Jag vill försöka minnas var jag läst den men kan inte hitta just den studien tråkigt nog då jag har för mig att den var ganska omfattande där man ville kolla närmare på olika påverkan inte bara preparaten i sig...iaf så visade den att upptag sker endast om hästen haft brister vid vissa preparat medans andra var skillnaden obefintlig/kunde inte bevisa upptag alls. Man hade kikat på olika slags hästar, olika preparat och försökt undersöka arv, foderstater, miljöer, användning, skoningar etc också. Det jag minns var att någon superduper mirakelmedel finns inte då skillnaderna var så små och att man därmed inte vågade avfärda något heller då det ju blev en skillnad hos vissa men inte så stor man hade hoppats på, att det kan finnas individuella skillnader förutom testgruppens indivder etc..
Enligt fler är det hjälpligt men botar inte dålig hovkvalitet direkt i sig och det tar lång tid innan någon förbättring syns, om alls. Samt att det inte alltid kanske är biotinbrist i sig, det kan vara kalcium och/eller proteinnivåer som varit felaktiga:
http://www.stromsholm.com/wp-content/blogs.dir/2/files/2012/04/Bättre-hovkvalitet-med-biotin_.pdf
Av det material som dyker upp vid sökning verkar dock de flesta eniga om att upptaget har en maxgräns och kroppen tar inte upp mer än vad som behövs, finns inga brister kommer det bara att åka ut på andra sidan troligtvis.
Därav kan det då vara helt verkningslöst att ge preparaten.
Och eniga om svårigheten i att kunna säga vad exakt dålig hovkvaltiet beror på, men att orsakerna kan vara många.
Eftersom att jag själv inte upplevt något hovpreparat som hjälpligt tror jag mest på att felaktig foderstat, antingen i nutid eller dåtid och hovvård i samma är den största boven. I vissa fall tarmstörning och arv också, hästens miljö eller miljöpåverkan hos den..jag tror också att anledningarna kan vara många.
Jag vill dock luta mer åt att det är vanligare att det är hovvården som är felaktig..Det har jag sett flera bevis på iaf - om hovvården är kass spelar det ju ingen vidare roll vad man ger hästen i matväg.
Det jag tycker är mest intressant är att många produkter marknadsförs just genom "baseras på vetenskaplig forskning" - Vilken forskning då eftersom att svaren tycks vara något gissande i de man söker, att man inte riktigt kan bevisa något alls, varken bu eller bä liksom i att ge hovtillskott.