Hur äter man enligt livsmedelsverkets kostråd?

Tillägg, det är också svårt att sätta människor på riktig diet och verkligen kunna undersöka. Djur kan man tvinga att äta bara en specifik diet, sedan kan man ta allahanda prover, ja man kan tillomed avliva och göra obduktion, och man kan också följa dieten genom MÅNGA generationer. Det går liksom inte att göra med människor. Är en människa sugen på något annat så kommer den äta något annat. Vill den äta mer/mindre så kommer personen göra det. Det går inte alls att styra.


Och är en person mindre hälsosam för att den äter mer "godis" eller äter den mer "godis" för att den i grunden har sämre hälsa?

Sån här forskning på människor måste verkligen vara ursvår.
Vilket är orsaken till att Livsmedelsverket är så tråkiga att de inte hoppar hit och dit med sina råd utan väntar.
 
Vilket fall har du som har dött av stenmurklor?

En har dött av kinesiska murklor i Spanien dock på en krog.


https://giftinformation.se/svampregister/stenmurkla/?listPageId=1563

Det är inte konstigt att råden runt Stenmurklor är ganska nya eftersom man inte visste att de var giftiga innan. Jag har ätit stenmurkelsås massor av gånger som liten. Folk var ganska förvånade när det upptäcktes att de var giftiga. Och jag är ganska säker på att jag minns att man ändrade i svampböcker och meddelade att de inte skulle ätas ganska kvickt. Sedan har det framkommit mer om att tex förvällning räcker mindre än man trott allteftersom. När det gäller problem på sikt så är det ju få i allmänheten som bryr sig om tex avgasers påverkan på små barn som är betydligt större än man skulle kunna tro. Tex Naturmediciner är också väldigt oreglerade, det berättar de om.
Stenmurklan är lite förädisk eftersom giftet kan ackumuleras i kroppen och på sikt orsaka cancer. Och jag tror inte att jag behöver ange en källa på att man kan dö av cancer?

Dödsfall är ovanligt idag, extremt ovanligt. Men skador på njurar som leder till livslång behandling, och jag personligen tycker att det är illa nog. Jag har flera bekanta som har sagt "men de säljer det ju på "ica", så farligt kan det ju inte vara?". Varningstext skulle nog hjälpa här. Är man inte svampnörd så har man ofta inte koll.


Ja jag undviker också murklor och om jag artighetsmässigt kan även svamp jag blir bjuden på som är självplockad och inte uppenbart typ trattisar.
Just trattkantareller är en av de svampar jag undviker om de är plockade av amatörer. Många förgiftningar sker just där folk tror att de har ätit trattkantareller. Felet är ofta felaktig plockningsteknik, där man tar en hel knippe svamp i ett svep och poff så följer någon annan liten brun svamp. Och sedan när de rensar så kör de lite "löpande band" och tittar inte på varje bit de har i handen. Och det är inte helt lätt att komma där och titta på varenda liten svampbit i en svampgryta för att se att verkligen varenda liten bit är trattkantarell. Så trattkantareller är verkligen det jag aktar mig som absolut mest för. Många andra svamparter växer inte på samma sätt och är inte lika lätt att plocka i hela knippen. Och då försvinner den risken.

Jag plockar varje svamp för sig, och går sedan över varje enskild svamp för sig vid rensningen och minsta lilla bit som jag inte kan identifiera som den sorten det är tänkt åker direkt i soporna. Men det finns många som slarvar. Och många som inte förstår hur lite de kan om svamp och hur farligt det kan bli.
 
Stenmurklan är lite förädisk eftersom giftet kan ackumuleras i kroppen och på sikt orsaka cancer. Och jag tror inte att jag behöver ange en källa på att man kan dö av cancer?

Dödsfall är ovanligt idag, extremt ovanligt. Men skador på njurar som leder till livslång behandling, och jag personligen tycker att det är illa nog. Jag har flera bekanta som har sagt "men de säljer det ju på "ica", så farligt kan det ju inte vara?". Varningstext skulle nog hjälpa här. Är man inte svampnörd så har man ofta inte koll.
Klart folk dör av cancer och också får det av många olika tillåtna saker, tex avgaser.

Jag har ingen bekant som skulle äta det.

Det skulle inte göra mig något om den förbjöds. Men det är inget samband med näringsråden.

Just trattkantareller är en av de svampar jag undviker om de är plockade av amatörer. Många förgiftningar sker just där folk tror att de har ätit trattkantareller. Felet är ofta felaktig plockningsteknik, där man tar en hel knippe svamp i ett svep och poff så följer någon annan liten brun svamp. Och sedan när de rensar så kör de lite "löpande band" och tittar inte på varje bit de har i handen. Och det är inte helt lätt att komma där och titta på varenda liten svampbit i en svampgryta för att se att verkligen varenda liten bit är trattkantarell. Så trattkantareller är verkligen det jag aktar mig som absolut mest för. Många andra svamparter växer inte på samma sätt och är inte lika lätt att plocka i hela knippen. Och då försvinner den risken.

Jag plockar varje svamp för sig, och går sedan över varje enskild svamp för sig vid rensningen och minsta lilla bit som jag inte kan identifiera som den sorten det är tänkt åker direkt i soporna. Men det finns många som slarvar. Och många som inte förstår hur lite de kan om svamp och hur farligt det kan bli.
Ja den lilla bruna är spindelskivling, jättegiftig men går att färga med.
 
Klart folk dör av cancer och också får det av många olika tillåtna saker, tex avgaser.

Jag har ingen bekant som skulle äta det.

Det skulle inte göra mig något om den förbjöds. Men det är inget samband med näringsråden.


Ja den lilla bruna är spindelskivling, jättegiftig men går att färga med.
Mja, det finns många sorter inom spindlingssläktet som är giftiga. Artnamnet på den jag tror du menar är toppig giftspindling. Men det finns typ 9000 olika spindlingar. Så de är inte alltid helt lätta att arta eftersom många är små och bruna. Sen finns det givetvis spindlingar som inte är bruna, och spindlingar som är matsvampar. Gäller att hålla tungan rätt i mun här :p
 
Mja, det finns många sorter inom spindlingssläktet som är giftiga. Artnamnet på den jag tror du menar är toppig giftspindling. Men det finns typ 9000 olika spindlingar. Så de är inte alltid helt lätta att arta eftersom många är små och bruna. Sen finns det givetvis spindlingar som inte är bruna, och spindlingar som är matsvampar. Gäller att hålla tungan rätt i mun här :p
Ja eller inte då ha dem i närheten av tungan helst.
 
Men det är ju inte bara rena observationsstudier skrev jag i posten du svarade på (jag har såklart inte kollat men det handlar om tusentals studier av olika slag) och du tycker alltså att man inte ska göra observationsstudier alls då? Trots att de kan ge intressanta indikationer för framtida annan forskning? Och att om de är många nog från olika vinklar garanterat ger en klar indikation om tex grönsaker.
observationsstudier kan vara intressant speciellt som första steg för att sedan göra andra studier/forskning men att ändra rekommendationer baserat på observationsstudier som ligger till grund för att ändra rekommendationerna nej det tycker jag inte (är observationsstudier som ligger till grund för dom eventuellt nya rekommendationerna om 350g kött i veckan) så det finns för mitt tycke lite väl mycket annat som det inte tas hänsyn.

Absolut mer forskning men jag vidhåller att just observationsstudier inte säger så mycket, lite som att ökad glassförsäljing och drunkning ökar samtidigt men har inte med varandra att göra.
 
observationsstudier kan vara intressant speciellt som första steg för att sedan göra andra studier/forskning men att ändra rekommendationer baserat på observationsstudier som ligger till grund för att ändra rekommendationerna nej det tycker jag inte (är observationsstudier som ligger till grund för dom eventuellt nya rekommendationerna om 350g kött i veckan) så det finns för mitt tycke lite väl mycket annat som det inte tas hänsyn.

Absolut mer forskning men jag vidhåller att just observationsstudier inte säger så mycket, lite som att ökad glassförsäljing och drunkning ökar samtidigt men har inte med varandra att göra.
Jag är helt säker på att Livsmedelsverkets experter är väldigt förbi nivån "drunkningar och glassförsäljnings"exemplet.

Att -grönsaker är nyttiga, forskningen är förbi första stegen i är också bortom alla tvivel, liksom att observationsstudier inte är den enda typen av studier som gjorts på området. Jag har jättesvårt att förstå varför du tänker att det skulle vara så när det är typ en googling bort att det inte bara är observationsstudier som ligger till grund där.
 
Senast ändrad:

Liknande trådar

Mat Om drygt en vecka åker jag på min mycket efterlängtade semester till Paris. Jag söker tips på restauranger/krogar som serverar god och...
Svar
11
· Visningar
1 331
Senast: annersia
·
Småbarn Vår femåring är så sjukt kräsen när det kommer till mat 😩 När hon var liten åt hon allt, sen blev hon lite mer återhållsam när det kom...
2 3 4
Svar
68
· Visningar
11 523
Senast: Guldaskig
·
Kropp & Själ Okej, lite kul att jag startar den här tråden direkt efter en tråd om favoritpasta, men jag har fnurlat länge på detta. Innan ni går...
7 8 9
Svar
170
· Visningar
15 329
Senast: mrkarisma
·
Mat Hej! Jag vill få mer matidéer och tänkte om ni kunde vara till någon hjälp? I vår familj gillar vi allt från kött, kyckling och fisk...
Svar
2
· Visningar
699
Senast: Araminta
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Sele
  • Dressyrsnack 17
  • Hur stor på d-ponny?

Omröstningar

Tillbaka
Upp