Sv: Frågor om ridning
Hur får man hästen att gå helt i form? Är det mer än att ge den stöd i bettet och lite skänkel??
Formen är hästens arbetsställning, och den varierar man beroende på vad man vill åstadkomma för slags träning. (En häst utan form är väl en... amöba?
)
En bra grundform för en någorlunda utbildad häst är väl typ att hästen söker sig framåt med nos och nacke, trampar på framåt med bakbenen och därigenom välver ryggen. Den är lätt i handen och svarar villigt på framåtdrivande hjälper, känns bekväm att sitta på.
Dit
bjuder man hästen, med en stilla mjuk hand och ett mjukt driv i sätet och med skänkeln när det behövs. Beroende på hästen så kan man behöva arbeta den dit genom "uppmärksamhetsövningar", och övningar som aktiverar bakbenen.
Jättesvårt att förklara, det är en känsla som amn måste prova på och uppleva genom att rida en bra häst och ha en bra instruktör.
Vad menar alla med att få hästen "samlad"?
Ju mer samlad hästen är, desto lättare är den i framdelen, och bakbenen är mer inåtvinklade under kroppen för att bära mera vikt. Man kan nästan säga att hästen blir kortare i kroppen och täcker en mindre markyta när den rör sig.
I de vanliga dressyrprogrammen är den maximala samlingsgraden den i piaffen och galoppiruetterna, där hästen i princip inte rör sig framåt alls. Den maximala samlingsgraden är levad, där hästen "sitter" en stund med starkt krökta bakben och båda frambenen i luften. (Googla bilder!
)
Otroligt jobbigt för hästen, det tar många års träning för att orka dit!
Vad är tömkörning? Hur fungerar det?
Som körning men utan vagnen.
Man har en gjord som tömmarna löper genom, och sedan går man på marken och "kör" hästen framför sig. Man kan även köra hästen på en volt runt sig ungefär som när man longerar, men man har kontakt med hästens båda mungipor istället frö bara en lina.
I tömkörning kan man göra väldigt mycket av de övningar man gör uppsuttet, t.ex. sidvärtesrörelser och övergångar mellan tempo och gångarter.
Fördelen är att man ser hur hästen utför rörelserna istället för att bara känna dem, och för en häst under utbildning kan det vara bra att göra rörelserna utan ryttare på ryggen.
Är longering bra eller inte? Några säger att det inte är bra för hästen ben att gå i så mycket volter men det var en tjej på nätet som skrev om ett sett så att man för ett jämt fördelad tyngd på benen.
Rätt utförd är longering ett bra komplement till annan träning, men att bara koppla på en lina och låta hästen springa okontrollerat och obalanserat runt runt ("hästcentrifugering", som vissa kallar det...) kan vara diekt skadligt och gör ingen nytta.
När jag longerar jobbar jag mycket med övergångar, tempoväxlingar och lyhördhet för röstkommandon. Hästen ska slappna av i överlinjen, söka sig framåt med nacke och nos, bjuda framåt och röra sig balanserat. Precis som i ridningen!
Ett sätt att longera med mer kontroll över hästens form är att tömköra den på volt, som jag beskrev ovan.
Hur bygger man upp hästens muskulatur?
Med en väl uträknad foderstat, där proteinerna är viktiga, och rätt träning som bygger de muksler som hästen behöver i sitt arbete. Det är ju skillnad på vilka muskler en travare och en dressyrhäst behöver t.ex.
En bra grundmuskulatur för en vanlig ridhäst kan man bygga upp t.ex. genom cavalettiarbete, långa skrittturer och klättring. Det stärker rygg och bakdel, de muskler som en ridhäst behöver för att bära ryttaren rätt.
Hur är nivåer i tävlingar? Tror att La är den lättaste men jag är inte så säker :S
Lätt A är den svåraste klassen av de Lätta, man börjar på Lätt C. Det finns även ännu lägre, men de används inte på vanliga tävlingar. (Lätt D i dressyr innehåller t.ex. bara skritt och trav.)
Sedan går man framåt till Medelsvåra klasser osv. Även där är MSv C den lättaste för nivån.
Framåtvänding och andra lättare övningar.... Vad är det? Och hur utför man dom?
Framdelsvändning är en rörelse där hästen trampar runt sin framdel. Frambenen trampar alltså runt på stället och bakbenen går runt, korsande varandra.
Framdelsvändningen är lösgörande för hästens sidor, och kan användas för att få den att spänna av och söka sig framåt. Man kan alltås använda rörelsen för att påverka hästens form.
En annan lösgörande "basövning" är skänkelvikning, där hästen korsar båda benparen och rör sig åt sidan. Hästen går alltså sidvärtes/framåt.
Bakdelsvändningen är tvärtom mot framdelsvändingen, här står istället bakbenen stilla och trampar (viktigt i båda rörelserna, att hästen trampar hela tidenoch inte "skruvar" sig runt"!) medan framdelen flyttas runt och korsar varandra.
Bakdelsväningen används mer samlande, dvs får hästen att vinkla sina bakben så att de bär mer vikt.
HUR man gör dem är ganska logiskt, hästen flyttar sig helt enkelt bort från den ena skänkeln.
Det kluriga är att man ofta måste kompensera med tygelhjälper osv för att t.ex få hästen att förstå att den itne ska flytta hela kroppen i framdelsvändningen, men det är lättare att be någon visa när du rider.