Aha, aha! Sto som ofta drabbas?
Eftersom man ännu inte lyckats reda ut den exakta bakomliggande orsaken till korsförlamning har man inte heller lyckats komma fram till någon enhetlig lösning på problemet. Idag resonerar man i kort drag såhär:
Det finns olika typer av korsförlamningar, eller snarare olika orsaker/tillstånd som kan ge upphov till samma symptom, d.v.s. korsförlamningssymptom.
Man brukar skilja på spontan korsförlamning som drabbar i övrigt friska och fungerande hästar vid enstaka tillfällen och olika slags återkommande korsförlamningar.
Hos hästar som upprepade gånger drabbas av korsförlamningar iakttar man ofta någon form av förändring i cellfunktionen. Hos just arabhästar har man funnit en typ av mitokondriell defekt som orsakar muskelstelhet. (Mitokondriell = En av cellens byggstenar) (Vet inte hur insatt du är i cellbiologi...) Det finns även en form som kallas PSSM vilken medför att musklerna lagrar för mycket polysackarider och ev. även onormala polysackarider.
Generellt finner man att korsförlamning oftare verkar drabba ston än valacker och hingstar och även att yngre hästar ofta drabbas. Hästar med nervöst temprament får oftare problem.
Problem med korsförlamningar är vanligt inom raser där man avlar mycket på muskelkomposition, t.ex. quarter, fullblod och varmblodstravare.
De generella råden för korsförlamningshästar omfattar regelbunden motion med noggrant planerat arbete så att inga överskott hinner lagras upp. Vissa förespråkar lösdrift. Man bör (i den mån det är möjligt) undvika att hästen blir stressad, då stress kan vara utlösande. Regelbundna rutiner är bra.
Vad gäller utfodring är den rådande teorin att man bör undvika stärkelserika kraftfoder, t.ex. havre. En del av energin från kolhydratrikt foder kan ersättas med fett, t.ex. i form av olja.
De utfodringsstudier man gjort har varit främst på fullblod i löpträning och de har därför fodrats med mycket kraftfoder. Att komponera en fiberrik men stärkelsefattig foderstat för en "vanlig" ridhäst är lite lättare.
Hur ser foderstaten ut idag, hur gammal är din häst och vad utför hon för arbete?