Jag är ju lite känslig med ost och mejeriprodukter generellt, men torrvaror bryr jag mig icke, så länge det inte kryper i eller på dem, men min annars hyfsat vettiga och kloka mamma är strikt när det gäller torrvaror även. Jag fattar verkligen inte det där. Någon gång har jag haft något i skafferiet ett bra tag, och så har jag sett att det gått ut typ för en månad sedan men vet att mamma äter det och givit det till henne eftersom vi inte ätit det, lika bra hon får det då. Men icke, det har ju gått ut i datum! Jamen, mamma! Det är ju torrvara!!! (eller konserv har också inträffat) Du brukar vara klokare än så!Som producent måste du genomföra dyra tester för att kunna sätta ett "sista förbrukningsdatum". Du ska kunna bevisa att varan är bra till ett visst datum. Vissa datum är lagkrav, jag har för mig att det är 28 dagar på ägg, punkt (EU-bestämmelser?)
Men i verkligheten håller ägg lätt tre månader om man förvarar äggen i kylskåp.
Samma med ägg, ägg efter bäst före duger inte åt henne, och jag liksom bara gapar! Jag har köpt på mig rätt många ägg med kort hållbarhet i affären, stoppat in dem i kylen och haft ägg i 6 månader i sträck vid mer än ett tillfälle. Av alla de gångerna har 1(!!) ägg varit dåligt, och datumet gick ut 6 månader tidigare. Ekonomiskt och klimatsmart ju!