Igångsättning enligt AR?

Sv: Igångsättning enligt AR?

Javisst, skritt i friskt tempo i skog och mark är jättebra, det håller jag med om. Tyvärr har vi väldigt begränsad tillgång till "skog och mark" bara vilket gör det hela svårare. Min häst har heller inte den naturliga framåtbjudningen som ger ett friskt skritttempo utan han går gärna och drar hovarna efter sig, särskilt om det gäller något så "tråkigt" som att skritta på vägen fram och tillbaka, därav blir det inte alls samma träningseffekt.

Jag ÄR INTE ute efter några genvägar, och jag förstår inte riktigt vart du (och flera andra) har fått det ifrån. Det jag vill är att stärka upp min häst på bästa möjliga sätt. Jag bryr mig inte ett dugg om ifall det tar lång tid. Själv har jag lite svårt att fatta bara att det kan vara bra för hästen att galoppera flera km utan att först ha fått stärka upp sig genom att arbeta i rätt form i de lägre gångarterna en längre period, vilket skulle vara konsekvensen av att bara följa veterinärens rekommendation till punkt och pricka.
 
Sv: Igångsättning enligt AR?

varför skulle hästen som del av rehab programmet galoppera kilometervis i fel form? :confused:vem skulle komma på ngt sådant? :confused:
 
Sv: Igångsättning enligt AR?

Det lilla ... att begära att den skrittar på tror jag inte att Vet. opponerar sig emot

Vem är det som bestämmer:devil:

Om den nu har ledinflammationer på fram är det bara bra att den inte går i låg form o gärna tittar o då kanske... vaknar.
 
Sv: Igångsättning enligt AR?

När jag, i slutet av 70-talet gick hästskötarkursen på Strömsholm fick jag berättat för mig att "regementshästar" som fick lindrig hälta p.g.a kotledsartrit skulle promenadridas i skritt upp till 3 tim/dag. Detta för att ledbrosket skulle få sin näring av ledvätskan trots att vätskan var tunnare än normat. Det sades att rehabiliteringen tog längre tid om man ställde hästen i en hage i stället, då den inte rörde sig lika mycket. Jag hade major Wikne som ridlärare och han hade mycket att berätta om gamla tiders hästhantering och skötsel.
Vi har inte så många kvar av "de gamle". En ovärderlig kunskap är snart borta.
 
Sv: Igångsättning enligt AR?

Fast de hästarna stog väl i spilta hela dagarna o ej i hage ens:confused:

Varför tror du att det finns skrittmaskiner;)
Jo för att de sällan rör sig tillräckligt i hagar.
 
Sv: Igångsättning enligt AR?

Ja mycket finns att önska ang kunskap om rehabilitering på häst och tyvärr har veterinärerna generellt dålig kompetens därav så luddiga träningsprogram. Om han sagt skritt utan ryttare så kanske jag hade köpt det men skritt på lång tygel innebär mycket vikt på frambenen med ryttare på ryggen så om den inte ska tåla att gå på böjt spår litegrann och bära mer med bakbenen utan ryttare då ska den knappast ridas på rakt spår med ryttare! Ännu mindre gå i hagen ;) Hade det handlat om inflammation i någon av bakbenen hade teorin sett annorlunda ut.

I övrigt finns så många bra svar redan och jag vill bara framföra min åsikt så trådskaparen kan få höra olika synpunkter, jag är inte ute efter att övertyga någon.
Min åsikt är i alla fall att rehabilitering inom djurvården är undermålig även om det tack och lov börjar komma lite andra yrkeskompetenser. Förvänta dig inte att du per automatik får bästa rekommendationer av en veterinär inom det området, jag tror du får mycket mer av en duktig dressyrtränare/equiterapeut eller dylikt som vet hur man bygger upp en häst och ser hur den ska röra sig korrekt.
 
Sv: Igångsättning enligt AR?

Man har gjort studier på hur hästens huvud position påverkar belastningen fram, med ryttare på ryggen och inte funnit att det du säger stämmer över huvud taget. När hästen får röra sig fritt med hals och huvud på lång tygel, blir belastningen på framdelen absolut inte ngt som kan anses vara vare sig ökat eller "värre".

Jag tycker inte att man kan säga som du, att det är bättre att fråga en ET. Inte gällande en sjuk konvalecent, ET har knappast kunskap om vad många medicinska diagnoser innebär. att de sen kan vara bra på en frisk häst gällande uppbyggnads råd osv har jag inget att säga om, men om det vore så att Equiterapeuter var så outstanding i sin kunskap jämfört med veterinärerna så skulle vi ju inte behöva några såna, eller hur?
 
Sv: Igångsättning enligt AR?

