Sv: Höstgryta
Här kommer 3 tips från mig
Köttgryta
1 kg grytbitar av nöt (eller vilt)
2 stora lökar
1 dl grädde
1 dl creamfraiche
1 dl öl
ca 5 dl vatten
1 buljontärning
2 msk kalvfond
2 msk tomatpure
1 tsk rågad sambal olek
1 morot
salt,peppar
smör till stekning
Klyfta löken och bryn dem ordentligt tillsammans med köttet som ska vara i tärningar efter smak. Salta och peppra under tiden.Stek/bryn gärna i omgångar så det inte blir kokt istället.
Lägg i resterande ingredienser och låt allt koka ihop tills köttet är så mört att det nästan faller sönder (ca 1-3 timmar beroende på köttets storlek och kvalite)Vätskan ska ungefär täcka köttet,så hur mycket vatten man behöver kollar man under tiden.
Ta upp moroten (den är bara för smakens skull).
Smaka av om det behövs mer krydda. Gör eventuellt lite mjölk/grädde och mjöl redning för en tjockare sås och häll i.
Enkel köttgryta 4- 6 portioner
ca 800 g kött (jag använde vanliga fläskotletter denna gång)
1 gul lök
2 msk vetemjöl
1 dl grädde
1 dl mjölk
1-2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 msk oxfond
1-2 tsk soya
1 tsk krossad rosmarin
salt,peppar
Skär köttet i mindre bitar och bryn i en stekgryta/panna med lite smör.
Krydda med salt och peppar.
Hacka löken och låt bryna med i köttet en liten stund
Rör i mjölet och tillsätt sen vätskan.
Krossa rosmarin och häll i.Lägg i köttbuljongtärningen,oxfonden och soyan.
Låt allt puttra på låg värme i minst 20 minuter för fläskkött,och 1 timme för nöt.
Desto längre du låter grytan puttra,desto mörare kött.
Älggryta ca ca 6 portioner
ca 1 kg älgkött
2 vitlöksklyftor
2 lökar
2 morötter
1 köttbuljongtärning
1/2 dl rött vin
1 dl coca cola
2 msk svartvinbärsgele
2-3 dl kantareller ( kan ju uteslutas)
5 enbär
2 lagerblad
2 msk tomature
ca 5 dl grädde
salt,peppar
Hacka köttet i mindre bitar,och bryn det i omgångar i lite smör.
I slutet av bryningen pressar du i vitlöksklyftorna och en av de hackade lökarna och låter de steka med.
Häll över vinet,coca colan och så mycket vatten att det täcker köttet och lite till.
Krossa enären och lägg i. Lägg även i köttbuljongen,2 hela morötter samt de två lagerbladen.
Låt köttet koka riktigt,riktigt mört,vilken kan ta allt ifrån 1 till 3 timmar beroende på vad du har för köttbit. En gammal älgko tar längre tid en älgkalv tex;-)
När köttet är så gott som färdigt, steker du upp kantarellerna med lite svartpeppar,salt och den sista löken som ska vara hackad. Häll över kantarellerna i grytan.
Ta upp lagerbladen och morötterna (kasta)
Fyll upp den vätska som kokat bort med köttet, med grädde,Snåla inte,då detta blir såsen.
Häll i svartvinbärsgelen och tomatpuren och rör om ordentligt.Smaka eventuellt av med lite salt och peppar mot slutet.
Låt grädden och alla smaker få koka ihop sig ca en halvtimme till i grytan.