Sv: Finns det några...
Det viktigaste är att du börjar använda dig av sparkstöttings-metoden dvs så fort du får en reaktion från hästen så ska hjälpen bort fram tills att du behöver ge en ny. Som tex i skänkelvikning. Där ska du ge en sidförande skänkel när du går in i den. När hästen börjar gå sidvärts så slutar du ge skänkeln. När du sedan känner att den behöver upprepas för att hästen ska fortsätta gå sidvärts så ger du en ny.
Sitt aldrig heller och tryck med skänkeln eller inverka med den när det inte behövs. Var gång som den används så ska det bli en effekt/inverkan av den. Annar ska den inte användas. Så det viktigaste är att börja rannsaka dig själv och dina hjälper. Sitt ett helt arbetspass och bara koncentrera dig på när och hur du använder din skänklar (samt händer).
Nästa steg sedan, när du slutat använda hjälperna i onödan, är att få hästen att få nytt förtroende för dem igen och bli lyhörd. Det sker lättast genom att gå tillbaka till grunden helt och hållet under ett par träningspass. Dvs gå tillbaka till att öva gas och broms. Släpp alla andra krav under dessa passen (rid gärna för dig själv så du inte behöver känna någon press från ev åskådare) Öva bara på att när du lägger till skänkeln så ska hästen gå framåt och så fort den går framåt så slutar du ge skänkeln. Likaså skall hästen lyda när du tar en förhållning.
Ställ höga krav på att hästen verkligen ska gå fram direkt när du ger din skänkel. Inte 5 sek. senare utan direkt. Han ska vara kvick. Likaså skall han reagera direkt när du tar en förhållning, därmed inte sagt att det ska bli en tvärbroms, utan bara att du får en reaktion på förhållningen som sedan upprepas fram till avsaktningen.
Gör väldigt mga avsaktningar och igångsättningar under passet. Kom ihåg att ge lång tygel mellan varven för det är ansträngande för häst och muskler.
Börja med att bara öva från skritt till halt och vice versa. Variera med lite sidvärtsrörelser där du rider med sparkstöttingseffekten. Gör gärna halt under rörelsen. När du lägger till skänkeln igen så ska han gå igång direkt och verkligen ta i och sätta fart på sina bakben. Nöjd dig inte med ngt annat! Får du inte en godtagbar reaktion så får du väcka honom genom att ge en liten, snabb snärt 1 gång med ridspöet i sekunden efter utebliven reaktion. Men gör det inte till en vana! Hela poängen är ju att hästen ska bli lyhörd för skänkeln och inte för spöet. Däremot så kan man behöva väcka en seg häst 1 gång så att de blir lite förvånade.
Kom ihåg när du tränar att berömma hästen väldigt mkt så fort du får en reaktion. Anv. rösten mkt men stanna även upp ibland och klappa hästen lite extra eller sluta helt när den varit duktig. Hästen skall tycka det är kul!! Och det gör den om den får mkt beröm när den känner att den gör "rätt". Då blir alla hästar ambitiösa!
När du kan hantera hästen i skritt så går du över till att öva övriga gångarter. Gör mga avsaktningar och igångsättningar under dina pass.
Slutligen; det viktigaste för att få en lyhörd och kvick häst är att ge dina hjälper konsekvent samt att VARIERA, VARIERA och åter VARIERA dina träningspass!!! Dvs sitt inte och rid 15 varv på volten. Rid inte heller bara raktfram ett antal varv längs fyrkanten. Se till att det händer någonting hela tiden!!! Hästen skall vara vaken och förbli vaken! Och det är den bara om du varierar. Rid mkt temopväxlingar, igångsättningar, avsaktningar, halva rörelser med krav på snabb omställning till nya rörelsen eller färdriktningen, hela rörelser, samt halter. Om du behöver rida (av ngn anledning) 15 varv på volten så ser du till att hålla uppe lyhördheten genom att tex variera steglängden på spåret. Tryck på några steg, korta upp några steg. Gör tex halt och sätt igång igen. Eller flytta baken resp framdelen lite, lite grann på volten. Variera även med att "bara" gå längs volten. För det gäller att hålla en lagom balans i det man gör. Om man HELA tiden ställer krav på hästen så kan den bli avtrubbad av det också så det gäller att låta hästen få sina välbehövliga pauser i fri skitt men även att tex som belöning få jogga ett varv utan några krav. Men till en början så är det viktigt att hästen är aktiv hela tiden när du kräver det och därför är det väldigt viktigt att bara köra korta pass.