Sv: hur övertalar man mamma?
Det finns 3 nakengener bland tamråttor - Shorn (shn), Rowlett's nude (rnu) och Fuzz (fz).
Shorn slår ut tre gener samtidigt, två för päls och en för njurfunktion. De får missbildade hjärtan och njurar, blir mindre än normalt och dör i genomsnitt vid 12-14 månader.
Fuzz får njurfel de också, enligt en studie drabbas alla hanar och 80% av alla honor. I genomsnitt blir hanarna med det njurfelet bara 16,6 månader gamla, honorna blir 20,4 månader. Utöver det får de cystisk degeneration i binjurarna vid hög ålder - enligt en studie hade alla honor stora skador av det, medan 35% av hanarna hade milda eller moderata skador. Som om inte det räckte får fuzz-råttor tumörer i lika hög utsträckning som pälsade råttor, men de får de i en tidigare ålder.
Och så
Rowlett's då - deras pälslöshet beror på att de saknar thymuskörtel. Thymuskörteln är sjukt viktig för immunförsvaret iom att det är där T-lymfocyterna bildas, och det är de alltså helt utan. Iom det kan de inte bekämpa diverse sjukdomar och agerar smittspridare tills någon av alla sjukdomar de utsatts för tar död på de. Dessutom växer de bara i 60-80% av takten som pälsade råttor.
Förutom de rent genetiska problemen så innebär nakenheten i sig också ett problem (vilket är anledningen till att det inte är shysst att föda upp dubbelrexar heller imo) - dels har de inget skydd mot kyla, drag, klor och tänder, rivsår och bitsår som pälsen vanligtvis skyddat mot är vanligt. I vanliga fall används pälsen till kroppsspråket också, en arg råtta reser ragg tex och det blir tämligen omöjligt när det inte finns någon päls att resa... Väldigt lockiga morrhår kan i vissa fall ligga och irritera ögonen. Slutligen så måste råttorna äta mer för att hålla igång ämnesomsättningen som håller de varma. Det sliter ut kroppen i förtid.
Här är det nog läge att citera 4 kap 3§ ur L80 också: "De djur som nedärver missbildningar, eller andra egenskaper som medför lidande för avkomman eller negativt påverkar avkommans naturliga funktioner, får inte användas i avel."
Finns massor av bra info på
http://www.ratbehavior.org/