Sv: Hösilage/plastat hö, what?!
Instämmer med föregående om att ensileringen är en naturlig process, det är inte någon syra som startar processen. Det är mjölksyrabakterier som i syrefri miljö förjäser socker till mjölksyra och bevarar fodret i ensileringsprocessen. Mjölksyran sänker pH, vilket gör att andra mikroorganismer inte trivs. Tyvärr tål även mögel lågt pH, så därför är det viktigt att man plastar in noga då mögel kräver syre. Mjölksyrabakterierna trivs och förökar sig bäst vid lågt pH och låg ts. Man sätter till t ex myrsyra eller propionsyra för att hjälpa mjölksyrabakterierna att hålla ett lågt pH och det kan också motverka oönskad svampväxt.
En låg ts på 30-35% kallas ensilage och används mest till kor, man har då oftast stora plan- eller tornsilos där ensilaget lagras. Pressvattengränsen för silos är 35%, är ts högre blir det svårt att packa det i silos. Korna neutraliserar lågt pH vid idisslingen genom att de har en stor salivproduktion som är svagt basisk.
Man rekommenderar en ts på över 40% till hästar, pH är inte så lågt eftersom det finns färre mjölksyrabakterier än vid ensilering till kor, och man vill heller inte ha det lägre och sätter därmed inte till någon syra för att få dem att trivas ännu bättre. Som tidigare sagts är det här om möjligt ännu viktigare med inplastningen så att inget syre kommer in. Man brukar kalla inplastad vall med en ts från 40% och uppåt för höensilage eller hösilage. Anledningar till att man inte vill ha lägre ts till hästar är att det då kan bli svårt att få i dem så mycket ts som de ska ha av grovfodret och att man i själva verket betalar för vatten när man köper ett hösilage med låg ts dvs om man köper det per kilo som många gör. Personligen tycker jag också att det är lättare att hantera mer torrt än blött höensilage.