Icke köttätare, vegetarian till vegan.

karamelldrottningen

Trådstartare
Hej! Jag har ganska länge funderat på att bli vegetarian. Har varit det tidigare under många år men sen vet jag inte vad som hände. Men i dagsläget äter jag inte kött, men däremot fisk och mjölk och ägg. Så är ingen äkta vegetarian. Men det är inte ofta jag äter fisk, nån gång i månaden kanske.
Däremot funderar jag på att gå ett steg längre. Egentligen inte svårt att sluta med mjölk eftersom det finns bra alternativ. Ägg tycker jag är lite svårare faktiskt. Vill gärna ha i bakverk och liknande. Har köpt från grannens frigående som jag vet har ett väldigt bra liv. Men ibland från affären, speciellt nu vintertid då de inte värper lika ofta och får då dåligt samvete när jag köper från affären. Fast det är EKO ägg.

Sen har jag väldigt mycket läder och tycker det är dåligt med alternativa material för ändamålet. Visst det finns tex syntetsadlar. Har själv en. Men även i olika sorters läder. Har en dunjacka, visserligen begagnad.
Men det känns som att det är väldigt många områden. Och även om jag (numer) inte äter kött så blir det betydligt mer begränsat om jag även utesluter läder.

Mest funderingar från min sida. Verkar som många andra upplever det mindre komplicerat? Eller?

Eller så fortsätter jag som nu ungefär och struntar i om jag äter fisk nån gång emellanåt. Är jag hycklare då? Har nämligen inga som helst problem att själv fiska. Ta bort kroken och hela den biten. Då kan man väll aldrig bli en vegetarian om man är så känslokall mot vissa arter.

Tycker det är märkligt.
 
Vad är märkligt?

Jag tycker ost är det svåraste att ersätta. Nu finns helt ok färskost men hårdost och fetaost saknar jag. Ersätta ägg i bakning är enkelt, finns många alternativ beroende på vad man bakar.

Du kan ju ta det i etapper, bestäm dig för något du vill förändra och börja med det.
 
Jag tycker inte det är lika "benhårt klimat" längre vad gäller att vara strikt. Många är "typ vegan men gör nåt avsteg ibland" och det tycker jag är bra! Om det blir en känsla av antingen eller så är det nog alltför lätt att det blir för krångligt och jobbigt och så struntar man i allt till slut. Alla drar sina gränser där det känns bekvämt, och sen kommer vi alltid att stöta på folk som Fräser "Du är ingen riktig vegan för du har kvar dina gamla skinnskor/rider i en lädersadel/ åt din mormors kanelbullar som var gjorda på smör", Jag tycker att ju fler som siktar mot att vara vegan desto bättre, skitsamma om det inte hålls dödligt strikt i alla lägen. Sen är det förstås inte bra om ordet vegan skulle börja urholkas helt heller, men jag tror inte att det är nån större risk.
 
Så all pepp till dig, ta ett steg i taget, och även om en fisk skulle slinka ner nån gång så är du i min mening mindre hycklare än de som sitter med en hamburgare i handen och upprörs över att kineserna äter hundar.
 
Vad är märkligt?

Jag tycker ost är det svåraste att ersätta. Nu finns helt ok färskost men hårdost och fetaost saknar jag. Ersätta ägg i bakning är enkelt, finns många alternativ beroende på vad man bakar.

Du kan ju ta det i etapper, bestäm dig för något du vill förändra och börja med det.
Ja osten glömde jag!

Ja jag vet inte men märkligt att det är lättare att avstå från kött än från fisk. Kanske för fisk är mer vild än djur som är uppväxta i stora industrier? All köttproduktion är ju inte heller dålig i den bemärkelsen att djur far illa. Finns många som haft ett väldigt bra liv innan slakten. Men svårt att hålla koll när man står inne i butiken att veta hur just det djuret hade det innan. Och ännu svårare om man beställer mat på tex en restaurang. Där känns det lätt art avstå.
 
Så all pepp till dig, ta ett steg i taget, och även om en fisk skulle slinka ner nån gång så är du i min mening mindre hycklare än de som sitter med en hamburgare i handen och upprörs över att kineserna äter hundar.
Tack! Det kanske är det som är problemet! Att jag har lite sånt tänk. Antingen eller. Allt eller inget.
 
Jag tycker inte det är lika "benhårt klimat" längre vad gäller att vara strikt. Många är "typ vegan men gör nåt avsteg ibland" och det tycker jag är bra! Om det blir en känsla av antingen eller så är det nog alltför lätt att det blir för krångligt och jobbigt och så struntar man i allt till slut. Alla drar sina gränser där det känns bekvämt, och sen kommer vi alltid att stöta på folk som Fräser "Du är ingen riktig vegan för du har kvar dina gamla skinnskor/rider i en lädersadel/ åt din mormors kanelbullar som var gjorda på smör", Jag tycker att ju fler som siktar mot att vara vegan desto bättre, skitsamma om det inte hålls dödligt strikt i alla lägen. Sen är det förstås inte bra om ordet vegan skulle börja urholkas helt heller, men jag tror inte att det är nån större risk.
Håller med i stort. Önskar dock att folk undviker att t.ex. kalla sig vegetarian och sen äta fisk. Både "vegan" och "vegetarian" är redan ganska urholkade tyvärr. Men det kanske beror på att folk är extremt okunniga. En del tror seriöst att jag inte äter gluten för att jag är vegan. Eller att ekologiskt = vegetariskt.

Jag har blivit utskälld för att jag som är vegan har giftmördat mina silverfiskar. Som var överallt, i soffan och på köksbänken osv. För så skulle jag aldrigt gjort mot en människa, menade personen. Nä, om en människa bröt sig in och satte sig i min soffa skulle jag ringa polisen men jag kan ju inte gärna ringa dem och tala om att x antal silverfiskar brutit sig in.
 
Jag tycker inte du är hycklare. Man måste inte passa in ett speciellt fack utan det går alldeles utmärkt att gå sin egen väg :)
Själv äter jag väldigt lite kött, men är inte vegetarian utan trivs bra med det jag gör. Så kött max en gång i veckan ibland mindre är det som fungerar för mig.
 
Håller med i stort. Önskar dock att folk undviker att t.ex. kalla sig vegetarian och sen äta fisk. Både "vegan" och "vegetarian" är redan ganska urholkade tyvärr. Men det kanske beror på att folk är extremt okunniga. En del tror seriöst att jag inte äter gluten för att jag är vegan. Eller att ekologiskt = vegetariskt.

Jag har blivit utskälld för att jag som är vegan har giftmördat mina silverfiskar. Som var överallt, i soffan och på köksbänken osv. För så skulle jag aldrigt gjort mot en människa, menade personen. Nä, om en människa bröt sig in och satte sig i min soffa skulle jag ringa polisen men jag kan ju inte gärna ringa dem och tala om att x antal silverfiskar brutit sig in.
Kallar mig inte vegetarian eftersom jag inte är det :)

Men silverfiskar är ju skadedjur. Inget man käkar :yuck:
 
Ja osten glömde jag!

Ja jag vet inte men märkligt att det är lättare att avstå från kött än från fisk. Kanske för fisk är mer vild än djur som är uppväxta i stora industrier? All köttproduktion är ju inte heller dålig i den bemärkelsen att djur far illa. Finns många som haft ett väldigt bra liv innan slakten. Men svårt att hålla koll när man står inne i butiken att veta hur just det djuret hade det innan. Och ännu svårare om man beställer mat på tex en restaurang. Där känns det lätt art avstå.

Fisk tycker jag ofta är sämre än kött, dels pga avlivningsmetoder och dels pga överfisket. Situationen i haven är helt hemsk. (Sen beror det såklart på vilket kött och vilken fisk, men generellt.) Kolla dokumentärer om fisket och haven, om du är intresserad. Just nu finns en fransk dokumentärserie på netflix som jag just börjat kolla på, verkar bra.
 
Fisk tycker jag ofta är sämre än kött, dels pga avlivningsmetoder och dels pga överfisket. Situationen i haven är helt hemsk. (Sen beror det såklart på vilket kött och vilken fisk, men generellt.) Kolla dokumentärer om fisket och haven, om du är intresserad. Just nu finns en fransk dokumentärserie på netflix som jag just börjat kolla på, verkar bra.
Vad heter serien?
 
Tack! Det kanske är det som är problemet! Att jag har lite sånt tänk. Antingen eller. Allt eller inget.
Är det inte så att det ligger i tiden?
Att man måste vara principfast?

För egen del har jag få principer (och jag har inga bekymmer med slakt eller uppfödning av djur till mat). Men jag tänker så att om man vill hjälpa till för att puffa klimat/miljö/utveckling åt rätt håll så är väl allt ett steg åt rätt håll?
Minska köttätandet är bättre än att fortsätta som förut. Sluta köpa konventionellt odlade grönsaker, köpa efter säsong osv. Allt är steg i rätt riktning.
 
Måste man ruta in sig?
Kan inte alla bara bidra med det dom kan?
Jag äter inte kött, köper bara ekologiska ägg och så mycket ekologiskt överlag som går. Byter ibland ut mjölkprodukter mot vegetabiliska produkter. Jag sopsorterar och tänker på hur saker blivit tillverkarde.
Men visst åker jag bil till jobbet och tar flyger när jag ska resa långt. Etc etc.

Jag bidrar med det jag kan och vill i nuläget. Bättre lite än inget känner jag.
Det viktigaste är att öka medvetenheten hos folk så att de sedan kan göra kloka och hållbara val utifrån de själva och deras livssituation.
Så jag tycker TS ska göra vad TS själv vill och kan. Inte tänka på det som något inrutat och att det skulle vara hyckleri.
 
"Perfekt" kan ingen vara, ingen, om man vill överleva på planeten jorden. Massor med liv går till spillo också när en skördetröska går över fälten, eller traktorn plöjer åkern för att odla grönsaker eller säd. . Smådjur, sorkar, mullvadar, harungar, rådjurskid..... Man kan inte gå över en gräsmatta utan att döda något. Men att välja att åsamka så lite lidande som möjligt, räcker gott och väl tycker jag. ALLA sätter en gräns någonstans, även den mest övertygade vegan. ¨ Att t.ex. välja att avstå från griskött är en enkel match, i min mening. Redan där har man gjort ett viktigt val. Sedan kan man ta det steg för steg, så gott man kan.

Att lära sig laga rrrrriktigt god veganmat och bjuda sina vänner (och kritiker...) på är annars enligt mig ett av de bästa sätten att få folk att vilja ändra matavanor. Inser man att där finns gudomligt goda veganrätter, känner man inte att man går miste om så mycket för att man utesluter animalier. Personligen tror jag att 50% av beslutet ligger just där! Vi vill inte sluta äta god mat!
 
Jag förstår inte problemen med ost? Finns flera sojabaserade cheddar, jag har ätit två men jag tycker att många sojaprodukter är sådär. Sen har Astrid och aporna en utan soja, den är betydligt bättre. Inte lika mycket smak men helt okej alternativ. En knäckemacka, en skiva fejkost och någon grönsak är ju mumma!

Ts: ät det du har samvete till. Äter gärna vegetariskt. Jag har gärna imat i maten i stället för vispgrädde. Köper inte kött från slakterier utan från bönder jag känner till. Fisk köper jag i ojämna bitar fulla med ben som inte andra vill köpa, ligger i frysdisken vilket känns tydligt nog för mig att efterfrågan är ganska liten. Benar ur och skickar i grytan. För mig blir det konstigt när man ska vara proffs inom allt för att man har någon idé om hur en viss typ ska vara. Någonstans får man väl sätta sin gräns.
 
Jag förstår inte problemen med ost? Finns flera sojabaserade cheddar, jag har ätit två men jag tycker att många sojaprodukter är sådär. Sen har Astrid och aporna en utan soja, den är betydligt bättre. Inte lika mycket smak men helt okej alternativ. En knäckemacka, en skiva fejkost och någon grönsak är ju mumma!

Har testat ganska många men tyvärr gillar jag ingen lika mycket som ko-ost. När det gäller fetaost/salladsost finns det väl bara ett fåtal och dessa har jag aldrig testat men jag har hört att många inte är så förtjusta.
 
"Perfekt" kan ingen vara, ingen, om man vill överleva på planeten jorden. Massor med liv går till spillo också när en skördetröska går över fälten, eller traktorn plöjer åkern för att odla grönsaker eller säd. . Smådjur, sorkar, mullvadar, harungar, rådjurskid..... Man kan inte gå över en gräsmatta utan att döda något. Men att välja att åsamka så lite lidande som möjligt, räcker gott och väl tycker jag. ALLA sätter en gräns någonstans, även den mest övertygade vegan. ¨ Att t.ex. välja att avstå från griskött är en enkel match, i min mening. Redan där har man gjort ett viktigt val. Sedan kan man ta det steg för steg, så gott man kan.

Att lära sig laga rrrrriktigt god veganmat och bjuda sina vänner (och kritiker...) på är annars enligt mig ett av de bästa sätten att få folk att vilja ändra matavanor. Inser man att där finns gudomligt goda veganrätter, känner man inte att man går miste om så mycket för att man utesluter animalier. Personligen tror jag att 50% av beslutet ligger just där! Vi vill inte sluta äta god mat!

När jag började läsa ditt inlägg trodde jag det var det klassiska från en veganhatare, "du dödar visst djur, du går ju i gräset!" :laugh:
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Jag reflekterar lite kring hur trender går och har växlat fram och tillbaka kring kost och vår syn på kost, hälsa och vad som är...
4 5 6
Svar
116
· Visningar
13 534
Däggdjur Jag är en stor uppfödare av kaniner och förstår att det är dålig information hos många zoo butiker mm.. Det bästa är att leta upp en...
Svar
4
· Visningar
2 797
Senast: Jenka
·
C
Övr. Katt Ibland blir man lite orolig över den kunskap som finns gällande foder till sin katt.. Jag har skrivit en liten artikel som jag tänker...
2 3 4
Svar
66
· Visningar
10 970
Senast: Araminta
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp