Fiberbehov är en sak. Tuggtid är en annan sak. Du kan inte blanda ihop de två och tycka att det är samma sak för det är det inte. Ts foder passar alldeles utmärkt till lättfödda hästar.
Skriver under
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Fiberbehov är en sak. Tuggtid är en annan sak. Du kan inte blanda ihop de två och tycka att det är samma sak för det är det inte. Ts foder passar alldeles utmärkt till lättfödda hästar.
Jag håller med om att tuggbehov, fiberbehov och tuggtid inte är samma sak. Du verkar mena att jag blandar ihop dessa. Jag håller som sagt med om att tuggbehov, fiberbehov och tuggtid kan uppfyllas om fodret kompletteras vilket jag skrivit flera gånger.Fast det är inget man kan anse för det är helt enkelt inte så. Det är som att anse att jorden är platt, jorden är helt enkelt inte platt utan rund.
Ett hö kan ligga så lågt i NDF att fiberbehovet inte tillfredsställs även om du ger 3 kg Ts/100 kilo kroppsvikt. Den tid en häst tuggar och behovet av fibrer har helt enkelt ingen solklar relevans utan behoven måste tillgodoses var för sig.
Om tuggbehovet är uppfyllt så är det uppfyllt. Man kan inte ens säga att "En häst som får tuggbehovet uppfyllt kanske ändå inte får tuggtiden om den äter för snabbt". Tuggtiden är det som uppfyller tuggbehovet så är inte tuggtiden uppfylld så är inte heller tuggbehovet tillfredsställt.
Tuggtiden går alldeles utmärkt att uppfylla med sly, det behöver inte uppfyllas med hjälp av grovfoder.
Tuggbehovet kan tillgodoses med kompletterande foder t ex halm eller sly ja, som jag skrivit flera gånger. Tuggtiden behöver inte uppfyllas om de äter snabbt, precis vad jag också skrev tidigare. Tuggbehovet brukar ju anges i ts, tuggtid i timmar och fiberbehov i NDF. Fortfarande är det svårt att uppfylla ngt av detta m detta foder om det inte kompletteras m annat el hästen blir tjock. Slutgiltiga lösningen är att träna merMen varför skulle du behöva uppfyllla tuggbehovet i sak med enbart detta foder?
Det räcker ju att hästen har lite halm eller grenar över dygnet ang själva tuggbehov .
Det blir konstigt att tro att ”tuggbehov” fö är ekvivalent med själva näringsgivan i grovfodret som serveras hästen.
Vissa hästar slänger i sig sitt ”perfekta foder” på 1/3 av tiden andra gör det.
Då har man inte heller det ”optimala tuggbehovet” .
Tuggbehovet kan tillgodoses med kompletterande foder t ex halm eller sly ja, som jag skrivit flera gånger. Tuggtiden behöver inte uppfyllas om de äter snabbt, precis vad jag också skrev tidigare. Tuggbehovet brukar ju anges i ts, tuggtid i timmar och fiberbehov i NDF. Fortfarande är det svårt att uppfylla ngt av detta m detta foder om det inte kompletteras m annat el hästen blir tjock. Slutgiltiga lösningen är att träna mer
Då får du läsa en gång till. Det jag skriver är att tuggbehovet är tillfredsställt om tuggtiden är tillräcklig. Du skrev motsatsen.Jag håller med om att tuggbehov, fiberbehov och tuggtid inte är samma sak. Du verkar mena att jag blandar ihop dessa. Jag håller som sagt med om att tuggbehov, fiberbehov och tuggtid kan uppfyllas om fodret kompletteras vilket jag skrivit flera gånger.
Fast det är inget man kan anse för det är helt enkelt inte så. Det är som att anse att jorden är platt, jorden är helt enkelt inte platt utan rund.
Ett hö kan ligga så lågt i NDF att fiberbehovet inte tillfredsställs även om du ger 3 kg Ts/100 kilo kroppsvikt. Den tid en häst tuggar och behovet av fibrer har helt enkelt ingen solklar relevans utan behoven måste tillgodoses var för sig.
Om tuggbehovet är uppfyllt så är det uppfyllt. Man kan inte ens säga att "En häst som får tuggbehovet uppfyllt kanske ändå inte får tuggtiden om den äter för snabbt". Tuggtiden är det som uppfyller tuggbehovet så är inte tuggtiden uppfylld så är inte heller tuggbehovet tillfredsställt.
Tuggtiden går alldeles utmärkt att uppfylla med sly, det behöver inte uppfyllas med hjälp av grovfoder.
Då använder vi olika begrepp. Tuggbehovet=viss mängd ts (massa som ska fylla matsmältningsystemet. Tuggtid=timmar, totala antalet timmar under dygnet samt att det inte får gå för långt mellan givorna. Detta är vi säker överens om även om vi använder olika begrepp. Fiberbehovet mäts som du säger i NDF och måste inte vara uppfyllt om NDF är lågt som du säger. Oavsett vilka begrepp man änvänder blir det svårt att uppfylla ngt av dessa behov med detta foder utan komplement om hästen har lågt energibehov. Blir ju inte andra värden för att fodret ligger och torkar till t ex!Då får du läsa en gång till. Det jag skriver är att tuggbehovet är tillfredsställt om tuggtiden är tillräcklig. Du skrev motsatsen.
