Sv: Ge brännässlor?
*kl*
Om man plockar nässlor till eget bruk, alltså att användas i sin egen mat, är det bäst att plocka de små plantorna och lite senare enbart de översta bladen. Detta för att nässlorna smakar "träigt" när de blir äldre. Visst kan man ju själv också äta se stora plantorna, men det är inte så gott. Fröna kan man också plocka skilt, men nu kommer jag inte ihåg hur man använder den och till vad.
Man skall inte plocka nässlor vid gödselstacar eller på andra ställen där det finns mycket kväve (typpi på finska, det är väl kväve?
) Nässlor innehåller en mängd olika mineraler och vitaminer, bla A, B1, B2, niasin och C. C-vitamin finns det flera gånger mera i nässlor än i appelsin. Sen finns det bl.a. kalium, massor med kalsium, pi, järn,koppar, zink, fosfor mm. Det finns även kvicksilver, kadmium och mycket bly.
Jag använder nässlor i min mat. Plockar dem före de blommar, sen smakar de som sagt "träigt", förväller och hackar dem och fryser in. Nässlor kan användas i all mat på samma sätt som spenat.
För hästar trot jag inte att det spelar lika stor roll när man plockar dem som för människor. Tänk dock på att det är bäst att plocka nässlor efter soligt väder, då innehåller de inte lika mycket nitrat. Pgaatt nässlor även innehåller skadliga ämnen, tex nitrat och bly, skall man inte äta för mycket av dem. Vet inte exakta gränser, och det borde ju också variera var och när man plockar, men människor skall inte äta nässlor mer än nån gång i veckan. Det här är vad jag har förstått om man använder det som ingrediens, inte som krydda.
Det är säkert olika med olika nässlor, men jag har nog blivit bränd av knastertorra blad. För övrigt vill jag nämna, att jag har kläder gjorda av nässelfiber och även tvättar håret med nässelshampo. Man kan också tona brunt hår mörkare med nässlor, men det vet jag inte hur bra det fungerar, har inte prövat. Jag är helt inne på nässlor, har varje vår ett stort projekt med att få tillvara tillräckligt med nässlor under den korta tid som de är goda.
Tackar för den långa munturen