B
bibban
Min häst kommer i vinter att få både hö och silage.
Alltihop kommer från samma tillverkare, men är från olika fält och slagit vid väldigt olika tillfällen, dvs gissningsvis så skiljer sig innehållet mkt mellan de olika partierna.
Jag kan ju inte heller ge Lillan från bara ett parti, nästan alla i stallet tar från samma balar, dvs man kan inte ge en speciell häst balar från ett ensilkt parti.
Det känns som om felmarginalen för foderanalys är väldigt stor, om jag tar från tex de 5 första silagebalarna så kan ju just de fem komma från en åker, och sedan kan de andra komma från en annan plats.
Är det någon mening att analysera under de här förhållnadena?
För mig känns det som om risken är stor att man snarare får felaktiga värden, dvs att det stjälper mer än hjälper.
Så istället funderar jag på att göra en "klassisk" foderstat på fri tillgång på silage inne (höet ute måste jag ju ge viss mägnd) och lägga till något kilo havre samt lucern, just för att säkra proteinet genom ett "snällt" fodermedel som lucern.
Tidigare har jag ofta gett soja vid behov, men det vågar jag inte riktigt med oanalyserat grovfoder.
Det är inte någon mening att föreslå att jag istället skall köpa foder från någon annan, nästan hela skörden har regnat bort här och det är akut brist på grovfoder till vintern.
Tack och lov har vi inackorderingar förtur till stallets grovfoder, annars hade jag haft problem.
Så, hur hade ni gjort ?
Kört en analys ?
Eller struntat i det, och isf, hur hade ni lagt upp foderstaten ?
bibban- inte van att planera foderstat utan analys
Alltihop kommer från samma tillverkare, men är från olika fält och slagit vid väldigt olika tillfällen, dvs gissningsvis så skiljer sig innehållet mkt mellan de olika partierna.
Jag kan ju inte heller ge Lillan från bara ett parti, nästan alla i stallet tar från samma balar, dvs man kan inte ge en speciell häst balar från ett ensilkt parti.
Det känns som om felmarginalen för foderanalys är väldigt stor, om jag tar från tex de 5 första silagebalarna så kan ju just de fem komma från en åker, och sedan kan de andra komma från en annan plats.
Är det någon mening att analysera under de här förhållnadena?
För mig känns det som om risken är stor att man snarare får felaktiga värden, dvs att det stjälper mer än hjälper.
Så istället funderar jag på att göra en "klassisk" foderstat på fri tillgång på silage inne (höet ute måste jag ju ge viss mägnd) och lägga till något kilo havre samt lucern, just för att säkra proteinet genom ett "snällt" fodermedel som lucern.
Tidigare har jag ofta gett soja vid behov, men det vågar jag inte riktigt med oanalyserat grovfoder.
Det är inte någon mening att föreslå att jag istället skall köpa foder från någon annan, nästan hela skörden har regnat bort här och det är akut brist på grovfoder till vintern.
Tack och lov har vi inackorderingar förtur till stallets grovfoder, annars hade jag haft problem.
Så, hur hade ni gjort ?
Kört en analys ?
Eller struntat i det, och isf, hur hade ni lagt upp foderstaten ?
bibban- inte van att planera foderstat utan analys