Då använder vi olika begrepp. Tuggbehovet=viss mängd ts (massa som ska fylla matsmältningsystemet. Tuggtid=timmar, totala antalet timmar under dygnet samt att det inte får gå för långt mellan givorna. Detta är vi säker överens om även om vi använder olika begrepp. Fiberbehovet mäts som du säger i NDF och måste inte vara uppfyllt om NDF är lågt som du säger. Oavsett vilka begrepp man änvänder blir det svårt att uppfylla ngt av dessa behov med detta foder utan komplement om hästen har lågt energibehov. Blir ju inte andra värden för att fodret ligger och torkar till t ex!
TS hade inte tillgång till halm. Jag har från början sagt att det behövs komplement. Men då får man ju säga det och inte bara säga "det är lågt i energi". Det är det inte, det är utsätt med vatten. Kvalitén på fodret måste ju utgå från ts-värden, annars skulle det ju vara ett helt annat foder när balen varit öppen en vecka och torkat till.Men alltså - återigen ?
Det behövs inte massor med kilon som du redovisar att fodra med detta för att få ihop behoven om hästens tuggbehov uppfylls med annat i kombo ? Jag förstår verkligen inte vad du hävdar i sammanhanget ?
TS hade inte tillgång till halm. Jag har från början sagt att det behövs komplement. Men då får man ju säga det och inte bara säga "det är lågt i energi". Det är det inte, det är utsätt med vatten. Kvalitén på fodret måste ju utgå från ts-värden, annars skulle det ju vara ett helt annat foder när balen varit öppen en vecka och torkat till.
Om man vill göra sig förstådd så är det lämpligt att använda vedertagna begrepp och inte hitta på egna. Det blir helt omöjligt att förstå varandra om man hittar på egna ord och begrepp eller använder ord och begrepp felaktigt.Då använder vi olika begrepp. Tuggbehovet=viss mängd ts (massa som ska fylla matsmältningsystemet. Tuggtid=timmar, totala antalet timmar under dygnet samt att det inte får gå för långt mellan givorna. Detta är vi säker överens om även om vi använder olika begrepp. Fiberbehovet mäts som du säger i NDF och måste inte vara uppfyllt om NDF är lågt som du säger. Oavsett vilka begrepp man änvänder blir det svårt att uppfylla ngt av dessa behov med detta foder utan komplement om hästen har lågt energibehov. Blir ju inte andra värden för att fodret ligger och torkar till t ex!
Det var åtminstone några andra här som höll med om att tuggbehovet mäts i ts så jag har nog inte hittat på det helt själv. Sen kan vi ha olika syn på var lägsta gräns går. Vill poängtera att detta foder varit super OM det fanns halm el liknande att späda ut med då energin är låg RELATIVT smrp. Nu skrev TS från start att hen inte hade halm att tillgå. Det är fortfarande högt energivärde i fodret. Jag kan ju inte lägga mitt torrhö i vatten och hävda att det plötsligt är nästan hälften på alla värden.Om man vill göra sig förstådd så är det lämpligt att använda vedertagna begrepp och inte hitta på egna. Det blir helt omöjligt att förstå varandra om man hittar på egna ord och begrepp eller använder ord och begrepp felaktigt.
Tuggbehovet är den tid hästen behöver tugga för att vara tillfredsställd i sitt fysiska tuggbehov. Det har inget med mängden som hamnar i magen att göra.
Uppskattar dina tydliga exempel, jag gissar att de hästar som fick den grovfodermängden vanligtvis också fick t ex havre som ju också bidrar till att uppfylla tuggbehovet. Hästarna har ju både mängdbehov och tidsbehov. Min erfarenhet är inte att bete/blött foder mättar lättfödda mer. Jag bara ser att det skulle vara svårt för mig att få till bra foderstat till mina lättfödda över dygnet med ett foder med detta energiinnehåll om jag inte kunde komplettera med något, gärna halm i detta fallet men det fanns inte att tillgå tyvärr. TS får testa sig fram och jag har bidragit med vad jag kan i den här diskussionen. Det blir toppen till fölis och mamma iafHästens tuggbehov handlar mer om tid än om mängd. Sen är det väl så att en viss mängd ger en viss tuggtid.
Ett av skälen till att det är tiden som styr är hur hästens mage och matsmältning fungerar, den är gjort för att tillföras små mängder mat under lång tid.
Gräs innehåller vatten i olika mängd. Blött gräs ger samma tuggtid på mindre mängd torrsubstans, dvs hästen får i sig mindre näring på samma tuggtid. Det är en fördel för lättfödda hästar, som då inte hinner mala i sig riktigt lika stor mängd torrsubstans på den givna tuggtiden.
Och, jag har (under mina 40+ år med hästar) varit med om den tid då 7 kg hö var en fullständigt normal grovfodergiva för stora hästar och 9 kg hö ansågs vara enorma mängder som endast svårfödda hästar fick.
Det är inte nödvändigtvis så att alla de stora hästarna hade magsår och hade beteendestörningar pga felaktig utfodring. Utan det var faktiskt välmående hästar då också.
Jag är enig om att det är bättre med mer grovfoder, som dagens råd anger. Men det är inte det enda som fungerar.
Uppskattar dina tydliga exempel, jag gissar att de hästar som fick den grovfodermängden vanligtvis också fick t ex havre som ju också bidrar till att uppfylla tuggbehovet. Hästarna har ju både mängdbehov och tidsbehov. Min erfarenhet är inte att bete/blött foder mättar lättfödda mer. Jag bara ser att det skulle vara svårt för mig att få till bra foderstat till mina lättfödda över dygnet med ett foder med detta energiinnehåll om jag inte kunde komplettera med något, gärna halm i detta fallet men det fanns inte att tillgå tyvärr. TS får testa sig fram och jag har bidragit med vad jag kan i den här diskussionen. Det blir toppen till fölis och mamma iaf
Okej, så att andra inte har förstått konceptet (jag har inte läst det och orkar inte läsa om hela tråden igen) skulle göra din felaktiga uppfattning mer rätt?Det var åtminstone några andra här som höll med om att tuggbehovet mäts i ts så jag har nog inte hittat på det helt själv. Sen kan vi ha olika syn på var lägsta gräns går. Vill poängtera att detta foder varit super OM det fanns halm el liknande att späda ut med då energin är låg RELATIVT smrp. Nu skrev TS från start att hen inte hade halm att tillgå. Det är fortfarande högt energivärde i fodret. Jag kan ju inte lägga mitt torrhö i vatten och hävda att det plötsligt är nästan hälften på alla värden.
Torrt som snus 91%Kan jag flika in! Har en unghäst på 3,5 år, har fått denna analys, vad säger ni om den för henne.
energi = 7,3 MJ/kg
Råprotein= 44 g/kg
Kvot g smb råprotein / MJ = 6 g/MJ
Energi = 8,0 g/kg TS
Råprotein = 84,0 g/kg TS
Okej, så att andra inte har förstått konceptet (jag har inte läst det och orkar inte läsa om hela tråden igen) skulle göra din felaktiga uppfattning mer rätt?
Jag har inte skrivit något om någon lägsta gräns alls så vad menar du?
Tuggbehovet har aldrig och kommer aldrig mätas i ts. Är tuggtiden tillräcklig så är tuggbehovet tillfredsställt. Det är fiberfraktionen det handlar om när det kommer till mängden ts/100 kg kroppsvikt. Det är en förenklad tanke för de som inte har koll på sitt grovfoders fiberinnehåll och vilket behov av fiber hästen har att tänka i ts/100 kg kroppsvikt och det stämmer inte alltid med verkligheten då grovfoder innehåller olika mängd fibrer.
Nej varför skulle du lägga torrhö i vatten? Det blir inte alls samma sak och skulle du lägga det i vatten under så lång tid att det hade blivit den skillnad i ts som till Ts ensilage så hade det blivit otjänligt som foder. Enda gången man kan prova att laka ur hö är om det innehåller mycket socker. En omständlig process som kräver mycket jobb.
Är det här något förhör eller? Nej jag tänker inte svara på dina frågor. Hade de varit ärliga och uppriktiga och du önskade min hjälp hade jag gladeligen svarat däremot.Jag håller med om att rekommenderad ts/100 kg häst kan vara en förenkling, dock en ganska användbar förenkling för en buke-tråd. Har några frågor innan jag lämnar tråden då jag tillfört vad jag kan.
Anser du att det finns ngn lägre gräns för mängd ts?
Vilket NDF-behov har hästar?
Anser du att samma foder lämpar sig till dräktiga/digivande/unghästar som till lättfödda lågpresterande?
Om inte, vilken av grupperna skulle en diet baserad på uppblötta lusernpellets passa bäst? (Dvs näringsvärde i energi och sbrp som ligger mkt nära det här fodret)
Blir ett blött foder mer näringsrikt om det torkar?
Kan jag (frånsett hygien- och sockeranspekten) ge mina hästar drygt en bal hö istället för två om jag lämnat blött upp det då jag plötsligt får fler antal kg?
Kan du göra ett förslag på foderstat till en lättfödd häst med detta foder där NDF-behovet tillfredsställs, det går att administrera utan för lång tid mellan fodringar, energibehovet inte överskrids och makromineralbehovet tillgodoses utan överdrivna mängder tillskott (antaget medelvärden för ca/p/mg per kg ts) utan att tillföra halm (eller sly?) utan större problem?
Ok jag får respektera det. Hade varit intressant att få din syn på ts- och NDF-behov osv.Är det här något förhör eller? Nej jag tänker inte svara på dina frågor. Hade de varit ärliga och uppriktiga och du önskade min hjälp hade jag gladeligen svarat däremot.
Nej jag gör inga förslag på foderstater. Enskilda foderstater är inte tillåtna på det här forumet.