Sv: Hur bra är egentligen veterinärer på musklerna
Självklart vore det skönast om man kunde göra fullständig utredning direkt eller på ett och samma ställe. Men det känns som att det kommer behövas olika behandlingar för att nå helheten så hon kan bli frisk. Det är nog bra att få flera omdömen av olika specialister.
Men på en etablerad och väl vald klinik kan du få helheten på ett och samma ställe, du behöver inte anlita massör osv separat.
sånt tycker jag ofta blir missledande för hästägare faktiskt. det blir lite samma som att byta veterinär mitt under en utredning (vilket ibland man väljer att göra av specifika orsaker osv, men ibland är det negativt). Man får då inte helhetsbilden på samma sätt och det blir att börja om igen. en massör/et som är knuten till kliniken och samarbetar med behandlande veterinär är helt klart det optimala.
när det gäller sjukdoms förlopp och behandlingar så är det trots allt så, inom all läkarvård, att det aldrig finns en enhetlig behandlings process helt och hållet, utan den styrs ändå till en del av just individen som behandlar. Det viktiga är att hitta en behandlare man har förtroende för och kan kommunicera med, så att man kan skapa ett långvarigare förhållande och våga processen ha sin gång, utan att tvivla eller känna att det är fel. DET är viktigaste anser jag,för att få hästen frisk i det långa loppet. Att fnatta fram och åter mellan tusen olika utredare leder sällan till något effektivt eller framför allt inte snabbt, resultat.
Om din häst inte har inflammationer i benen så är det givetvis en chans att det sitter muskulärt initialt. det kan det ju även göra om det nu ÄR inflammationer. Men första steget blir oavsett, att identifiera inflammationer och själva reaktionen i benen. det kommer du nog inte undan.....
jag skulle aldrig mixtra med ET/kiropraktor utan behandlande veterinärs inrådan.
häst jag haft med inflammation i leder så sa de uttrycklgen, att inte ET fick behandla just under läknings processen, därför att det kunde göra så att OM ET ansåg att det fanns saker som behövdes rättas till just då osv, så kunde det rättandet göra att leder och belastning inte anpassat sig till rättelsen, och det i kombination med en läkning av en skada, kunde orsaka mer problem just under den fasen. När denna häst var längre gången i läknings processen och inte längre var halt vare sig till vardagas eller böjprov, så var det fritt fram för ET/massör. Men jag hade då en klinik som faktisk själva hade utbildade såna, så det var ännu tryggare att då låta dem titta på hästen.
ps: en seriös ET/massör behandlar heller ALDRIG en icke okejad häst som är under veterinär utredning : )