Rehabilitering av leder görs bäst med avlastad träning till en början och det är knappast avlastande med en ryttare på ryggen. Det är en extra vikt du lägger på frambenen (lägg då till att behöva balansera upp den här extra och dessutom rörliga vikten). Mycket bättre då att jobba utan tyngd (långa tyglar, markarbete osv) och få igenom ett bra rörelsemönster samt stärka leder muskler och ligament på ett sunt sätt.

Jag håller med, ET är inte tillräckligt. Det bästa vore hästsjukgymnaster som kan specialisera sig på träning av hästar utifrån olika diagnoser. Det är en lucka som behöver fyllas. Specialiseringar är nödvändigt. En veterinär kan sitt område och en rehabiliterare sitt och sedan gäller det att teama för bäst resultat!
 
Sv: Igångsättning enligt AR?

..Eller så kommer man med en aktiv travhäst, får x- antal kanyler i lederna och rådet, låt den gå i hagen nån vecka och kör på sedan.. Fritt valt att starta inom tre veckor ca..

Alternativt så kommer man med en tjock nordis med brutet höftben (läkt men snett ihopvuxet) och får rådet rid på med låga krav trots ½ grad på tre leder.

Åter till det tråden handlar om..

Håller med om att det måste individanpassas för att bli optimalt. Men vem vet hur individen kommer svara på både beh. och konvalecens???
Då inte vetten står där och betraktar förloppet måste de väl ge en allmän rekommendation för att undvika att man retar igång en nyligen blommande inflammation.

En inflammation kan ju vara väldigt smärtsam men snabbt övergående oxå.. har väl alla känt som tex gjort något ovant och oergonomiskt och knappt kunnat hålla en kaffekopp sedan pga en inflammerad carpalled. Det kan vara helt bra på tre dagar. men har smärtan kommit av lång tids nötning och orsaken kvarstår -Låååång tid innan det händer något. Kanske ett år av upprepade smärttoppar trots antiinflammatoriskt.
Vilken veterinär kan helt säkert veta vad som orsakat smärtan??
:confused:
 
Sv: Igångsättning enligt AR?

vilken ET kan säkert veta det och vad som är hönan eller ägget? ;)

Det finns ju ett skäl att veterinärer, beroende på vissa skade diagnoser, inte förespråkar manipulering av leder och korrigeringar i samband med läkning just i det stadiet för vissa skador, då en drastisk ändring i rörelsemönstret i samma veva som man vill få inflammationen att läka, kan bli för stor ändring för kroppen, med resultat att det blir som ett plockepinn.

Travsportens behandlingar tycker jag är en kategori för sig, där har man tyvärr fokus på pengar i första hand, och ledinflammationer eller rundsmörjning är vardagsmat.
 
Sv: Igångsättning enligt AR?

Precis.. Man vill väl sortera, minimera orsak och verkan, låta det ta sin tid att läka och inte hålla på med en massa på samma gång.
men vi var hos en mkt eftertraktad hästvet (tack vare att vi kom in där via en proffstränare som körde vår häst då) med travaren som skickade hästen innan oss till kiropraktor utan att passera gå..
Intressant att se hur de attackerar problemen!

För, även om det där är en sport för sig where money talks, så är det ju hästar! Man kan tycka att där det finns pengar skulle man vara ÄNNU mera noga med behandlingar som håller, så de kan prestera. De är faktiskt inte halta så himla ofta, om man ser till den enorma belastningen. (amatörhästarna iaf. Många sprutas i förebyggande.. de som har råd.. :o )
kan tänka, att det är kombon -Inte optimal ridning och hästar som rör sig inom en för liten/osund spännvidd som ger skador i överkant. -Som är svåra att få bukt med då de direkt går tillbaka i samma mönster efter vilan.

Många hobby-ridhästar sträcker aldrig ut i sin fulla naturliga rörlighet, tar aldrig ut sig, de står mest i hagar utan större fysisk utmaning och dras med alla vanliga välfärdsproblem som mkt god mat och helt naturlig bekvämlighet.. Kanske rids av rädd (vem är inte det inom den farligaste sporten av dem alla..) hämmande ryttare som vill ha det bekvämt och kontrollerat -jämt!
Så busar de loss eller något litet ruckar på det normala och en inflammation blossar upp/ovan muskel sträcks/led snedbelastas. Så helvila och de står/går och bekvämar ihop sig. Såklart aktar de det som gjort ont även om det kanske inte syns och hamnar i ett ofördelaktigt läge för dressyrövningar direkt efter.

