Hjälp mig ordna ordna fest

Philosophia

Trådstartare
40-50 personer ska bjudas på fest och jag är en oerfaren festfixare. Hur kommer jag hyfsat billigt undan och ändå får en bra fest? Jag tror inte att det är ett alternativ att laga allting själv eftersom såväl förvaring, varmhållning som transport blir ett problem. Jag ska hålla festen 20 mil hemifrån, men jag har tillgång till kök. Jag tänker mig därför att det blir en blandning mellan att använda catering och att laga själv. Jag har ingen serveringspersonal, så buffé/självplock är modellen.

Just nu går mina tankar så här:

Jag gör
- välkomstdrink och med tilltugg (crostini med någon röra)
- tjälknöl till köttätarna som komplement till catering (se nedan)
- tiramisu i långpanna till efterrätt
- kaffe (finns i automat)

Jag köper (150 kr/person)
- vegetarisk buffe: Svamp- och grönsaksknyten | Tzaybitar | Samosas | Ört- och vitlökschampinjoner |
Vinbladsdolmar | Falafel | Bön-och kikärtsmosaik | Tomat- och fetaostsallad | Couscous
| Pastasallad | Hummus | Ajvar |Smör och bröd

Jag avskyr dock pastasallad. Varför ska detta otyg alltid smygas in i vegetariska bufféer? Men det kanske bara är jag, eller ska jag be dem byta ut det mot något annat? Annars tycker jag att menyn låter rätt trevlig. Men är det tillräckligt med mat?

Utöver det köper jag vin till maten (box), alkoholfria alternativ och snacks till kvällen. En nackdel med menyn (att använda catering överhuvudtaget) är att jag inte kan äta något av det, men jag hoppas att cateringfirman kan ordna något separat åt mig och ev. andra allergiker. En annan nackdel är att min pappa

Vad tror ni? Jag känner att tjälknölen kanske inte går helt hundra ihop med innehållet i buffén, vad finns för alternativ? Vilka ekonomiska och kulinariska justeringar kan göras?
 
Med tanke på hur det ser ut med kök osv så hade jag gjort tre soppor hemma. En vegetarisk, en med kött och en fisk, typ. Olika sorters bröd till med smör och ostar. Sopporna kan värmas på plats, är billig mat, passar årstiden, slipper trist catering och kan lägga lite mer krut på desserten. Tilltugg som du tänkt gör också att det inte är vrålande magar när det är dags för maten. Uppskattningsvis 50 kr/person inklusive drycker. Uppskattningsvis 100% nöjda gäster :D
 
Med tanke på hur det ser ut med kök osv så hade jag gjort tre soppor hemma. En vegetarisk, en med kött och en fisk, typ. Olika sorters bröd till med smör och ostar. Sopporna kan värmas på plats, är billig mat, passar årstiden, slipper trist catering och kan lägga lite mer krut på desserten. Tilltugg som du tänkt gör också att det inte är vrålande magar när det är dags för maten. Uppskattningsvis 50 kr/person inklusive drycker. Uppskattningsvis 100% nöjda gäster :D

Fast problemet med soppor är att jag inte har möjlighet att värma på plats, om jag inte ska springa och micra var och ens sopptallrik. Jag ser att det blev lite oklart där. Jag har tillgång till kök på orten, men inte på stället där middagen ska vara.

Desserten har jag redan tänkt att lägga krutet på. Min tiramisu är vida berömd. :)

Nu låter jag negativ ser jag och det var inte meningen. Men, nja, soppa går nog bort. Jag vill verkligen tacka alla människor som har ställt upp, uppmuntrat mig och stöttat mig under lång tid.
 
