Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Har börjat funderat på vittringsapporteringen, hur lär man in det?
Vad bör man tänka på, vad vill man ha och vad vill man inte ha?
Hur har ni gjort?
Jag följde den metod som beskrivs i Inki Sjöstens bok "Tävlingslydnad" nästan till punkt och pricka. Hoppade kanske över något delsteg då min hund väldigt snabbt fattade vad det gick ut på. Minns den tyvärr inte så bra att jag kan återberätta den ur minnet just nu, men det var iaf så jag gjorde.
När hunden tagit rätt pinne (rita ett litet streck på er pinne så du vet säkert) QUOTE skrev:Har du märkt något över sträcket du målar på rätt pinne? Som inte lär finnas på tävling?
Jag tänker att hunden har 4 dofter där, pinnen, sig själv, dig och sträcket.
Men inte på tävling, och om hunden då går på doften av sträcket så kanske den inte tar rätt pinne..
Okej, inte läst den boken
Du ritar ett streck på tävling med för att se vilken pinne som är rätt. Och du har nog klappat din hund så pass mycket innan tävling att dina händer luktar av både honom/henne och dig!
Du präglar ju din hund att välja den pinne som du har tagit i. Då utesluter den nog mest troligtvis penndoften om du har sett till att förstärka nosandet efter rätt pinne tillräckligt mycket. Då spelar det heller ingen roll när du kommer upp i elit att tävlingsledaren har varit och petat på de andra pinnarna.Okej då finns det alltså en "penndoft" på tävling också
Kalas!
Du präglar ju din hund att välja den pinne som du har tagit i. Då utesluter den nog mest troligtvis penndoften om du har sett till att förstärka nosandet efter rätt pinne tillräckligt mycket. Då spelar det heller ingen roll när du kommer upp i elit att tävlingsledaren har varit och petat på de andra pinnarna.
På tävling får man en pinne allra först när man kommer in med hunden på planen. Då skriver man själv sitt startnr med penna på pinnen. När det är dags för momentet kommer tävlingsledaren o hämtar pinnen. I 3:an rör ingen övriga pinnar, i eliten håller de övriga pinnar i handen.
Eftersom pinnarna i vittingsapporten är likadana som pinnarna i personspår så är det en klar fördel för de hundar som har lärt sig ta upp pinnarna i spåret. Man kan alltså börja träningen på det sättet om man vill. Eftersom min hund apporterade spårpinnarna så la jag ut 6 pinnar i gräset direkt, han tog alltid rätt pinne och fick 9,5-10 poäng på momentet. Jag behövde alltså aldrig träna in momentet, han bara kunde det. Han hade 9,5-10 på alla apporteringar. En svart liten dvärgpinscher som verkligen gillade all apportering inkl 2 kg tungapport och rått ägg. Jag tävlade med honom i mitten o slutet av 1980-talet. Han blev SLCH 1989.
På tävling får man en pinne allra först när man kommer in med hunden på planen.