B
Bananas
Kan ni hjälpa mig att reda ut vad som egentligen gäller, jag har funderat så jag blir snurrig. Om man har hästar som tidigare haft fång och man försöker hålla nere sockerinnehållet i grovfodret, vad blir då bäst?
För några år sen utfodrade jag med hösilage, relativt torrt, och ena shettisen fick fång. Jag fick då för mig att det var hösilaget som var orsaken och gick över på hö.
Har gett hästarna hö sista åren men förrförra året var kvoten så hög att vi beslöt att inte gödsla. Dumt. Förra året fick vi höskörder med 14,5- över 20 % socker. Gödsla vallen blev därför en dyrköpt erfarenhet. Två shettisar fick fång.
I år står jag här och kliar mig i huvudet. Har läst lite här och lite där och tror, med betoning på tror, att kanske inplastat vallfoder ändå vore bäst? Men för att vara säker på att sockret fermenteras bör vallfodret bli ensilage och inte hösilage. Hur påverkar då ph-värdet i ensilaget tarmfloran?
Vad jag förstått så kan sockerhalten i hösilage till och med vara högre än i hö, vilket jag läste i en uppsats från SLU av Sofia Fridh.
Hur stor är risken att man misslyckas med en ensilering? Hur sjutton ska jag tänka. Bor dessutom i Skåne där vi alltid har fuktigt och det är svårt att lagra hö. Har möjlighet att installera skulltork men vill inte göra större grejor om jag inte vet hur jag ska ta hand om vallfodret.
Vilka erfarenheter har ni av de olika foderalternativen torrhö, hösilage och ensilage till fångbenägna hästar och vad säger forskningen?
Bananas, som verkligen känner sig bananas nu...
För några år sen utfodrade jag med hösilage, relativt torrt, och ena shettisen fick fång. Jag fick då för mig att det var hösilaget som var orsaken och gick över på hö.
Har gett hästarna hö sista åren men förrförra året var kvoten så hög att vi beslöt att inte gödsla. Dumt. Förra året fick vi höskörder med 14,5- över 20 % socker. Gödsla vallen blev därför en dyrköpt erfarenhet. Två shettisar fick fång.
I år står jag här och kliar mig i huvudet. Har läst lite här och lite där och tror, med betoning på tror, att kanske inplastat vallfoder ändå vore bäst? Men för att vara säker på att sockret fermenteras bör vallfodret bli ensilage och inte hösilage. Hur påverkar då ph-värdet i ensilaget tarmfloran?
Vad jag förstått så kan sockerhalten i hösilage till och med vara högre än i hö, vilket jag läste i en uppsats från SLU av Sofia Fridh.
Hur stor är risken att man misslyckas med en ensilering? Hur sjutton ska jag tänka. Bor dessutom i Skåne där vi alltid har fuktigt och det är svårt att lagra hö. Har möjlighet att installera skulltork men vill inte göra större grejor om jag inte vet hur jag ska ta hand om vallfodret.
Vilka erfarenheter har ni av de olika foderalternativen torrhö, hösilage och ensilage till fångbenägna hästar och vad säger forskningen?
Bananas, som verkligen känner sig bananas nu...