Geologins dag - Fråga en geolog

Ingen fråga men jag förundras varje gång jag ser det.

Bor i ett område med mycket av stora stenblock.

De flesta är mossbelupna men ibland stöter jag på en stor sten som det inte växer grön mossa på. Bara fläckar av tunn tunn alg/mossa/svamp. Grön mossa vill inte bo där. Även fast stenen bredvid kan vara grön och helt täckt

Tack @athena_arabians som uppmärksammade mig på fenomenet. :up::love:
 
Oh, jag har en rätt så specifik fråga. :angel:

Diabasspåren i Bohuslän, kan man se på själva utseendet på dem vilken period de är ifrån? Jag vet ju på ett ungefär vilka områden som kan vara från vilken tid, men det hade varit coolt om det skiljer såpass att man kan se det på avstånd. Spåren i Kostergnejsen ser ju verkligen ut som att en enorm tiger rivit sig fram! :love:
Nej, det kan man inte. När det gäller magmatiska bergarter, som diabas, behöver man göra en kronologisk datering av bergarten för att veta dess ålder. Det vill säga man tar ett bergartsprov och kikar på hur isotoper av olika grundämnen sönderfaller och kan på så sätt räkna bakåt hur gammal bergarten är. Några vanliga förhållanden är U/Pb, och Ar/Ar.
 
Vet någon
20240602_130531.webp
om båda stenarna på bilden är granit? Sonen har fått ett nytt intresse i att ta sönder stenar och fråga efter sort. Några få poäng geologi för 15 år sedan räcker inte långt här 😅
 
@athena_arabians om du har tid! Jag är lite nyfiken på vad det är för bergart på bilden. Plats är Kesudalen i Ljungdalen. Stenen är mer röd än vad bilden gör gällande. Jag gissar att det är den som färgar jorden lite röd på stigarna.
IMG_2541.webp
 
@athena_arabians om du har tid! Jag är lite nyfiken på vad det är för bergart på bilden. Plats är Kesudalen i Ljungdalen. Stenen är mer röd än vad bilden gör gällande. Jag gissar att det är den som färgar jorden lite röd på stigarna. Visa bifogad fil 149957

Det är skiffer men den röda färgen kommer inte från den (skiffer är inte röd). Bilden är för dålig men jag gissar på att färgen kommer från det lösa materialet, dvs jorden.
 
Det är skiffer men den röda färgen kommer inte från den (skiffer är inte röd). Bilden är för dålig men jag gissar på att färgen kommer från det lösa materialet, dvs jorden.

Tack! Det var svårt ljus att fotografera i. Jag tänkte faktiskt ”skiffer, om bara den inte hade varit så röd”. Men då beror det kanske, som @hastflicka funderar på, att det är mycket järn i jorden.
 
Ja, i form av järnoxid. Vid Röda Jorden utanför Riddarhyttan utvann de järn ur en jord med hög järnhalt redan på 700-talet f.Kr.

Impressive!
I South Carolina ar leran super rod, allt vitt pa hastar blir skarpt orange och ar mycket, mycket svart att tvatta bort. Jag hade bland annat en vit Arab ett tag. :cautious: Jag vet att jarn utvanns ur leran nar de forsta "settlers" com dit.

Screen Shot 2024-07-26 at 7.36.53 AM.png
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp