Sv: Hovbölden...
Hästen åkte ju in för en jobbig hovböld som blev skuren men som inte försvann utan samlade på sig en del gegga under 1 dygn och gjorde hästen blockhalt.
Till detta hör att han trampade in sin tåkappa i sulan några dagar tidigare och ja trodde hovbölden hade med det hela att göra...
Väl inne på kliniken så blir han röntgad och böldj*veln hade antagligen suttit så länge, utan att han visat någon hälta eller värme, att den börjat angripa hovbenet.
Till slut fick han komma hem efter 13 dygn på klinik (Billigt!).
Så här såg hoven ut 7 dagar efter hemkomst.
FREDAGSMYS !!!!!
Ok jag börjar med att läsa av själva hoven, det första jag noter är att som nämts tåkappan har perforerat själva bärranden i tådelen. Detta enligt vad jag kan se har inte orsakat ett ingångshål i själva kötthoven som kan aktivera ett bakterieangrepp. Däremot har detta trauma naturligvis orsakat individen smärta och obehag.
En hovböld startar alltid med en perforering av den skyddande hornkappseln,, vägg/sul/trålhorn vilket leder till ett bakteriellt angrepp in i själva kötthoven där en varbildning startar. En hovböld (liksom en finne) söker alltid sitt utträde genom vävnadens mjukaste struktur, väldigt ofta om inte omedelbara åtgärder vidtas "öppnas" den upp i rak riktning upp i kronranden. Förfarandet för mognad, aktivitet och utträde beror på många faktorer, olika individer uppvisar oxå individuell smärttolerans vid detta förfarande.
När jag läser av själva hovens undersida noterar jag en förväxt bärrand som troligtvis med en normal hovtillväxt är ca allt från 6 till 8 veckor. Själva sulans välvning anser jag i hovens bakre del vara helt normal och renskuren liksom hela strålen,, men sulkroppen i hovens främre del skvallrar om ett långvarigt sjukdomsförlopp.
En frisk sulkropp i denna del torde vara lika välvd och i samma balance som i hovens bakre del, konkav,, i den främre delen är sulhornet konvex... Detta kan bara avspegla att sulan i detta område är underminerat genom en långvarig varbildning med underminerad sula som följd. Den sjuka sulkroppen släpper från sitt tidigare friska samband med hovens sulläderhud och en konvex bild av den sjuka suldelen kan ses. Under denna konvexa del har vi nu ett aggresivt bakterieangrepp (varbildning) och tyvärr en läderhud som saknar sitt naturliga samband med sulläderhornet.
Resultatet av denna uppkomst är så som man kan se detta "hål" på tåsidodelen som lätt avslöjar att ett långt gående förlopp av en perforerad sula har inträffat. Gissningsvis minst allt mellan 3-4 veckor innan individen uppvisat symtom på smärta.
För att nu åtgärda en perforerad sula så måste allt undeminerat sulhorn friläggas,,det räcker inte med att öppna upp en drinering (hur stor den än förefaller vara) och "plugga" med gipstampong ex.. Den läderhud som fortfarande är underminerad av icke friläggande underminerat sulhorn riskerar att om mottryck saknas dels orsaka sk, sulläderhudframfall som att kvarvarande bakterier vandrar vidare och orsakar ännu större underminering.
Att decificera hovens känsliga horrnrörsstrukturer med "ren" jodopax leder ofelbart till att hornrören utsätts för en typ av frätnings process vilket leder till förhårdnad och tillbakabildning av deras naturliga tillväxt/upptagning av fuktighet. Notera att detta gäller enbart angrepp på frisk struktur.
Så man kan lösa detta problem på 2 sätt. Det ena är ett aggresivt angrepp, man renskär allt underminerat horn och gipsar all underminerad lamelläderhud för att mekaniskt återge ett mottryck för att undvika sulläderhudframfall. I detta fall har man oxå omgående fått bort att underminerat horn och fortsatt bakterieangrepp. Detta förfarande brukar normalt sett innebära byte av hovgips samt decificering var 5-8 dag i ca 2-3 veckor.. Allt beror på hur snart det nya sulhornet uppvisar nytt friskt samband med sulläderhuden, Normat sett brukar detta uppvisas vid 14 dagar. Under denna tid gäller strikt boxvila eller om hovgipset kan kompliteras med ett plast gips (typ dynacast) vdaglig rörelse och "sockerbit" (liten torr sjukhage). Jag förspråkar alltid att rörelse är bättre för snabbare läknings process om det kan ske kontrollerat och hästen inte under denna tid visar tecken på negativt rörelsemönster. Så snart läkningsprocessen är stabil så skos hästen normalt men med en hård sula och under denna sula ett täckande gipsomslag över hela den naturliga sulan som mottryck. Detta underliggande gips ska bytas var 10 dag i ca 2-3-intervaller, sedan kan den skos helt normalt.. Här gäller det dock att samarbetet med berörd hästhanterare är av fullaste förtroende,, minsta avvikelse på hästens allmäntillstånd ska ovidkorligt rapporteras till berörd hovslagares handlingsutövande.
Det andra är som här beskrivs och naturligtvis är det helt individuellt utifrån trauma och erfarenhet.
Man får helt enkelt utgå ifrån det förtroende man har för hur eftervården bedrivs.
Nu hoppas jag att jag skrivit en novell som ingen orkar läsa även om jag försökte bidra till lite fredagsmys..
Slutord: Bättre en finne i rumpan än ett arsel till finne