Sv: Fråga om svensk standardskoning
*KL*
Jag fyller i utan inriktning på någon speciell, utan från det jag har läst i tråden.
Om jag börjar med SO som skrev att många islands folk ville ha långa tår. Detta är en ren okunskap baserad från myt, och återfinns bland de mindre icke kunniga samt någon kvarleva på högre nivå.
Att töltsätta en häst utan skor kan ge stora problem, även om grund gångarterna är mycket bra så skiljer sig tölten från de övriga gångarterna. Här kommer nämligen alla svagheter och skavanker fram, har sett ett par hästar töltsättas utan skor varav den ena nekade blankt. När skor kom på, kom tölten fram i en faslig hastighet snudd på klockren från första början. Hovnedslaget i tölt är så distinkt vilket ingen av grundgångarterna kan prestera, och jag tror att det kan kännas rent ut sagt för
i hovarna på en häst som är oskodd vid töltsättning.
Jag tycker att tölten är fullt jämförbar med en travare i tempo lopp/träning, själva steget kräver en kraftfull isättning både från bärigheten till nedslaget. Ökar man dessutom tempot så har vi en enorm kraft som hovarna utsätts för, jag har sett hästar som faktiskt fått ödemliknande skador i trakten efter en T1 final på hög nivå. Tempo är våldsamt högt, sträckan är lång samt kraften enorm som dessa hovar ska utsättas för.
Själv anser jag att hästen skall få en normalskoning, fysiskt korrekt utifrån varje individ. Tå delen normal, och sen att man tränar hästen utifrån detta. I förlängningen ger det en hållbar häst främst i kotor, senor samt ligament, man minimerar också skador i form av att hästen slår på sig osv.