Hur ska en ridskola se ut?

Halsrem

Det var bara en "vild" idé. :angel:

Jag har själv börjat träna med det nu. :crazy:
Förhoppningsvis ska det fungera till sommaren. :bump:
 
Sv: Hur ska en ridskola se ut?

Bra hästar, bra skötsel, stora hagar å boxar, utevistelse större delen av dagarna, bra stallmiljö å pedagogiska å utbildade ridlärare.
 
Sv: Hur ska en ridskola se ut?

så här var min ridskola, och jag tycker det är den bäsa jag sett av alla jag besökt som gett mig rysningar!
Denna var nästan perfekt!

*Stora hagar och inga pyttesmå leriga rasthagar på vintern inte utan det var stora grönahagar året om med skog i vissa och lite mindre i vissa med 3-5 hästar i var, som man fick promenera en liten bit till, sen fanns det 3 rasthagar på gården oxå stora men inte lika stora som de andra som låg en bit bort och utan träd i.

*16 uteboxar och 9 boxar inne i stallet, uteboxarna är fina med mkt strö (spån). Inneboxarna är oxå fina med många fönster, med mkt strö.
Alltså inga spiltor.

*25 hästar, mest ponnys mellan kategorierna B och D, de flesta är D.
Också stora hästar såklart mest fullblod eller korsningar, även nåt halvblod.

*ridning i 60 min, även teori nån gång per termin.

*tillräckligt med stalltjejer som kan vara ledare på nybörjarlektionerna (har sett på andra ridskolor att föräldrarna måste ställa upp som ledare i nybörjarlektionerna, och om då inte föräldern ställer upp får ett litet barn åka runt helt själv på hästen utan nån kontroll alls :mad: )

*Fodring av hö 6 ggr/dag, kraftfoder 2 ggr.

*alla hästar har sin egen utrustning såklart som hänger snyggt, alla hästar har 2 eller 3 delade vanliga tränsbett.
Alla hästar har vanliga engelska nosgrimmor, bra sadlar, alla hästar får även en gelpad om det är nybörjarlektion med ryttare som skumper mkt.

*2 paddockar och ett ridhus med läktare, inneläktare med värme, cafeteria.

*rökning är förbjuden överallt på området.

*inga hästar har nån hjälptygel, men ibland händer det att ridläraren sätter på en gummisnodd på nån ponny som är väldigt busig med någon oerfaren ryttare (tex nybörjare som precis börjat få rida utan ledare) så den inte ska bocka, men aldrig hela lektionen och det händer väldigt sällan!

*inga unghästar får gå lektion, möjligtvis får någon som är 5 år och är lite grön gå i de avancerade grupperna 2 ggr i veckan.
Annars är alla som får gå nybörjar lektioner mellan 10-20 år, de som går i de mer avancerade är mellan 7-15 år.

*alla hästar vilar på samma dag (söndagar) då är även ridskolan stängd för alla utom privatryttare som har inackordering där eller som tränar på nån av tävlingshästarna.
Ridskolehästarna går i hagen hela dagen.

*alla hästar får gå max 3 lektioner per dag och om någon häst får gå 3 lektioner någon dag får den bara gå 1 lektion nästa dag.

*vi hade alltid olika ridlärare i de avancerade grupperna, en var tex en ridande polis och vi fick göra några övningar som hon gjorde på deras lektioner och det var skitkul.
Sen hade vi en dressyrinstruktör som var jättesträng och noggrann och man fick lära sig att RIDA av honom, han var även hoppinstruktör men inriktad på dressyr, han har tävlat i både MSV dressyr tom högre är inte säker och MSV hoppning, var även jockey och galopptränare.
Sen hade vi 2 ridlärare som mest hade nybörjarlektioner.

*sålänge hästarna trivs och mår bra får de gå lektioner hur många år de vill, minsta tecken på att de inte vill mer pensioneras de eller säljs till någon som är väl uppkollad, oftast nån ridskolan känner, där de får ta det lugnt.

*alla hästar är noga utvalda så just de ska klara att vara ridskolehäst, och alla hästar är högt utbildade.

*alla hästar har en 1:e skötare som har ansvar för deras skötsel, dens utrustning mm och ser till så den blir rätt skött av eleverna, men ridlärarna kollar även skötaren noga och alla hästar.
Sen har vissa hästar även 2:e skötare och tom 3:e skötare, som då har mindre ansvar.
 
