V
villi
Läste en intressant artikel angående hästars välfärdssjukdomar till följd av felaktig utfodring. Dagens hästar blir allt fetare och diabetes är inte helt ovanligt. Enligt veterinären som intervjuades i artikeln beror detta på att de flesta hästar utfodras med alltför mycket kraftfoder och för lite grovfoder.
Det sägs ju att arbetande hästar behöver tillskott av kraffoder för att orka med arbetet. Men vad innebär egentligen en arbetande häst? Är det en häst som rids en timme om dagen på en ridbana för att sedan stå inne i en box eller ute i en liten hage? Eller är det en häst som arbetar i skogen en hel dag? Jag skulle säga att majoriteten av dagens hästar hör till det förstnämnda. Visst finns det högpresterande tävlingshästar, men hur många är de procentuellt sett?
Många ger sina hästar betfor, havre och gud vet allt utan att veta varför de ger det. Varör inte spara in på de pengar som man köper kraftfoder för och istället lägga de på ett bra grovfoder?
Det sägs ju att arbetande hästar behöver tillskott av kraffoder för att orka med arbetet. Men vad innebär egentligen en arbetande häst? Är det en häst som rids en timme om dagen på en ridbana för att sedan stå inne i en box eller ute i en liten hage? Eller är det en häst som arbetar i skogen en hel dag? Jag skulle säga att majoriteten av dagens hästar hör till det förstnämnda. Visst finns det högpresterande tävlingshästar, men hur många är de procentuellt sett?
Många ger sina hästar betfor, havre och gud vet allt utan att veta varför de ger det. Varör inte spara in på de pengar som man köper kraftfoder för och istället lägga de på ett bra grovfoder?