Sv: Hur många vilodagar?
Har nyss deltagit i en lååång diskussion om detta på klassisk... och ja, åsikterna går isär. Det är dock så, att om man bortser från vår egen vana och vår tro, så finns det en hel del kunskap om fysiologi att ta fasta på.
- Hästen har ett stort rörelsebehov - ja. Den bör få ströva och strosa varje dag. I hage i första hand. Finns skrittmaskin - helt ok, särskilt som komplement. Promenad vid hand - utmärkt.
- Om man med sin träning avser att bygga muskler på sin häst, så krävs ett par saker:
1) träning - under vilken musklerna belastas och därmed utsätts för slitage
2) vila från träning - under vilken musklerna byggs upp och stärks en aning för varje gång. Det tar normalt 48 timmar för en ansträngd muskel att läka, vilket gör att träning varannan dag ger god muskeluppbyggnad.
3) näring, tillräcklig mängd protein i fodret, de vitaminer och mineraler som krävs.
- Hästen har en bättre förmåga än vi att behålla sin kondition och sina muskler. Träning 3-4 dagar i veckan räcker alldeles utmärkt för att både bygga upp och hålla igång sin häst. Att låta den vila upp till en månad gör inte att den förlorar nämnvärt i muskelstyrka eller kondition - däremot ska man alltid trappa ner lite inför en längre vila och trappa upp lite nätt efteråt.
Sedan vill vi gärna rida våra hästar oftare, och de flesta gör det. Men för hästen är det bara bra att vila regelbundet för att få sin chans för återhämtning. Personligen tycker jag att 2 vilodagar i veckan bör kunna ges, där åtminstone den ena blir "ledig dag", medan den andra kan vara en skrittpromenad eller någon form av avsutten träning för att hästen ska slippa daglig belastning på sin rygg (det kräver ju en del muskelansträngning bara att bära en ryttare, särskilt om det ska göras i vettig arbetsform).
Man bör också lägga upp träningen så att den varierar mellan lättare och lite hårdare pass så att man inte anstränger den på precis samma sätt varje dag. Man bör t ex inte rida på samma underlag varje dag heller. Så variera: uteritt, hoppning, skrittpromenad, dressyr, körning, klättring, tömkörning osv.
Det kommer att löna sig i form av snabbare muskelbyggnad och mindre muskeltrötthet under ryttare = mindre skaderisk.