Sv: Hur ska en ridskola se ut?

Tassetass skrev:
Därför att ridskolor, hur bra de än är, är en rätt stressig miljö och att bli riden av flera olika människor varje dag tar nog ut sin rätt. Jag tycker inte att de ska behöva vara så många år på ridskola, utan att de ska få chansen att utvecklas ännu mer och få sina alldeles egna behov tillfredställda på det sätt som bara är möjligt om de ägs av EN person.
Men som sagt, det är vad jag tror. :)

Jo, jag kan hålla med om att många ridskolor är en stressig miljö - men, det finns gudskelov även ridskolor som inte är fullt så stressiga. Skillnaden är nog tyvärr om det är en ridskola med mycket barn eller inte. En stor skillnad också om hur de behandlas både under lektion och utanför lektion. På ridskolan hemma exv är det nästan uteslutande vuxna som rider, dessutom flera gånger per vecka. Ingen häst behöver gå mer än max två lektioner per dag, och får mycket utevistelse i stora, stora hagar. Barn/juniorer undanbedes alla dagar utom fredag & lördag då deras lektioner är, och inget "hängande" i stall eller boxar - när hästarna står ska de vara ifred - en stor orsak till att det är lugnare beror nog också på att det inte finns nåt skötarsystem, alltså ingen liten "vakt" som står och häckar runt hästen hela tiden. Både gård & hästar ägs av en person, och omsättningen bland hästarna är mycket liten. Senast det kom in en ny häst på ridskolan var... eh... för 1½ år sen (i samma veva som två gamla trotjänare gick bort). En annan ridskola i närområdet omsatte visst nånstans mellan 15-20 hästar på ett år... Det tar en rätt lång tid att "skola in" en häst på en ridskola, om man ska göra det helt rätt, tycker jag. Hästen måste vänjas vid att signalerna kanske inte alltid är exakt likadana exv, att ryttare har olika balans osv. Beroende på hästens ålder & utbildningsståndpunkt kan det ju ta allt ifrån några månader till ÅR innan en häst är inskolad - på ridskolan hemma är det oerhört viktigt att passa ihop rätt häst med rätt ryttare. Vilket jag tror är en av hemligheterna bakom hur det kan komma sig att hästarna där är både välridna, lyhörda, glada & positiva, välmående och GAMLA! En annan att de valts ut med omsorg... ;)

Jag vet att det är få förunnat att få ett så bra liv på en ridskola som hästarna har på ridskolan hemma - och jag blir lika förtvivlad varenda gång jag läser & ser hur det många gånger är ute "i verkligheten". Ändå kan jag inte låta bli att hävda att det faktiskt finns alternativ som faktiskt fungerar! Och en ridskola med välmående, glada 25-plussare som alltjämnt jobbar på lektion är i mina ögon ett mycket gott betyg åt ridskoleägaren! Eller hur? ;)
 
Sv: Halsrem

bengall skrev:
Det var bara en "vild" idé. :angel:

Jag har själv börjat träna med det nu. :crazy:
Förhoppningsvis ska det fungera till sommaren. :bump:
Vilket? Bitless eller halsrem? Eller båda? Jag har provat halsrem och det fungerade jättebra på åt vänster men inte alls åt höger :D . Bitless är klockrent.
 
Sv: Hur ska en ridskola se ut?

Tassetass skrev:
Därför att ridskolor, hur bra de än är, är en rätt stressig miljö och att bli riden av flera olika människor varje dag tar nog ut sin rätt. Jag tycker inte att de ska behöva vara så många år på ridskola, utan att de ska få chansen att utvecklas ännu mer och få sina alldeles egna behov tillfredställda på det sätt som bara är möjligt om de ägs av EN person.

Men som sagt, det är vad jag tror. :)


På ridskolan där jag går fanns förut en häst som gick tills han var 31, sedan blev han sjuk och var tvungen att avlivas.
Men hela sin period på ridskolan (jag tror faktiskt att han hade bott där hela sitt liv) älskade han vad han gjorde, visst gick han bara nybörjarlektioner i slutet men han älskade människor!

Vad jag menar är att olika individer är ämnade till olika saker... :smirk:
 
Sv: Hur ska en ridskola se ut?

