En regelbunden koll av sådant som kan kopplas till så kallade livsstilssjukdomar kan nog vara bra. Inom vården är "e-hälsa" ett aktuellt begrepp just nu, där innefattas bland annat möjligheter för patienter att själva göra basala undersökningar - exempelvis av blodtryck m m - och elektroniskt vidarebefordra mätdata till läkare och/eller datorbaserade beslutsstödssystem. Då kan förändringar över tid, och för den delen även snabbt uppkomna förändringar, identifieras. De tekniska möjligheterna för sådana koncept är betydligt bättre idag än för bara ett tiotal år sedan.
Men samtidigt som det förstås kan innebära hälsovinster på individnivå dyker även etiska frågeställningar upp på grupp- och samhällsnivå. Frågan om var man lägger ribban för vad, i alla de fall där patienten är besvärsfri, som skall undersökas djupare. (Semantiskt kan man förstås fråga sig om begreppet patient ens är relevant just här.) Den etiska problematiken med bifynd blir än mer påtaglig ju mer indata som görs tillgängligt. Kanske inte just ifråga om egna blodtrycksmätningar i hemmet, men den tekniska utvecklingen gör det möjligt att göra mer och mer avancerade undersökningar på egen hand i hemmiljö. Som samhället och vården ser ut idag har vi inte förutsättningar att hantera en stor ökning av varseblivning eller ens misstankar.
En viktig diskussionsfråga är hur mycket man egentligen vill veta om sitt eget hälsotillstånd. Den som exempelvis är äldre och har någon variant av långsamt växande tumör/cancer kanske inte får höjd livskvalitet av att veta om det, om sannolikheten är stor att personen kommer att avlida av någonting helt annat. I andra fall är det helt vitalt att veta. En ung närstående till mig har en stark genetisk disposition för en mycket aggressiv cancerform, vilket en genetikutredning bekräftat (efter att sagda sjukdom skördat ett antal släktingar i ung ålder). H*n har nyligen genomgått en radikal operation i förebyggande syfte, för att helt enkelt eliminera risken för just den sjukdomen. Med hyfsat stor sannolikhet skulle h*n annars inte blivit gammal. I det läget vill man förstås veta.