Det jag skulle tipsa om är att kolla om det inte är någon som bor på platsen som känner några pålitliga ungdomar som kan stå för service under kvällen för en rimlig peng. Det är väldigt skönt att slippa ha koll på allt och springa och fixa med alla små grejer som tex vattenkaraffer, sätta på kaffe, ta fram mjölk till kaffet osv.
Till maten skulle jag önska någon slags "basrätt" det är antagligen där pastasalladen kommer in, men en potatisgratäng skulle antagligen göra sig bättre till tjälknölen och det borde fungera till stora delar av den vegetariska buffén.
Vad var problemet med din pappa? Jag fattade inte riktigt det! ;) Ang allergier så brukar de flesta cateringfirmor vara duktiga på allergier men kolla upp det! Alternativ borde de kunna plocka fram om du inte har en väldigt knepig allergi och då kanske det är enklare att lösa din egen mat så den passar in med det övriga.
 
Varfgör inte skippa tjälknölen och lägga till några karnivor-buffé-rätter istället? Kycklingspett/ajvarfärsspett/pp-toastsnittar, rökta laxfenor, räk/kräftspett (+(chili)aioli +limeaioli) typ?

Jag håller med om pastassalladen - vansinnigt tråkig mat som bara är utfyllnad på både bord och i buk. Bort bort!
 
Det jag skulle tipsa om är att kolla om det inte är någon som bor på platsen som känner några pålitliga ungdomar som kan stå för service under kvällen för en rimlig peng. Det är väldigt skönt att slippa ha koll på allt och springa och fixa med alla små grejer som tex vattenkaraffer, sätta på kaffe, ta fram mjölk till kaffet osv.
Till maten skulle jag önska någon slags "basrätt" det är antagligen där pastasalladen kommer in, men en potatisgratäng skulle antagligen göra sig bättre till tjälknölen och det borde fungera till stora delar av den vegetariska buffén.
Vad var problemet med din pappa? Jag fattade inte riktigt det! ;) Ang allergier så brukar de flesta cateringfirmor vara duktiga på allergier men kolla upp det! Alternativ borde de kunna plocka fram om du inte har en väldigt knepig allergi och då kanske det är enklare att lösa din egen mat så den passar in med det övriga.

Jag känner många människor på orten, så jag kan nog ordna fram några barn som hjälper till. Bra idé!

Min pappa. Ja, det glömde jag skriva färdigt. Han är minst sagt väldigt petig med "främmande smaker", dvs. allt som inte är husmanskost. Och han har blivit ännu petigare med nya saker sedan han blev synskadad och inte kan se vad han äter. Potatisgratäng hade dock gått hem hos honom (och det hade också passat med tjälknölen), men där är varmhållningen ett problem. Kanske jag kan fråga om de kan byta ut pastasalladen mot en gratäng?
 
Varfgör inte skippa tjälknölen och lägga till några karnivor-buffé-rätter istället? Kycklingspett/ajvarfärsspett/pp-toastsnittar, rökta laxfenor, räk/kräftspett (+(chili)aioli +limeaioli) typ?

Jag håller med om pastassalladen - vansinnigt tråkig mat som bara är utfyllnad på både bord och i buk. Bort bort!

Tjälknölen är en logistisk och ekonomiskt kompromiss kan man säga. Jag kan inte laga det du föreslår på plats och hålla det varmt och beställer jag extra buffé för köttätarna så blir det genast mycket dyrare. Jag hade kunnat komma nästan lika billigt undan med en köttbaserad buffé som med den vegetariska buffén, men då hade jag blivit tvungen att skaka fram något vettigt till vegetarianerna. Många cateringfirmor har inte vegetariska alternativ överhuvudtaget. Men visst, jag skulle kunna beställa si och så många portioner av en cateringmeny och si och så många av en annan. Det kan ju vara ett alternativ förstås.
 
Jag känner många människor på orten, så jag kan nog ordna fram några barn som hjälper till. Bra idé!

Min pappa. Ja, det glömde jag skriva färdigt. Han är minst sagt väldigt petig med "främmande smaker", dvs. allt som inte är husmanskost. Och han har blivit ännu petigare med nya saker sedan han blev synskadad och inte kan se vad han äter. Potatisgratäng hade dock gått hem hos honom (och det hade också passat med tjälknölen), men där är varmhållningen ett problem. Kanske jag kan fråga om de kan byta ut pastasalladen mot en gratäng?