Knapplån

Tycker själv att det är en ganska rolig tråd då jag själv bara drömmer om miljoner och miljoner på kontot så jag kan ha min drömridskola.. så nu skriver jag ett inlägg =)

Mina tillägg skulle nog vara (till min drömridskola - alltså bitvis orimligt)
- en typ av korall i ridhuset (på kortsidan så finns det en egen liten volt, en egen 'bana') där man kan longera (framförallt med ryttarna), men för eleverna att träna på leda häst och sånt, lära sig longera, tömköra
- konferenssal, där man kan ha teorilektioner (gärna flera, varav en i anslutning eller nära sadelkammaren.) med projektor!
- En typ av lobby, där man kan plugga (och eller) surfa (där också föräldrarna som inte vill lukta häst kan hålla till) med utsikt över ridbanorna.
- ett stort fint ridhus, två utebanor, en i 'dressyrformat' och en i 'hoppformat'
- ordentliga ridvägar (bitvis anlagda, också breda nog för ett körekipage)
- ridlärarna ska få ridlektioner för en tränare (helgkurs?) 1/mån (med ridskolehästarna) för utveckling av både lärare och hästar (med teori)
- hästarna ska ridas igenom 1/vecka av ridlärare (så ridlärarna rider minst 1/dag, alltså inte alla hästar på samma dag)
- ett litet bibliotek, (eller hörna åtminstone!) fylld med böcker om hästar och ridning, även filmer (såklart också tidningar, pren. på Ridsport men även andra tidningar ska finnas som Hästfokus, Ekipage, Min Häst för dom mindre m.m.)
- en bra cafeteria! (med bra riktiga middags-måltider) i anslutning till 'lobbyn' också med utsikt över ridbanorna
- mkt teori (obligatorisk, har du missat x ggr teori ryker 1 ridpass)
- på helgerna är det mkt kursverksamhet, (ex. clinics, extra kurser i hästkunskap/ridning, ridlärarnas kurser)
- uteritt endast med dem mest erfarna och duktiga ridlärarna!
- nybörjare får longeras dom första lektionerna, tills dom kan sitta ner, sedan rida själva (dock med lätt inspänning, så dom fortfarande bara rider med sits)
- antal elever/grupp ökar med ridkunskaperna och faller något igen (heelt ny - själv (longering i korallen) hyfsat bra 5-6 st, duktiga 2 st)
- eleverna rider minst 2/vecka
- ett system där man kan köpa till extra lektioner (hopp/dressyr/körning/tömkörning) dock måste hopplektionerna stå i proportion till dressyrlektionerna (alltså inte 7 hopp och 2 dressyr på två veckor). Bra inför tävling med!
- en stallchef, och två stall- och hästskötare, en anläggningsansvarig, en verksamhetsansvarig (för ridlektioner, en av lärarna) och ganska många ridlärare (dock ska några vara specialiserade och bara jobba vissa pass, medans vissa är 'ordinarie' och då har hand om ridningen av skolhästarna)
- bra tillgänglighet (ex. för ungdomarna att kolla på film på helger, plugga, pyssla) det ska vara lätt att vara många timmar på anläggningen.
- all utrustning ska putsas 1/vecka, (görs gemensamt med elever och personal ex. söndag e.m.) men tränsen 1/dagen (av eleverna)
- mål i utbildningen (ex. hästskötarexamen, ridmärken, ridborgarmärket, m.m.)

.... långt blev det och längre skulle det kunna bli! 'Min' ridskola är alltså för dom som vill rida och hålla på med häst, inget för dom som väljer mellan häst och fotboll..

Hoppas att någon någongång orkar läsa allt jag skrivit!
 
Sv: Hur ska en ridskola se ut?

På ridskolan där jag rider har de fler hästar än platser i stallet. Det gör att några hästar är "på vila" som vi kallar det. När en häst börjar tappa stinget får den åka på vila ett tag. Typ hänga i en hage och bara ha semester. När den kommer hem igen har den ny energi och glädje.:bump:

Tänk om alla ridskolor skulle kunna ha det så!
 
Sv: Hur ska en ridskola se ut?

För mig är en bra ridskola:
- Duktiga instruktörer som gillar det dem gör.
- Mycket hagvistelse för hästarna, helst lösdrift
- max 2 lektioner/dag för hästarna
- 1-2 vilodagar i veckan, plus rids till en gång i veckan av de som jobbar
ja, och trevlig stallmiljö, bra ventilation, fri tillgång på vatten och salt, och bra analyserat grovfoder.

