Sammet
Trådstartare
Har en fundering...
Var i Frankrike med en annan bukefalist och hennes man, vi var på ridresa till camargue (så ni kan ju gissa vem jag for med ).
Där fick jag möjligheten att studera vildhästarna och kom att fundera över hur de lever egentligen och vad de får för foder...
De flesta av gårdarnas hästar lever under klimat som många i sverige skulle ynka sig över... mistralvinden blåser hårt och ganska kallt, de växer inte alltför mycket foder då jag var (tidig vår), och inget vindskydd... och ändå... ändå såg dessa vilda vackra hästar ut att må bättre än de flesta gör här hemma. Stona som var högdräktiga var feta små vita bollar som förnöjt stog och käkade på nått som jag själv skulle kategorisera under oätligt men uppenbarligen hade de ratat lite grönare gräs för att kunna stå och suktande tugga i sig av detta "vad det nu var".
Unghästarna var friska och välmående... och allas hovar var stora som grytlock och alldeles exakt perfekta för det de skulle användas till, att trampa runt i våtmarkerna. Att hovarna var stora var inte för att de misskötts, utan för att de behövde vara så stora. Ingen hovslagare hade petat på dom...
Dessa hästar gick på ett område som möjligen skulle kunna klassas som "under uppväxt och kan användas som bete på några veckor" och de var feta...
Hur vågar de göra nått så befängt!? Har de inte läst Christina ´P.´s "Rätt foderstat bättre häst?"
Inkompetenta hästar, ni borde inte få ... vara hästar...ni har ju inte kunskap om det!
Värst av allt var att den häst som jag red på var uppväxt på detta sätt... Dess lynne sattes under min skarpa blick och jag hade bara en sak att klaga på... det var perfekt! Inte en enda brist som jag fann, de var stabila, lugna, envisa men godmodiga, säker på foten, och vänliga...
När jag kom hem och skulle blanda mat till mitt eget sto som skulle till att föla efter dessa feta välmående ston stirrade jag på foderstaten och undrade vart vi tagit vägen i vår hästhantering, att trycka i henne lucern så mycket att det inte rymdes i en 10 liters hink, och ikeapåsar som svällde över att hö... och olika mått som skulle mätas och pluttas med... Och jag har ändå ett kallblodssto... hur ser det inte ut bland vissa halvblod i mitt stall (inget ont om dem), som äter mer än Loa gör och de är inte ens dräktiga (inte sagt att de inte behöver maten ändå).
Vart i vår avel gick det så fel att vi måste överutfodra för att de inte kan ta till vara på det foder som finns naturligt?
Nå nu går det ju att säga att camarguen är en d-ponny och ponnyer är ju som alla vet lite mer robusta... men om jag funderar ett tag till, så undrar jag om araberna i öknen verkligen har tillgång till kopiösa mänger foder? och de jag träffat på här i sverige har ofta haft svårt att hålla hull (inte alla dock vill jag understryka).
Så då är frågan, är det vår avel eller är det vår kvalite på foder som gör att vi måste hinka i våra älsklingar foder...
Var i Frankrike med en annan bukefalist och hennes man, vi var på ridresa till camargue (så ni kan ju gissa vem jag for med ).
Där fick jag möjligheten att studera vildhästarna och kom att fundera över hur de lever egentligen och vad de får för foder...
De flesta av gårdarnas hästar lever under klimat som många i sverige skulle ynka sig över... mistralvinden blåser hårt och ganska kallt, de växer inte alltför mycket foder då jag var (tidig vår), och inget vindskydd... och ändå... ändå såg dessa vilda vackra hästar ut att må bättre än de flesta gör här hemma. Stona som var högdräktiga var feta små vita bollar som förnöjt stog och käkade på nått som jag själv skulle kategorisera under oätligt men uppenbarligen hade de ratat lite grönare gräs för att kunna stå och suktande tugga i sig av detta "vad det nu var".
Unghästarna var friska och välmående... och allas hovar var stora som grytlock och alldeles exakt perfekta för det de skulle användas till, att trampa runt i våtmarkerna. Att hovarna var stora var inte för att de misskötts, utan för att de behövde vara så stora. Ingen hovslagare hade petat på dom...
Dessa hästar gick på ett område som möjligen skulle kunna klassas som "under uppväxt och kan användas som bete på några veckor" och de var feta...
Hur vågar de göra nått så befängt!? Har de inte läst Christina ´P.´s "Rätt foderstat bättre häst?"
Inkompetenta hästar, ni borde inte få ... vara hästar...ni har ju inte kunskap om det!
Värst av allt var att den häst som jag red på var uppväxt på detta sätt... Dess lynne sattes under min skarpa blick och jag hade bara en sak att klaga på... det var perfekt! Inte en enda brist som jag fann, de var stabila, lugna, envisa men godmodiga, säker på foten, och vänliga...
När jag kom hem och skulle blanda mat till mitt eget sto som skulle till att föla efter dessa feta välmående ston stirrade jag på foderstaten och undrade vart vi tagit vägen i vår hästhantering, att trycka i henne lucern så mycket att det inte rymdes i en 10 liters hink, och ikeapåsar som svällde över att hö... och olika mått som skulle mätas och pluttas med... Och jag har ändå ett kallblodssto... hur ser det inte ut bland vissa halvblod i mitt stall (inget ont om dem), som äter mer än Loa gör och de är inte ens dräktiga (inte sagt att de inte behöver maten ändå).
Vart i vår avel gick det så fel att vi måste överutfodra för att de inte kan ta till vara på det foder som finns naturligt?
Nå nu går det ju att säga att camarguen är en d-ponny och ponnyer är ju som alla vet lite mer robusta... men om jag funderar ett tag till, så undrar jag om araberna i öknen verkligen har tillgång till kopiösa mänger foder? och de jag träffat på här i sverige har ofta haft svårt att hålla hull (inte alla dock vill jag understryka).
Så då är frågan, är det vår avel eller är det vår kvalite på foder som gör att vi måste hinka i våra älsklingar foder...