Gammal emaljerad gjutjärn?

__sofia__

Trådstartare
Jag har några gamla ugnsformar (antar jag att det är) i emaljerad gjutjärn från Husqvarna. Kan man använda sådana till matlagning, eller finns det risk för att det finns giftiga ämnen från alla/någon av dem? Skicket är ju inte det bästa.

IMG_20241226_205209285.webp
 
Utöver smutsen, som ni kan ignorera, så ser det ut som om den här har repor. Inget som känns, utan ytan känns slät.
IMG_20241226_205226248.webp
 
Jag tror det kan finnas en risk att emaljen innehåller bly och kadmium:

"Dock ska man vara lite försiktig med skadade produkter från det gamla Kockums Jernverk då det inte går att garantera att dessa är fria från exempelvis bly eller kadmium"
 
Jag tror det kan finnas en risk att emaljen innehåller bly och kadmium:

"Dock ska man vara lite försiktig med skadade produkter från det gamla Kockums Jernverk då det inte går att garantera att dessa är fria från exempelvis bly eller kadmium"
Mina är ju dock inte från Kockums, utan Husqvarna - är det samma risk då?
 
Formen med massa krackeleringar i botten.

Visa bifogad fil 159660
Jag har nördat ner mig lite i Le Creuset den senaste tiden, och de gör ju också emaljerade gjutjärnsprodukter. När det ser ut som ovan, så kallad "crazing", är produkten tyvärr obruklig (om du inte använder den till att baka bröd och då har ett bakplåtspapper mellan deg och form). Detta då du riskerar att få flisor i din mat.
 
Jag funderar mer och mer på att man kanske inte behöver oroa sig allt för mycket över saker som Kan vara farliga under längre tid/på sikt, om man inte får cancer och dör eller dör av något annat fysiskt så nog blir man väl dement och det är värre?

Bara en liten fundering jag haft den senaste tiden, så jag hade använt dem i alla fall. :)
 
Utöver smutsen, som ni kan ignorera, så ser det ut som om den här har repor. Inget som känns, utan ytan känns slät.
Visa bifogad fil 159661
Detta skulle kunna röra sig om att någon har använt metallobjekt i formen (typ bestick) och att det då har blivit missfärgningar. Om du inte kan känna reporna så rör det sig troligtvis om missfärgning som går att få bort.

Huruvida det finns gifter i dessa former vågar jag inte svara på.
 
Varfor inte ringa och fraga nagon pa Husqvarna i stallet for att gissa?
Jag funderade på om man kan göra det, så det kanske blir så att jag skickar ett mail till dem (eller ringer dem om några veckor i januari, men jag antar att mail är lättast eftersom de troligtvis kommer behöva skicka runt frågan en del för att hitta någon i företaget som har koll på det)
 
Jag funderar mer och mer på att man kanske inte behöver oroa sig allt för mycket över saker som Kan vara farliga under längre tid/på sikt, om man inte får cancer och dör eller dör av något annat fysiskt så nog blir man väl dement och det är värre?

Bara en liten fundering jag haft den senaste tiden, så jag hade använt dem i alla fall. :)
Jag tänker att det kanske beror på vilket stadie av livet man är i :). I mitt fall är jag i början av 30-års åldern, jag planerar att försöka bli gravid hyfsat snart i framtiden, och förhoppningsvis har jag en del decennier kvar som jag kan leva ett bra liv - även om demens kommer sen när jag börjar bli äldre. Dvs också en del decennier som kan bli påverkade av eventuella dåliga långsiktiga saker som jag får i mig. Det finns säkert en massa dåliga saker som vi inte vet om och som vi ändå får i oss, så om det finns något som är smidigt att ändra, vilket det i det här fallet är (dvs köpa andra ugnsformar/grytor), så känns det onödigt att inte göra det.

Om jag ska gå utifrån mina mor- och farföräldrar (som alla fortfarande är i livet idag (85 år, 85 år, 84 år och 79 år)), så är det 1 av 4 som har fått problem med demens (och det var först efter en allvarlig stroke), medan resterande är klara i huvudet - men kropparna börjar långsamt säga upp. Av vad jag vet har inte heller några av deras syskon fått demens. Så förhoppningsvis är jag inte i största riskgruppen för demens :) (det är ju dock också en sådan sak som troligtvis kan påverkas av vad man får i sig under livet, det finns ju saker som kan leda till ökad risk för demens)

Om det är risk för bly och kadmium, som nämns här ovan, så är det ju dels cancerframkallande, men kan också leda till njurproblem, benskörhet, ge skador på nervsystemet (framförallt hos foster och små barn), blodbrist pga skada på röda blodkroppar etc. Cancer är ju redan idag den största dödsorsaken i Sverige, och alla sjukdomar (framförallt sådana här större problem) tär ju på resurserna i ett samhälle där vi redan går mot färre i arbetsför ålder som kan bidra med skatteintäkter och fler som behöver stöd från samhället (befolkningen åldras ju). När det gäller cancer och t.ex. njurar, så är det ju också saker som kan bli svårare att behandla i framtiden om problemen med multiresistenta bakterier fortsätter att sprida sig, eftersom både cancerbehandlingar och transplantationer i många fall kräver antibiotika. Och jag har ju förhoppningsvis som sagt en del decennier kvar på mig att leva. Och eftersom jag själv planerar att försöka få barn, min syster är redan gravid etc., så vill man ju undvika saker som kan påverka de barnen negativt.

Så, i mitt fall är jag nog intresserad av att undvika saker som kan vara farliga, framförallt om det är enkelt att byta ut dem, men jag förstår också om alla inte tycker att det är lika relevant för dem :)
 
Jag funderade på om man kan göra det, så det kanske blir så att jag skickar ett mail till dem (eller ringer dem om några veckor i januari, men jag antar att mail är lättast eftersom de troligtvis kommer behöva skicka runt frågan en del för att hitta någon i företaget som har koll på det)
Jag har skickat ett meddelande nu till deras kundtjänst, så får jag se om jag får något svar därifrån :)
 

Liknande trådar

Mat Jag har under många, många år haft problem med magen och prövat den ena dieten efter den andra. Nu verkar det som att det äntligen är...
2
Svar
35
· Visningar
2 022
Senast: Keb71
·
Hemmet Jag går i planerna att köpa en lagerhylla. Spånskivor som förvisso är behandlade på något vis, men... På dessa hyllor tänker jag ställa...
Svar
5
· Visningar
690
Senast: tanten
·
Mat Som några av er nog redan har förstått har jag lite matfobi och har svårt för mat som KAN vara äcklig på något vis. Jag har ofta noga...
2 3
Svar
42
· Visningar
3 998
Senast: Enya
·
Småbarn Huuuuur har du fått ditt barn att vilja äta sånt? Vår unge åt allt fram till typ 2 år. Nu är det bara barnmat typ pannkakor, hamburgare...
2 3
Svar
48
· Visningar
3 845

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp