Sv: Fri tillgång.
Största fördelen ... RISKEN FÖR TARMVRED OCH ANNAN KOLIK MINSKAR AVSEVÄRT!
Nio av tio fall av tarmfred beror på för liten grovfodergiva. 1kg ts per 100kg häst är ENDAST den minimumgiva som måste ges av djurskyddsskäl och ska EJ tolkas som att hästen inte behöver mer.
De allra flesta hästar mår bäst både fysiskt och psykiskt av fri tillgång på stråfoder och att de inte får det beror oftast på att det ibland blir omständigare och kräver mer arbete av djurägaren. Har man en flock hästar med blandad energiförbrukning får man antingen dela på dem i olika hagar eller jämka vad gäller värdet på stråfodret. Ponnyn eller hästen som lätt lägger på sig får motioneras mer och ett mer svårfött halvblod som lätt faller ur får lite mer kraftfoder och annat hö med högre värden i boxen som den kan äta av hela natten.
En ädlare häst, tex fullblod ska definitivt ha konstant tillgång till ett hö med höga värden. Har man en mer lättfödd häst får man försöka hitta ett grovfoder med lägre värden, tex sent skördat ekologiskt fjolårshö, om det är bra hygieniskt vill säga. Allternativet är, som tidigare nämts, att blanda i lite halm till de som äter mest.
Många hästar som man tror ska äta ihjäl sig och som alltid har fått reducerad giva slutar ofta efter ett par veckor att konstant stå vid utfodringsplatsen när de inser att de kan äta som de vill. Hästen är byggd för att söka föda under majoriteten av dygnets timmar och det gäller inte bara hur deras matsmältningssystem fungerar utan även att de mentalt vill äta nästan hela tiden.
Att vara orolig för att hästen äter av det späda gräs som kommer nu behöver enbart fånghästägarna vara. En normal häst mår ypperligt av de näringsämnen som den får i sig, framförallt ston som ev ska betäckas då gräset och solen som får gräset att spira sätter igång både ordentlig pälsfällning och brunstcykler men även andra hormonella reaktioner. Hästen blir sällan mätt av det lilla gräs som än så länge kommit upp men äter det självklart först iom att det är godast. När hungern sen sätter in vänder de sig till sitt "gamla tråkiga hö" igen.
Tycker man att det blir för mycket svinn när man lägger ut stråfodret på marken finns det ett antal bra höhäckar på marknaden, om man inte är händig nog att bygga något skadesäkert själv. Hästar är som vi alla vet ett mycket duktigt djur på att ha sönder och göra sig illa på de mest märkliga saker ... Ett prisvärt alternativ om man har rundbalar med hösilage är en ring utan botten gjord av återvunna bildäck som man trär över balen, mycket praktisk. Själv kan jag rekomendera "hästfoderhäcken" med tak från Kellfri. Den är kanske inte så billig men väl värd pengarna om man har flera hästar och alltid vill ha hö i hagen.
Kontentan av detta inlägg är; AV MED TÄCKEN OCH IN MED MER STRÅFODER, VÅREN ÄR HÄR!
Mvh, Elin