Vanlig eltråd just nu, den blanka verkar lite halvsvår att hitta?Har du blank tråd? Annars, sätt en sån på lämplig höjd. Om möjligt, koppla ett eget aggergat till den tråden
Har ingen erfarenhet alls av hur den är att sätta upp och hantera.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Vanlig eltråd just nu, den blanka verkar lite halvsvår att hitta?Har du blank tråd? Annars, sätt en sån på lämplig höjd. Om möjligt, koppla ett eget aggergat till den tråden
Inte ens information om fabrikat/märke?Har nyss tömt gödselplattan så skulle nog fungera dåligt
Ska försöka få till en till tråd med jord kopplat direkt till.
@skogaliten aldrig hittat någon info på aggregatet (är gammalt) så antalet jordspett är nog underdimensionerat helt enkelt.
Idag går hon i rundcorallen och har inte tagit sig ur den. Sätta brädor runt hela hagarna är inte möjligt överhuvudtaget, kan lika gärna köpa en ny häst för de pengarna det skulle kosta.
Vad är "vanlig eltråd"?Vanlig eltråd just nu, den blanka verkar lite halvsvår att hitta?
Har ingen erfarenhet alls av hur den är att sätta upp och hantera.
Vad är "vanlig eltråd"?
Den tråd till hagar som håller längst, leder ström bäst, är lätt att skarva och spänna upp och samtidigt går sönder på ett bra sätt (utan att skada djuren nämnvärt) är försträckt dubbel eller trippel galvaniserad metalltråd. Denna sort tråd kallas för "High Tensile" som förkortas "HT-tråd".
Den finns i tjocklekar från 1,6 mm och uppåt. 1,6 mm tycker jag är så tunn att den blir svår att hantera, men duger bra till hästar. Jag föredrar 2,0 mm tråden.
OBS, metalltråden måste hållas ordentligt sträckt! Görs enklast med Gripples.
Exempel: https://www.lgprodukter.se/brand.html/gripple
Aluminium tråd leder ström extremt bra, men går av alldeles för lätt, och är svår att skarva.
De flesta elrep och elband leder ström mycket dåligt redan från början (några få sorter är bättre, men alla sorter är sämre än metalltråd), och rep/band går inte av när djur med panik springer på tråden (utan extra tillbehör), med risk för svåra skador. Dessutom så bryts plastmaterialet ner av UV-ljuset på bara några få år (de extra UV isolerade håller något år längre), och när ytan blir uppruggad börjar det växa lav och alger på den uppruggade plastytan, så att ledarna blir "bortisolerade" = väldigt dålig sprutt i stängslet.
Smal eltråd i plast, stängselwire, och taggtråd är så farligt för djuren (skaderisker) så att dessa varianter borde vara helt förbjudna.
Av olika skäl kollade jag runt på stängseltråd häromdagen för att se vad som gick att få tag på.
Det mesta fanns i lager.
Granngården har ett väldigt klent sortiment stängselgrejer tyvärr. Andra aktörer har bättre sortiment.
Det här är enligt mig "bästa metalltråden" i hållbarhet och ledningsförmåga:
https://www.bole.se/jarntrad-crapal-optimum
Hmmm jag hade nog satt den på ca 45-50cm. Då bränner det till om ponny försöker gå lågt och gå under, eller om dom sticker ut huvudet och försöker gå över.Japp, blir väl närmaste helgernas nöje
Räknade ut att det är ca 1 km tråd för att lösa ett till varv i vinterhagen..
Har lägsta tråden på 40 cm, men ska man dra över eller under den tror du? Liksom, brukar de krypa under helt eller kliva över den understa?
Till häst är taggtråd förbjuden, men den är faktiskt tillåten till andra djurslag, t.ex. Nöt. Även kor borde få slippa eländet...@skogaliten taggtråd är förbjudet till häst
Jag har elrep som jag tycker fungerat bra. Rymningarna är ett nytt påfund.
