Hur blir höet

Empalie

Trådstartare
En bonde i närheten slådde hö nu på min morbrors åker.
Det var tänkt att bara bli löshö först. Tyvärr hann det komma en kort men ordentlig regnskur dagen efter. Sedan låg och trokade i varmt väder tills det var helt torrt. Då var regnet på väg igen, jag bor inte vid min morbror och vi var inte hemma och kunde ta det direkt. Därför gjorde bonden en grej på egen hand, han plastade det och det hann inte komma en regndroppe på det:-)
Jag blir ju såklart orolig nu, hur ska jag hantera detta hö, det är ju inget hösilage för det var ju helt torrt. Jag har bara två pållar och detta är rundbalar, sex stycken, ca 150 - 200 kg i varje. Ska köpa resterande del hö av en annan.
Blir detta bra?
 
Sv: Hur blir höet

skulle tro att det klassas som hösilage iallafall.
vi har en som slått höet på våran mark och sen torkat och sen plastat, och det är helt torrt om än inplastat, så det räknas som hösilage.
 
Sv: Hur blir höet

Det du har nu är inplastat hö rätt och slätt, samt hanteras på samma vis.

Det sk. "hösilaget" är ju oftast ett ensilage med högre ts-halt. Så länge det sker en process så är det ensilage och fodret processas upp till 70% ts.

Kicki :laugh:
 
Sv: Hur blir höet

Många s.k. hösilage håller för hög TS-halt för att det ska kunna ske en tillräcklig mjölksyrajäsning, vid TS över 60% kan processen ta upp till en månad! Det du har skulle jag kalla plastat gräs/hö.

Mögel och jäst kräver syre för att växa till och i en bal med TS över 65% så är det svårt att få balen tillräckligt hårt pressad och stråna är så vassa att de lätt sticker hål på plasten med risk för förskämning. Om jag vore tveksam till hur mycket syre som fanns i en sådan bal eller om plasten är hel (eller håller tillräckligt många lager för att inte läcka syre) så skulle jag kanske välja att packa upp balen på höskullen (eftersom du tänkte ta löshö så antar jag att du har en sådan :laugh:)

Skulle du lyckas med pressningen och att hålla plasten hel kan du få problem med anaeroba bakterier typ botulinum och klostridier (om det kommit jord med i balen) men kanske ffa med enterobakterier (som finns naturligt i gräset, eftersom höet är så torrt så blir det ingen pH-sänkning som skulle förstört bakterierna).

Cecilia Möller har en utmärkt litteraturgenomgång i sin rapport Småbalsensilering - paketensilage till hästar, där kan du läsa ALLT om ensilering!

http://hippocampus.slu.se/bibliotek/dokument/Rapport småbalsensileringpdf.pdf
 
Sv: Hur blir höet

Ensilage är gräs som konserverats genom en metod som heter ensilering :grin: - den processen innebär lufttät lagring och pH-sänkning. Om man inte har någon vattenaktivitet i grönmassan (för hög TS-halt, t.ex. som hö :angel: )så kan inte mjölksyrebakterierna växa till och det blir ingen pH-sänkning. Det enda man har kvar är (förhoppningsvis i alla fall) lufttät lagring, jämför vaccumpackade livsmedel, och det är inget ensilage!
 
Sv: Hur blir höet

Tack för alla svar! Kan jag hantera det på vanligt sätt, alltså som vanligt hö? Det blir inte förstört så anbbt när man öppnat platsen menar jag.
 

Liknande trådar

Foder & Strö Ni som har erfarenheter av hö (ej hösilage utan vanligt hö) på storbal, kan ni kanske komma med lite goda råd? Har fått erbjudande att...
Svar
18
· Visningar
4 430
Senast: mackan
·
Foder & Strö Då jag missade att tinga grannens höparti med bra kvot (dock ej mineraler eller socker analyserat) står jag i läge att leta annat...
2
Svar
33
· Visningar
3 500
Senast: lil-sis
·
Foder & Strö Har redan nu börjat se mig om efter en ny höleverantör för år 2013-14, på grund av mycket dåligt hö som vi har fått av den nuvarande...
2
Svar
37
· Visningar
5 077
Foder & Strö I år fick vi möjligheten att köpa plastat HÖ, vilket kändes kanon eftersom våra förvaringsmöjligheter inte är de bästa. Observera att...
2
Svar
20
· Visningar
7 544
Senast: Rifer
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp