Sv: Framdelsvändning förvirrad...
Lite begreppsförvirring här va? Det kan vara så att ridskolorna använder lite olika kommandon, och därav det snurriga.. Hur hästen ska utföra en framdelsvändning är alla överrens om, och samtliga har rätt i hur ryttaren ska göra, men läser ni tråden igen så kan det låta som om man tycker olika..
Gör ett försök att reda ut det. (inte säkert jag lyckas..)
Det vanligaste kommandot för framdelsvändning är: "På framdelen helt höger(eller vänster) om"! Gäller det höger, så ska hästen flyttas undan för höger skänkel. (Hästens bakdel "åker"
till vänster)
Normalt gör man rörelsen några meter innanför fyrkantsspåret, och då kan den göras både undan höger och vänster skänkel. Instruktören ska alltid tala om vilken, genom rätt kommando - se ovan. OM den utförs
på fyrkanten finns bara alternativet att flytta bakdelen FRÅN väggen, dvs i vänster varv endast undan höger skänkel.
Hästen SKALL alltid vara ställd från rörelseriktningen, och inner sida är alltid den sida hästen hästen ska vara ställd åt. Detta kan verka krångligt och leder till en del tankekaos för många. Det innebär att hästen ska alltid vara ställd åt samma håll som den skänkel man flyttar med: Flytta undan höger skänkel = ställd åt höger.
Som elev kan det bli underligt, eftersom man normalt alltid har inner sida in mot mitten av ridhuset, när instruktören helt plötsligt gastar om inner tygel, när ryttaren tycker att det är ytter!!! (Händer i exemplet när vändningen utförs
på fyrkanten.)
Själv tycker jag att framdelsvändningen i sig kanske inte är den allra bästa dressyrrörelsen ur hästens perspektiv, men är en mycket god kontroll av ryttarens förmåga att använda sina hjälper, och ett sätt att kontrollera hästens grundutbildning. Det är skönt att höra att den inte försvunnit på ridskolorna bara för att den inte finns i dressyrprogrammen!