230 V 50 Hz /7,5 W kunde jag läsa på aggregatet nu. Equistop N65 kan modellen vara.
Sist jag fick en stöt kändes det som om blixten slog ner i migDet räcker för skrämma en nakenråtta med en elstöt, men inte en hårig Shettis som kommit på att det är möjligt att rymma
Jag har skott mitt rymmarruss! Rymningarna har, peppar peppar ta i trä, minskat drastiskt. Det är nog två år sedan han rymde sist.Min ena shetlandsponny har fått den fula ovanan att börja rymma. Jag har staket med tre trådar (40, 80 och 120 cm), och hyfsad kräm i grejerna (baserat på när jag själv kommit åt stängslet).
Någon som har ett mirakeltips att testa?
Hästen är oskodd och har rätt mycket päls, så tänkte testa att klippa och se om det hjälper. De har fri tillgång på halm men p.g.a. shetlandsponny begränsad tillgång till annat grovfoder.
Hon förstör inget utan måste väl krypa ut. Aldrig kommit på hur hon rymmer.
Tanken med skor har faktiskt slagit mig med, men vore också lite synd för hon har fina barfotahovar.Jag har skott mitt rymmarruss! Rymningarna har, peppar peppar ta i trä, minskat drastiskt. Det är nog två år sedan han rymde sist.
Mitt russ hoppar mellan trådarna så strömstyrka spelar ingen roll för rymmandet. Däremot hjälper ordentligt med ström mot "gräset är grönare på andra sidan tråden".. han står och töjer ut trådarna för att kunna beta utanför hagen.
Jag kommer klippa undersidan av halsen för att han ska känna strömmen
Blank tråd finns på Börjes tex.Vanlig eltråd just nu, den blanka verkar lite halvsvår att hitta?
Har ingen erfarenhet alls av hur den är att sätta upp och hantera.
Behövs ingen slinga. Det kan vara samma eller flera olika jordspett. Sätt dem och dra en tråd där de behövs.@ameo och @skiesabove vet ni om jordtråden måste gå hela vägen runt? Alltså i en slinga? Måste klura på något för öppningen till ligghallen isf.. och måste jordspetten sitta på samma ställe, eller kan man ha flera olika längs med staketet?
Att byta till ståltråd är ju inget man gör i en handvändning, behövs ofta starkare stolp och spänn-anordningar. Dessutom en helt annan prisklass.Tillräckligt mycket el, så rymmer ingen. Jag lovar dig. Skaffa ett riktigt starkt aggregrat och se till att det jordas ordentligt. Sätt gärna ståltråd istället för plasttråd. Då är det kräm i att.
Sant, jag har dock en unghäst som rymt femtioelva gånger och det hjälpte att sätta en ståltråd mellan de vanliga plasttrådarna. Bytte inga stolp eller något, tror jag gav 400:- för tråden.Att byta till ståltråd är ju inget man gör i en handvändning, behövs ofta starkare stolp och spänn-anordningar. Dessutom en helt annan prisklass.
Själv är jag nu inne i säsongen då det jordar dåligt för alla typer av staket (har en släkting med jättefina ståltrådsstaket). Det går ju inte att komma runt att hästarna inte jordar mot backen när det är torr snö. Det enda som hjälper mot det fenomenet är att sätta en jordtråd/koppla polar.
Bra prisSant, jag har dock en unghäst som rymt femtioelva gånger och det hjälpte att sätta en ståltråd mellan de vanliga plasttrådarna. Bytte inga stolp eller något, tror jag gav 400:- för tråden.
Nu är ju själva metalltråden, även den av hög kvalitet, billigare än rep eller band per meter.Att byta till ståltråd är ju inget man gör i en handvändning, behövs ofta starkare stolp och spänn-anordningar. Dessutom en helt annan prisklass.
Själv är jag nu inne i säsongen då det jordar dåligt för alla typer av staket (har en släkting med jättefina ståltrådsstaket). Det går ju inte att komma runt att hästarna inte jordar mot backen när det är torr snö. Det enda som hjälper mot det fenomenet är att sätta en jordtråd/koppla polar.
Det är som sagt enkelt att spänna tråden.Bra pris
Men om tråden inte är spänd går den väl inte av som tänkt? Och dom kan göra sig jätteilla om dom försöker springa igenom?