Ungdomar är bra att sätta i arbete! ;)

Kolla med cateringfirman! Men jag skulle tycka att det vore väldigt konstigt om de inte hade varmhållningsskåp som cateringfirma, de kan inte enbart leva på kalla rätter... Rent kostnadsmässigt borde inte en potatisgratäng kosta mer än pastasallad...
Det skulle lösa din pappa då? Då var det bara allergier kvar? ;) Maten räcker utan problem skulle jag säga, jag har aldrig varit på en fest med cateringmat där den har tagit slut och gästerna har gått därifrån hungriga...
 
Okej, tänkte nästan att det var så med tjälknölen efter jag postat. Annars - kycklingspetten kan man köpa färdiga och bara värma om du kan det på plats, finns frysta svenska 2 kg's kartonger för 149:-, laxfenorna får du ett tiotal för en tia.

Kolla runt lite på cateringfirmorna, det var en bra idé. Jag är själv verksam i en catering och vi får ofta förfrågningar på enstaka rätter, de färdiga menyförslagen är ofta bara en utgångspunkt som ett förslag.
 
Ungdomar är bra att sätta i arbete! ;)

Kolla med cateringfirman! Men jag skulle tycka att det vore väldigt konstigt om de inte hade varmhållningsskåp som cateringfirma, de kan inte enbart leva på kalla rätter... Rent kostnadsmässigt borde inte en potatisgratäng kosta mer än pastasallad...
Det skulle lösa din pappa då? Då var det bara allergier kvar? ;) Maten räcker utan problem skulle jag säga, jag har aldrig varit på en fest med cateringmat där den har tagit slut och gästerna har gått därifrån hungriga...

Precis. Om jag beställer potatisgratängen från cateringfirman så är varmhållningen inga problem, utan det är om jag skulle göra den själv.

Men det låter ju bra det där! :-) Själv går jag pga allergierna alltid hungrig från fester med cateringmat, så jag har lite svårt att uppskatta vad som är lagom.
 
Okej, tänkte nästan att det var så med tjälknölen efter jag postat. Annars - kycklingspetten kan man köpa färdiga och bara värma om du kan det på plats, finns frysta svenska 2 kg's kartonger för 149:-, laxfenorna får du ett tiotal för en tia.

Kolla runt lite på cateringfirmorna, det var en bra idé. Jag är själv verksam i en catering och vi får ofta förfrågningar på enstaka rätter, de färdiga menyförslagen är ofta bara en utgångspunkt som ett förslag.

Toppen! Jag oerfaren när det kommer till sådant här. Jag ska träffa personen som är ansvarig för lokalen vi ska vara i imorgon och han är också ansvarig för deras cateringverksamhet. Jag ska definitivt bolla lite matidéer med honom.
 
40-50 personer ska bjudas på fest och jag är en oerfaren festfixare. Hur kommer jag hyfsat billigt undan och ändå får en bra fest? Jag tror inte att det är ett alternativ att laga allting själv eftersom såväl förvaring, varmhållning som transport blir ett problem. Jag ska hålla festen 20 mil hemifrån, men jag har tillgång till kök. Jag tänker mig därför att det blir en blandning mellan att använda catering och att laga själv. Jag har ingen serveringspersonal, så buffé/självplock är modellen.

Just nu går mina tankar så här:

Jag gör
- välkomstdrink och med tilltugg (crostini med någon röra)
- tjälknöl till köttätarna som komplement till catering (se nedan)
- tiramisu i långpanna till efterrätt
- kaffe (finns i automat)

Jag köper (150 kr/person)
- vegetarisk buffe: Svamp- och grönsaksknyten | Tzaybitar | Samosas | Ört- och vitlökschampinjoner |
Vinbladsdolmar | Falafel | Bön-och kikärtsmosaik | Tomat- och fetaostsallad | Couscous
| Pastasallad | Hummus | Ajvar |Smör och bröd

Jag avskyr dock pastasallad. Varför ska detta otyg alltid smygas in i vegetariska bufféer? Men det kanske bara är jag, eller ska jag be dem byta ut det mot något annat? Annars tycker jag att menyn låter rätt trevlig. Men är det tillräckligt med mat?

Utöver det köper jag vin till maten (box), alkoholfria alternativ och snacks till kvällen. En nackdel med menyn (att använda catering överhuvudtaget) är att jag inte kan äta något av det, men jag hoppas att cateringfirman kan ordna något separat åt mig och ev. andra allergiker. En annan nackdel är att min pappa

Vad tror ni? Jag känner att tjälknölen kanske inte går helt hundra ihop med innehållet i buffén, vad finns för alternativ? Vilka ekonomiska och kulinariska justeringar kan göras?


Jag säger : köp maten och var glad festdeltagare, men köp mat du kan äta. Be dem byta pastasalladen mot något både du och fadern kan äta, och komplettera själv med mat du kan äta som är god. Jag inbillar mig att du ska gifta dig, då måste du ju festa, inte laga mat... Om det inte är din största hobby vill säga.
 
Jag säger : köp maten och var glad festdeltagare, men köp mat du kan äta. Be dem byta pastasalladen mot något både du och fadern kan äta, och komplettera själv med mat du kan äta som är god. Jag inbillar mig att du ska gifta dig, då måste du ju festa, inte laga mat... Om det inte är din största hobby vill säga.

Nej, jag ska inte gifta mig. Men i varje fall så har jag pratat med personen som är ansvarig för mat och lokal och de kunde byta ut pastasalladen mot en varm gratäng som passar till övrigt. Sedan gör jag några tjälknölar (det är ju inget jobb alls) och köper ett storpack serranoskinka, gör en tiramisu (lite mera jobb) och något till fördrinken (lagom mycket jobb). Därefter ska jag bara vara glad festdeltagare (eller en ledsen sådan om min avhandling blir underkänd).

@Mixoman Jag börjar nästan fundera på om det var dig jag träffade idag, för bland de första saker som mat- och lokalansvarig började prata om var soppa.
 
Musik. Hur gör man med musik? Alltså det är ingen som ska dansa, men nog är det väl trevligt med musik i bakgrunden när själva middagen är över?
 
Musik. Hur gör man med musik? Alltså det är ingen som ska dansa, men nog är det väl trevligt med musik i bakgrunden när själva middagen är över?

Det beror nog lite på... Personligen tycker jag att det är jättejobbigt med musik i bakgrunden, det blir helt enkelt för mycket ljud om det dessutom är en skramlig lokal... Dessutom tycker jag ofta att musiken blir för hög så det blir svårt att föra ett samtal med andra, men kan man hålla musiken på en låg nivå och dessutom musik som inte "stör" kan det vara bra för att göra en trevligare inramning.
Men jag är extremt känslig för ljud och hör enligt de som kan det där med hörsel "för bra" jag hör alltså sånt som ett normalt öra sorterar bort, vilket gör att jag blir väldigt trött av för mycket ljudintryck..
 
Är 15 liter vin tillräckligt för 35 personer? Det ska räcka till både buffé och snacks.

Snabbt räknat (och med reservation för knasräkning) blir det typ 80 glas.
(Minst 80, skulle jag säga. Räknar 1 BIB som fyra flaskor, fyra glas per flaska = 16 glas per BIB)

Det blir i så fall 2,28 glas per person.

Vad finns det för alternativ?
En del dricker noll glas vin, eftersom de hellre vill ha öl.

edit:

Jag hade nog räknat på tre glas per person: två glas dryck till maten, plus ett efteråt. (Och ett glas mingeldricka innan.)
Om du köper på systembolaget kan du lämna tillbaks allt som är oöppnat, så du förlorar ingenting på att köpa för mycket.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Målbilder för trubbnosar.
  • Uppdateringstråd 30
  • Promenadskor vinter

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp