Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Och jag tycker att det är kontraproduktivt att ställa in siktet på att dela mellan kommersiell och icke-kommersiell verksamhet, eftersom det inte är det som någonsin utgör de faktiska problemen. Varför är det viktigt om din mark blir förstörd av någon som haft en intäkt eller av någon som inte haft det?
Varför skulle 100 ideella bärplockare i din lingonskog vara ett mindre problem än 100 anställda av ett bärföretag? Samma skador, samma problem.
Och en utredning som får en dålig bakgrundsbeskrivning kommer säkerligen fram till ett kasst förslag.
Det är en av dumheterna som man måste tänka ett litet varv till innan man blajar ur sig nåt. Många använder sina möjligheter till vistelser i skog och mark just genom kommersiella aktörer.
Sist jag kollade var just vanligt folk de som köpte dessa tjänster/resor/aktiviteter. De var inte alls ovanliga eller konstiga på nåt sätt.
Landsbygdsbo har dessutom i en annan tråd uttalat sig om att h*n vill begränsa ideella föreningars tillträde också, och gör man det så förändrar man villkoren för allemansrätten till en skugga av sitt forna jag.
kl*
Visst är det skillnad om det kommer ut 100 anställda bärplockare eller om det kommer 100 ideella plockare - chansen/risken att det kommer ut så många "vanliga" människor på en gång är ju ganska liten...
Självklart ska man kunna vistas i skog och mark som man vill, men som många sagt innan, det är stor okunskap. Det är många som rider utan att ta hänsyn, rider på mjuka marker, rider på sådda åkrar osv, det läser man ju inte minst här på buke...
Det borde väl ändå vara ganska få markägare som fått ut ersättning för nedtrampade granplantor?
Självklart finns inga problem att göra rätt för sig i de fall där så är tillämpligt beroende på omfattning, slitage, frekvens. Precis så som det är reglerat idag. Och det handlar inte om kommersiell status.
Felet ligger i att särbehandla med avseende på kommersiell status.
Och nej, jag tycker inte att en markägare ska kunna säga nej till verksamhet som uppfyller kriterierna för ej skada, ej störning. Någonsin. Det är inte en rätt som ingår i lagfarten, att hindra tillträde till vår gemensamma natur av rent egoistiska, storhetsvansinnes- och småpåve-skäl.
Och återigen, många typer av regelbunden verksamhet på annans mark faller långt utanför allemansrätten. Oavsett kommersiell status. Ex.vis, ridning annat än enskilda hästar några gånger om året, kommer alltid att skapa skador på annat än grusväg.
Precis. Varför inte då koncentrera resurser och ansträngningar precis inom dess områden? Istället för att prata om kommersiell status?
kl*
Visst är det skillnad om det kommer ut 100 anställda bärplockare eller om det kommer 100 ideella plockare - chansen/risken att det kommer ut så många "vanliga" människor på en gång är ju ganska liten...
Självklart ska man kunna vistas i skog och mark som man vill, men som många sagt innan, det är stor okunskap. Det är många som rider utan att ta hänsyn, rider på mjuka marker, rider på åkrar osv, det läser man ju inte minst här på buke...
Det borde väl ändå vara ganska få markägare som fått ut ersättning för nedtrampade granplantor? Man är inte markägare enbart för att man tycker det är roligt att äga (eller har storhetsvansinne), utan för att man har en näringsverksamhet som bygger på att träden växer upp....
Kanske hade diskussionen inte varit så stor om man som ryttare hört sig för lite mer med markägarna, och frågat om lov. Även om det inte behövs, istället för att hänvisa till allemansrätten...?
För det första så är det tveksamt om regeringen håller med eller inte, hade de varit enhälliga och hållit med hade det inte behövts en utredning (och här kommer min undran in, vad ska egentligen utredas exakt). Sedan har det väl inte något att göra med vilken % sats som är aktuell utan hur pass stor störningsgrad det är. Du verkar mer vara intresserad av att få del av intäkterna och inte täckning för eventuellt slitage.
Inget av de problem för markägare som beskrivs i den hår tråden är något som allemansrätten har tillåtit. De allra flesta problem har handlat om brott, med tydliga straff i lagboken. De lagmässiga regleringarna finns redan tillgängliga!
Nej först måste man ge utredningen ett direktiv om exakt vad som ska utredas. Givetvis kan man inte på förhand veta vad man kommer fram till, men som jag påpekat tidigare så påverkas utredningar starkt av vad som är syftet. Menar du på allvar att direktiven för en utredning inte alls påverkar vad man kommer fram till?
Ska jordägare få ersättning för just intrånget oavsett om det leder till slitage eller inte och oavsett om slitaget saknar praktisk betydelse för jordägaren eller inte så är grundstenarna i allemansrätten borta. Då rör det sig om att ge jordägare betalt för att de äger skog, inte för slitage.
Nu pratar vi om allemansrätten och (svenska) folkets rätt att vistas i naturen primärt och sekundärt att markägare ska gå skadeslösa. Du verkar vara inriktad på att tjäna pengar.
Så vitt jag förstår ska utredningen granska och förslå spelregler för just kommersiell användning.
Vilket jag naturligtvis inte har något emot.
Vad det gäller tjäna pengar.
Du verkar ju vara lika lite intresserad av att göra rätt för dig som jag är av att kapitalisera på min investering.
Och så vitt jag vet så var det inget snack om att begränsa enskillt bruk av skog o mark endast kommersiellt.