Vad grundar du det på?
Att kallblod per definition skulle bli gamla vid de åldrar du nämner var faktiskt bland det dummaste jag hört! Vad har du fått denna "fakta" ifrån? Det verkar oerhört vanskligt att generalisera på det sätt du gör och dessutom måste man starkt ifrågasätta hur relevant indelningen varmblod - kallblod - ponny egentligen är. Denna är något som grundas på 1800-talsidéer och ingen absolut sanning.
För att ta fjordhästen som exempel är det uppenbart att flera av de raser som i kroppsbyggnad, storlek m.m. mest liknar fjordhästen finns i ponnykategorin, t.ex. haflinger, highland pony och fellponny. Andra parallellfall räknas till kallblod, t.ex. Irish Cob, medan islandshästen, som definitivt har ett gemensamt förflutet med fjordhästen befinner sig i en "egen" kategori. Är det inte mer sannolikt att kroppsbyggnad, gemensamt ursprung och livsförhållande samt användningsområde har mer att göra med hur gamla hästar blir än en kategorisering som i sig är en konstruktion?
Man kan inte heller dra likhetstecken mellan kallblod och tunga raser. En fjordhäst väger vanligen 4-500 kg, vilket absolut sett knappast kan anses tungt. Vad väger en "vanlig" lite kraftigare D-ponny?
När jag en gång arbetade på fjordhästridläger (där det fanns ca 100 fjordingar) var det oerhört individuellt när hästarna började trappa ner. Det berodde på vilket liv de levt, om de råkat ut för skador o.dyl. Många jobbade på ridläger till 20+, men i de fall temperamenten var lämpliga fick de kanske gå i de mindre krävande grupperna då. Vissa krutgummor/gubbar körde vidare i gammal god stil långt efter "pensionsåldern".
Min egen fjordhäst "förlorade" sin mor för några veckor sedan. Hon var tävlingshäst, lektionshäst och ridhäst i unga dagar, hade sedan några år som avelshäst för att sedan åter bli ridhäst, men nu för skogs/promenadridning. Hon dog som sagt var i år och var född 1978.
Beträffande ardenner så växte jag upp i Småland och red mycket på en gård där man födde upp ardenner i liten skala och även hade hingststation. Att ardenner skulle vara mycket gamla vid 15 tror jag är något som dessa människor, som arbetat med rasen i generationer, skulle varit mycket frågande inför. Hästarna användes i jordbruket och det var ingen diskussion om pensionering direkt. När ett 22-årigt sto dog av livmoderframfall vid en fölning ansågs detta som ett stort avbräck för gården. De ston som kom på betäckning var av olika åldrar och arbetade vanligen med fölen vid sidan. Och detta var inte på stenåldern utan i brytningen 70/80-tal.
Om ardenner idag anses gamla i 15-årsåldern beror det sannolikt på ett förändrat användningsområde som kanske passar rasen mindre bra. Om de får arbeta på lämpligt sätt kan de jobba till de är långt över 20.
Så jag är mycket skeptisk till ditt pensionssystem!
Anneli