Sv: Hur sköter man bäst om en hålvägg
Min ena häst fick (hade??) hålvägg när hon importerades för några år sedan. Det började i en framhov, hon blev en dag plötsligt halt och hovslagarn skulle komma dagen efter (väldigt bra inprickat
). Han hittade ju hålväggen som gått in så långt att den smärtade. Han skar upp lite på undersidan för att komma åt och pillade sedan rent hålet med söm och spolade ur. Det gick ner nästan en hel söm i hålet!! Han hade i något riktigt starkt svamp/bakteriedödande, packade hålet med bommull indränkt med medlet. Hästen var ohalt redan samma kväll!!!
Jag fick hålla koll på bommullens status varje dag, pillade ur det och bytte med jämna mellanrum -jag hade i stark jodopaxlösning med bommullen. Det funkade kanonbra!
Sen dök det upp nya hål medan de första hålen växte ut. Det tog totalt 1,5år från första hålet kom till sista hålet var så grunt att jag såg botten. Hon hade då haft ett/två hål per hov utspritt under den här tiden. MEN hon hade hela tiden varit fullt brukbar och gått barfota med easyboots på vid ridning. Min hovslagare tyckte inte att det var skäl att skära upp hoven och gipsa o göra hästen dels obrukbar dels ställa till det för hennes rörelseapparat. När det dök upp ett nytt hål så kunde jag tillslut sköta det själv- gjorde rent o packade jodopax-bommull, det gjorde ju oxå att de senare hålen gick fortare eftersom jag upptäckte dom när de fortfarande var små.
Att hon fick hålvägg från första början tror jag beror på att hon är uppväxt på gräs/sandmark så att komma till svenskt hårt grus gjorde nog att hon trampade upp små "ingångar" för svamp/bakterier att ta sig in. Alt. om hon hade det redan innan?
Att hon gick barfota berodde på att hon var unghäst och jag hade inte ens börjat rida in henne när första hålet kom. När alla hålen var utväxta o hovarna anpassat sig och blivit hårdare så skodde vi. Jag ville inte sko henne innan utan ville hålla koll på hålen o byta bommull ofta.
Hästen gick oxå i lösdrift hela tiden, utan problem