Sv: Hur skyddar man sin häst bäst? *fång*
Jag har läst om att IR kan leda till fång. Jag kan tänka mig att det kan vara vanligare än vad man oftastt tror och har nog också förstått det som att en hästa kan vara tillfälligt IR.
Men jag är inte riktigt med på hur du tänker. Det är kanske jag som 'r lite trött.
Om en häst äter för mkt energi borde den bli tjock eller hur menar du? Det blir nog en obalans i sockermetabolismen (och som kan leda till IR ?) men var menar du annars att energin tar vägen om den är i överskott?
Sedan undrar jag om inte en infektion i sig kan leda till fång. Dvs att det kan produceras olika ämnen som triggar igång fången. Vilken typ av infektion kan göra en häst tillfälligt IR? Jag undrar mest - har egntligen inte en aning själv.
Dessutom undrar jag hur pass vanligt det är att hästar har problem med insulinresistensen. Jag kan tänka mig att min häst hade det när hon fick fång. Eller också tror jag bara det för att jag har läst en del om det.
(Ska det inte vara mindre insulinkänslig?) Hos en IR häst fungerar inte insulinet som det ska så den måste producera massor av insulin för att få in sockret i cellerna. Jag har läst en artikel om att man tror att just detta överskott av insulin i sig kan framkalla fång.
Med insulinkänslig menar jag både uppåt och neråt
kanske klumpigt uttryck.
Jag tror att en häst som har problem men insulinet, naturligt eller i kombination med infektion, att det kanske överproduceras insulin under en längre tid p g a för högt intag av kolhydrater, energi, . Då utlöses fång.
Hästen behöver inte bli fet för att den får ett överskott av mj, om ämnesomsättningen är störd, tror jag. Kanske klarar inte kroppen av att bryta ner det till fett heller utan du får en ämnesomsättnings-obalans i kroppen som leder till fång.
Olika diabetesformer på människan leder ju till att man inte kan ta upp näringen...vissa blir smala.....
Jag tänker i dessa banor och en del forskning tycker jag passar in med det
Man har ju påvisat att hög insulinnivå utlöser fång i senaste forskningen.
http://www.rirdc.gov.au/reports/HOR/07-158.pdf
Jag har själv märkt att om min häst ätit för mycket färskt gräs och får ökad puls och ömhet (obs ingen riktigt fånganfall) så har det hjälpt att öka motionen/ämnesomsättningen. Puls och ömhet försvinner då inom ett dygn. (kanske avvärjer man då ett anfall av fång?)
så tänker jag
Vad tror du själv
citat ur rapporten länkad ovan
Preventing laminitis
Preventive and intervention strategies for animals at risk of laminitis should focus on restoring glucose tolerance and therefore lowering baseline insulin concentrations. This is also referred to as insulin sensitivity, but the use of that term in the present context may cause some confusion, as it would seem paradoxical to sensitise an animal to a hormone, with the aim of avoiding the toxic effects of that hormone.
There has been considerable research into human Type 2 diabetes, which can inform veterinary research aimed at improving glucose tolerance in horses and ponies. Dietary modification can be recommended, with the use of feeds that have a low glycaemic index, as suggested by Johnson et al. (2004). Caloric restriction may also be appropriate in overweight horses, to achieve progressive weight loss. Physical exercise training has also been shown to help prevent insulin resistance in horses (Pratt et al. 2006) and improve glucose tolerance in ponies (Freestone et al. 1992 ). Finally, specific compounds could be used to restore insulin sensitivity, either of natural origin, or pharmaceutical agents.