En hästguru (Inom den alternativa grenen som ändå samarbetat med vet) pratar om skritt skritt skritt.. Lääänge efter en behandling såväl kiropraktisk som annan. För att skritten jämnar ut, är viktig för att nervsystemet ska pumpas igång rakt. Släppa muskelminne och börja om på ny kula efter trauma/genomgripande behandling. För att inte trilla i samma hål direkt igen!

Intressant, (tycker jag..) är att en professor i mikrocirkulation jag hade nöjet att fråga ut, om och om igen pratade om hur stärkelse och socker, triggar inflammation! Men oj, snöar in, det här hör hemma på Hästvård och inte AR..

Men som sagt, det är nog inte så konstigt att veterinärer vill ge ut en mall för igångsättning. Sedan kan man väl se på sig själv med kritisk blick innan man avgör om man ska rucka på planen och lägga upp en egen individuell sådan.
Men inte kan skritt skada, näää, känns knas att tro det!? :)
 
Sv: Igångsättning enligt AR?

Man har gjort studier på hur hästens huvud position påverkar belastningen fram, med ryttare på ryggen och inte funnit att det du säger stämmer över huvud taget. När hästen får röra sig fritt med hals och huvud på lång tygel, blir belastningen på framdelen absolut inte ngt som kan anses vara vare sig ökat eller "värre".
Fast i en forskningsstudie som presenterades i Ridsport, tror det var för något år sedan, var resultatet att hästar i låg form/remontform/nedlagda (vad man nu kallar det) alltid belastade frambenen mera.
 
Sv: Igångsättning enligt AR?

Fast där pratar man om form i trav- för att den ska lära sig att börja jobba mer med ryggen. En avvägning.

Skritt sliter mkt mindre än de andra gångarterna- farten, plus att skritten är fyrtaktig.
 
Sv: Igångsättning enligt AR?

Det finns en nyare studie som konstaterar att enda gången vikten överflyttades mer på bakdelen på hästen var när den fick gå med huvudet mycket högt. övriga huvudpositioner ändrade inte belastningen fram.
 
Sv: Igångsättning enligt AR?

delvis knapplån,
intressant att betänka i ämnet är ju att traven är den allra lättaste gångarten att placera huvudet på hästen separat från kroppen. För att hästen har lättare att fixera rygglinjen i den tvåtaktiga gångarten jämfört med ex. galopp där den i ett icke-samlat skede behöver halsen till att balansera sig, ungefär samma sak i skritten men inte riktigt av samma balanserande skäl utan för att "hela kroppen" behöver röra sig mer i skritten, grovt förenklat.
Om du börjar placera huvudet för tidigt i skritt och galopp så märks det mao mycket tydligare i försämrad kvalitet och att det hämmar hästen jämfört med i traven.

Min teori angående remontformen som blir framtung är alltså att man börjat placera huvudet utan att hästen eg. är i balans och har manken uppe, och kommer undan med det jämfört med vad man hade gjort ex. i samma scenario i galopp. Att det är mycket lätt att bli lurad i traven av att hästen kan hålla sitt huvud stilla även i en icke-samlad icke-sammanhängande form. Och mycket svårt särskilt på en remont att åstakomma jämnvikt.
 
Sv: Igångsättning enligt AR?

Det finns en nyare studie som konstaterar att enda gången vikten överflyttades mer på bakdelen på hästen var när den fick gå med huvudet mycket högt. övriga huvudpositioner ändrade inte belastningen fram.

Det där låter väldigt intressant. Undrar om vi väldigt sällan kommer till "bakvikt" formmässigt så det är därför man inte ser förändringen? Att det stoppas på vägen, mer eller mindre. Eller är vi kanske fel ute i vilken form vi vill ha, att hästen egentligen hade valt en högre huvudposition i samling än vad vi hade valt?
Jag har ibland hajjat till över hur mycket en del hästar vill höja både huvud och manke för att ta i till samling (jämfört med det man ser till vardags), kanske har de hästarna rätt? :p
 

Liknande trådar

Ridning Skulle behöva komma igång med ridningen av min 12-åriga SWB igen efter en vinter och vår av väldigt sporadisk ridning på grund av brist...
Svar
6
· Visningar
816
Senast: Marvin
·
Ridning Hej! Jag behöver råd från er som har erfarenheter av senskador och igångsättning när hästen stått länge. Min häst som är ett halvblod 15...
Svar
4
· Visningar
839
Senast: Nevermind
·
Ridning Har insett att jag kan mycket om foder, hagar, beteende och träning från marken - men väldigt lite om hur man faktiskt lägger upp...
Svar
5
· Visningar
647
Senast: MiniLi
·
Ridning Hej! Hur brukar ni tänka kring igångsättning av häst? Hur länge skrittar ni tills ni börjar lägga in trav på schemat? Jag har...
Svar
3
· Visningar
1 114
Senast: Freazer
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp