet från 1997...kommer verkligen havre upp i det snabbt?I samma bok står att om man inte orkar räkna på sitt kraftfoder så är riktlinjen aldrig mer än 400g kraftfoder/100 kg häst och tillfälle för att undvika stärkelseöverskott.
Fettrikt är det ju havre, men i samma bok skriver hon att just fettet gör det lämligt för hästar.

har beställt hennes nya bok, deet blir spännande läsnin. tillsvidare får pållarna havre, de verkar inte direkt dö. De får såpass lite ändå at de bryter ner den utan problem.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp