Hjälp! Bitska botior?!

Mabuse

Trådstartare
Behöver lite problemlösningshjälp. Vi köpte tre dvärgbotior för någon månad sen, på rekommendation av akvariebutiken, för att råda bot på vårt räkproblem (räkorna förökar sig för mycket). Enligt personalen skulle det vara snälla fiskar som absolut inte gav sig på andra.

Igår märkte jag att de ger sig på våra pansarmalar - de stackarna har knappt några ryggfenor kvar. De beter sig också stressat, simmar upp i akvariet istället för att hålla sig på botten som de brukar. :(

Vad ska jag göra? Enklast vore såklart att fiska upp och avliva botiorna, men de är blixtrande snabba, och vårt akvarium är högsmalt och tättplanterat --> i princip meningslöst att försöka få upp dem.

Hur länge lever botior? Kan man hoppas på att de kolar vippen av sig själva snart? Kan pansarmalarna klara ett sånt liv, med stress och fenbitning? Pansarmalarna ser annars ut att må bra, har färgat ut fint och så.

Vi har ett ganska litet bottenutrymme i akvariet, så jag gissar att det blir för tuff konkurrens där nere och det är därför botiorna ger sig på pansarmalarna. Ska man ge mer mat, så det inte blir så mycket konkurrens? Försöka göra skydd på botten, upplevs den större av fiskarna då?
 
Sv: Hjälp! Bitska botior?!

är de pakistanska så brukar de vara lite hyper, men har inte varit med om att de gett sig på andra firrar
 
Sv: Hjälp! Bitska botior?!

Har sett förr att botior är elaka mot pansarmalar..
Jag tror inte att du kan sätta din tilltro på att botiorna kommer självdö inom en tid, det är nog mer risk att malarna kommer göra det pga stressen.

Hade jag varit du hade jag plockat ur botiorna för att sedan antingen skänka iväg dem till någon annan som har bättre förutsättningar för dem, eller lämna tillbaka dem till djuraffären.
 
Sv: Hjälp! Bitska botior?!

Problemet är ju att jag inte får upp dem, akvariet är högsmalt, med en stor rot och en massa stora växter, och de är jättesnabba. Det är stört omöjligt att få upp fiskar ur det.

Det är inte pakistanbotior, utan dvärgbotior. Snälla, enligt akvariebutiken som ´rekommenderade dem. Uppenbarligen inte.

Affären vill knappast ha tillbaks dem, och eftersom de bits så kan jag ju inte ge dem till nån annan heller.
 
Sv: Hjälp! Bitska botior?!

Bara för att de biter dina malar i ditt akvarium behöver det inte betyda att de biter andra sorters fiskar i ett annat (helst större) akvarium.

Du får helt enkelt tömma karet på inredning och fiska upp fiskarna, eller använda två stora håvar och en massa tålamod.
 
Sv: Hjälp! Bitska botior?!

Rycka upp alla växterna med rötterna (de har alltså rotsystem i hela bottnen)? Kan det verkligen vara bra för balansen i akvariet, riskerar jag inte haveri då? Plus att stressa sönder de andra fiskarna? Och att växterna tar stryk?

Två stora håvar går inte ner i akvariet. Jag har en stor rot i mitten, som är lika hög som akvariet, och sen stora växter runt den. Det är i princip omöjligt att fånga fiskar i karet, det var därför jag gick till en akvariespecialist för att köpa fisk, och var noga med att berätta hur akvariet ser ut och vilka fiskar som bor där, och att det var väldigt viktigt att alla fiskar är snälla. För den som en gång hamnat i akvariet går inte att få upp igen.

Som jag skrev i trådstarten, fiska upp dem är inget alternativ. Då hade jag redan gjort det.
 
Sv: Hjälp! Bitska botior?!

Här är några bilder, så förstår du varför det inte är någon bra idé att försöka håva upp tre kvicka små botior, såvida man inte vill förstöra hela karet:

Bild785.jpg

Bild787.jpg
 
Sv: Hjälp! Bitska botior?!

Dvärgbotier är extremt fredliga. Att dina visar upp detta beteende i ditt kar är för att de inte trivs. För lite utrymme och för få antal.
Att lämna de vidare till någon som har större kar och som har fler Dvärgbotier kommer bara göra att de får tillbaka sitt normala fredliga beteende.

Att fånga:
1. En håv på fast plats med mat i (gärna en räka som utsöndrar mycket lukt). En pinne som du föser Botierna till håven med.
Såhär gör jag alltid. När du föser dom så ha tålamod. De får inte stressas.

2. Skär itu en petflaska såhär:
2291_PICT0001_1.jpg

Lägg i tyngder i flaskan samt någon räka eller annat gott som den gillar. Se till så att petflaskan har en massa lufthål. Tryck sen flaskhalsen på plats så att halsen går inåt.
När väl Botian gått i fällan ta upp den direkt och invänta inte alla. (enormt stressande för den att fångas såhär)
Denna metod bör du endast använda dig av när du är hemma och har koll.

Lycka till! :)
 
Sv: Hjälp! Bitska botior?!

Tack för svar!

Hur många ska man ha då? Mannen i akvariebutiken tyckte nästan vi köpte onödigt många som köpte tre, han menade att en eller två skulle gå lika bra.

Skulle de funka i ett större kar, tror du? Vi tänkte nämligen ersätta det här med ett större, och det kunde kanske vara lösningen då? Att de kunde leva tillsammans om vi hade ett större akvarium med större bottenyta? För botiorna i sig har jag inget emot alls, det är ju pigga och roliga små fiskar som dessutom gör nytta genom att städa botten och plocka lite snäckor. De är inte fenbitare i vanliga fall då? För om jag måste välja, så föredrar jag pansarmalarna som är något av favoriterna i akvariet - men bäst vore såklart om vi kunde ha både botior och pansarmalar i samma akvarium. Jag har ingen jag kan ge dem till, och det bär emot att avliva fullt friska fiskar.

Tack för tipset med petflaskan, det var ju jättesmart! Jag anar dessutom en lösning på vårt räkproblem - räkorna är supersnabba på allt ätbart, med en sån fälla skulle vi kunna fånga in dem och på så sätt decimera antalet utan att stressa livet ur alla andra fiskar. Räkorna har varit ett problem sen vi skaffade dem, de förökar sig för mycket och ingen äter dem. Och vi kan inte skaffa stora rovfiskar eftersom vi också har småtetror som förmodligen skulle gå åt då, förutom att karet är alldeles för litet för stora fiskar.
 
Sv: Hjälp! Bitska botior?!

Jag jobbar ju i en djuraffär med mindre akvarieavdelning, och jag måste säga att de enda botiorna jag inte har dålig erfarenhet av är just praktbotiorna.

Men eftersom de blir så stora, och många av våra kunder har vanliga, mycket små, sällskapsakvarium, så har min kollega insisterat på att ta in flera olika sorter, som alla tuggat på fenorna på de flesta sorters fiskar med fenor. Inte bara i vår butik, där var t ex Skunkbotiorna jättesnälla trots att de gick med ett gäng Sorgmantlar, men kunderna har kommit in en efter en och meddelat att de bitit av fenor på flera sorters fiskar.

Det här är som sagt mina erfarenheter, det finns säkert ett gäng botior som är jättesnälla om de får gå i ett stort kar med gömställen :laugh:
 
Sv: Hjälp! Bitska botior?!

Hm, det låter ju inget vidare. De är ok, men så kul är de inte att jag specialdesignar det nya akvariet åt dem. Planen från början var istället att utöka pansarmalarna och ha två arter pansarmal. Gärna också två sorters dvärgciklider. Så efter vår plan hade vi redan flera fiskar som helst håller till i bottenregionen, då kan vi inte ha småaggressiva botior där som kanske, kanske inte fungerar.

Har ni haft problem med fenbitning också med just dvärgbotior i er affär?
 
Sv: Hjälp! Bitska botior?!

Det jag då skulle vilja veta är hur stort kar ni har sålt Botier till.
Samt hur många?

Av alla Botier jag haft så har jag endast upplevt SkunkBotian som lite aggressiv.

@Mabuse.

Antal, ja om vi vänder på det, de kan inte bli för många för att trivas. ;)
Såhär trångt trivs de bäst:
image_medium

Som stimfisk så minst 10st och gärna fler.

Att fånga räkor med petflaskan funkar inte så jättebra nej, de är för smarta och hittar snabbt ut igen. (har testat) :D
 
Sv: Hjälp! Bitska botior?!

Måste bara säja: vilket underbart akvarium!

Synd på dom elaka firrarna, har tyvärr inget råd att ge.. Kanske kan man sitta och vänta på att dom simmar in i håven och då dra upp dom??

/Lavinia, som inte hållt på med firra på 15 år.
 
Sv: Hjälp! Bitska botior?!

Tänkte skriva precis det jag just upptäckte att Lavinia redan skrivit, vilket jättevackert akvarium! Det ser verkligen jättemysigt ut!
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp