Mina är från 2015, 2011 och 2010 så det är ju inga ungdjur direkt. Två som gick tomma förra året och har blivit rätt feta. Det är ju det där med att hitta köpare till sånt kött vilket nog är svårt. Folk verkar livrädda för tackkött. Vilket jag föresten åt igår (den från -15) och det var fantastiskt gott! Men man kan ju inte äta hur mycket som helst. Därför funderar jag på salami eller ölkorv som kanske gör att man kan använda köttet.
Jag känner flera fårägare, som gör, eller låter göra, korv av äldre djur.
Vanligt är att man jobbar ihop med något mindre, lokalt charkföretag, som har möjlighet att tillverka lite större "batchar" med korvar med jämn kvalitet, samt har lokaler godkända för livsmedelsproduktion.
Med "större batchar" menar jag inte tusentals korvar, utan mera göra korv av en tre-fyra-fem-sex djur, sådär så att det blir ett jättejobb att hålla till hemma i det egna köket, och man måste ha tillstånd och godkännande från miljökontoret för att få hålla på och göra för försäljning.
Charkföretagen står också för rökning och sådant, som är svårt att få ihop för vissa korvsorter om man inte bygger en lite större anlägging.
Man låter helt enkelt göra korv enligt eget recept (kanske med lite hjälp av charkföretaget), för återtag, och säljer sedan själv i gårdsbutik eller liknande.
En korvsort, påhittad av en bekant till mig, hamnade faktiskt i ett lokalt charkuteriföretags sortiment!
Det är ju jättebra, för oss alla, ju fler "lammkorvar" som tillverkas, desto större chans finns det till att vi kan få vettigt betalt även för äldre djur.
Att "ungtacka" eller "ungbagge" normalt sett är bättre än lamm som kött att äta, verkar det finnas en rejäl uppförsbacke för att "lära svenska folket".