Det här med att hästarna ska ha täcken på sig (som många skrivit) ser jag inte som viktigt? vissa behöver inte ens täcken på sig!
Mycket strö att stå på har många skrivit också. Varför? Visst det kanske blir "mjuk och skönt?", men det många inte tänkt på att mycket strö= tung mockat för stallpersonal, PLUS att det blir tyngre för hästarna att gå/vända sig i boxen/spiltan. Ett tunnare lager spån gör det lättare för hästen att röra sig och sliter mindre på leder.

har också läst på flera ställen att man vill ge hästarna mer grovfoder. Varför? mer grovfoder kan göra att hästarna går upp mer i vikt, vilket inte är bra för hästarna och övervikt sliter på hästarnas ben/leder/kroppar överlag. Alla hästar bör ha ett noga uträknat foderstat gjort efter analyserat grovfoder.

Men måste säga att många ideer är också väldigt bra :) intressant tråd.
 
Sv: Hur ska en ridskola se ut?

- Inga hjälptyglar.

- Ingen häst går på ridskolan mer än 3 år.

- Ingen häst är under 7 eller över 15 år.

jag tyckte det mesta var väldigt bra förslag. det där med max 4 ryttare/grupp har vi faktiskt på min ridskola :). inte heller uppsittning utan pall.
däremot tycker jag det känns lite konstigt att inte ha hästarna kvar mer än 3 år. på ridlekiset där jag jobbar diskuterade vi detta efter att hon tittat på en ponny som skulle säljas eftersom ägaren inte ville att hennes hästar skulle gå kvar på ridskolan för länge. borde man inte istället se till att det funkar så bra att hästarna trivs? att de inte skadas, slits eller stressas mer än de hade gjort hos en egen ägare? det tar ju dessutom ett tag innan hästen skolas in och vänjer sig vid jobbet, därför blir det ju lugnare om man inte hela tiden har nya ovana hästar med, utan har sina noggrannt utvalda trotjänare som tycker om ridskolelivet.
på ridksolan där jag rider är nästan alla av de 11 hästarna 15+. Men de är lika pigga och frächa för det, trots att de varit där i många år. de verkar inte besvärade av att ridas av olika ryttare, utan verkar trivas med sitt "arbete" att de inte ska vara under 7 håller jag däremot med om, de ska vara trygga och välutbildade (välutbildad behöver inte betyda extremt lättriden).
och hjälptyglar kan vara bra ibland, men på en ridskola ska de ju i så fall vara för att hjälpa ryttaren på rätt spår, inte något hästen alltid går med utan som ridläraren sätter på enstaka lektioner.

kl
lite saker jag skulle vilja lägga till, endel som finns på min ridskola, och annat som jag önskar fanns:
*ljust stall! jättejobbigt att göra iordning en häst som står i ett mörkt hörn, speciellt om hästen också är mörk :p
*skötplatser. tyvärr är ju endel hästar sura i boxen, och oftast är de lugnare om de sköts någon annan stans. och att ha dem uppbundna i gången är ju egentligen inte jättebra...
*stora hagar där hästarna går tillsammans, året om. det enda jag verkligen saknar på min ridskola, annars är det mest småsaker som inte direkt stör :(
*engagerade ridlärare som känner hästarna, gillar människor och brinner för att lära ut. och så ska de vaar trevliga och pedagogiska förstås!
*välutbildade hästar, man vill ju ha möjlighet att utvecklas långt på ridskolan
*stallkatt :p
*dressyr+hoppsadel till varje häst (eller western/islandssadel etc...)
*både hjälmar och västar finns att låna
*folk i stallet som "är till för" att hjälpa nybörjare. minns hur läskigt det var att fråga de stora, upptagna tjejerna när jag själv var liten...
*hästarna rids och sköts någon dag/vecka av en skötare/medryttare/ridlärare/liknande
*mysig varm sadelkammare, och en bänk utanför stallt till vår och sommar

och en massa annat :p
 
Sv: Hur ska en ridskola se ut?

Gammal tråd iofs men...

Såhär vill jag ha min ridskola: (försöker att inte vara allt för orealistisk.)
Hagar och byggnader:
*2 relativt stora ridhus, minst en stor utebana och bra ridvägar.
*3-4 stallar. 1 för ridskolehästar (och ev privat) och 2-3 mindre för privathästar.
*BRA hagar och tillräckligt många. Mindre skogshagar på vintern och beteshagar på sommaren (Stora hagar med skog).
Inga fyrkantshagar.
*Toalett ska finnas i ridskolestallet, samt i minst 1 ridhus.
*Stallen ska ha boxar som är öppna mot gången. Det ska vara 50/50 med galler och plank mellan hästarna, så de får lite avskildhet men så det inte blir instängt.

Hästarna:
*Glada hästar! Aggressiva hästar och hästar som verkligen visar att de inte trivs säljs direkt.
Lite småsurande vid felaktig behandling eller bus gör dock inget. Folk måste ju lära sig att hantera det också.
*Hästarna ska ha 1-2 "skötare" var.
*Skötaren skrittar hästen en sväng i skogen 1 dag i veckan (istället för vilodag).
*Varje häst ska gå minst en lektion i skogen i veckan under den ljusa halvan av året. Vinterhalvåret försöker man fixa uteritter på helgerna, då det ändå inte ska vara så mkt lektioner..
*Hästarna ska ha bra utpassade bekväma sadlar, de flesta med två alternativ (allround eller hopp+dressyr).
*De ska ha täcken vid dåligt väder eftersom jag prioriterar lång utevistelse. Inga blöta hästar på lektionerna!
*Utevistelse till ca 1 timme före lektionerna (På sommaren in tidigare pga värmen, men då ute på natten såklart)
*Får en lagom mängd grovfoder (minimum 12 kg hö för storhästarna)

Lektionerna:
*Bra positiva ridlärare som är tydliga med att man inte bråkar och slåss med hästarna.
*Max 8 elever/grupp
*Inga skarpa bett, inga hjälptyglar.
*Sporrar och spö får endast användas av rutinerade ryttare som ej missbrukar dem och enbart i utbildningssyfte (så man lär sig rida med dem). I undantagsfall får spö användas på hästar som "smiter undan" men då enbart av ryttare som hanterar dem väl.

Privatryttare som är upprepade gånger är elaka mot sina hästar får ej stanna kvar.

Och nu orkar jag inte mer :p
 
Sv: Hur ska en ridskola se ut?

Jag håller också med om att max 3 år på skolan är lite konstigt. Visst, jag kan förstå tanken, fast om hästen trivs i verksamheten så gör det ju inget att den får stanna. Också det där med inskolning tar tid och kan var lite bökigt, då vill man kanske inte göra det så ofta. Däremot kan jag tänka mig att man skolar in ca 1 häst/år, så att att blir jämnt så hamnar man förhoppningsvis inte där där man behöver byta ut en handfull hästar på en gång.

Jag hade gärna haft ett ingående skötarsystem, där man i princip blir fodervärd till en häst, men att den får gå kvar i verksamheten ett par ggr/vecka... har inte räknat ut hur det skulle funka i praktiken än.... det skulle iaf vara tillgängligt för dom allra duktigaste och det skulle bli bra träning inför att faktiskt skaffa sig en egen så småningom. Kanske skulle en och annan ponny bli utlånade till eleverna (fortfarande dom allra bästa) (och då får man massa stöd och hjälp från ridläraren med stallplats och sånt, + att då får man ut en ponny från verksamheten - plats för en ny)
 

Liknande trådar

Hästhantering Detta är en ganska lång historia och jag kan ha svårt för att vara kort och koncist. 2022 blev mitt halvblod ensam och behövde...
3 4 5
Svar
99
· Visningar
15 122
Senast: Juli0a
·
Ridning Viss rambling-varning bör nog utfärdas. 😆 Har, efter snart 2 år i ett nytt land, hittat ett mindre stall nära där jag bor som jag har...
Svar
4
· Visningar
1 682
R
  • Låst
  • Artikel Artikel
Dagbok Nu är det höst! Kanske inte egentligen men skolan har börjat idag så då räknas det som höst tycker jag! Så dethär kommer vara min höst...
5 6 7
Svar
129
· Visningar
11 012
Senast: Gunnar
·
Gnägg Här kanske finns någon eller några med erfarenhet av att ha en "sommarhäst" från en ridskola? Skulle ni vilja dela med er av hur det...
Svar
13
· Visningar
2 217
Senast: Shixle
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp