Fakta & Myter Strassermetoden

Re: Fakta & Myter Strassermetoden

Men catdog sade väl just att de avråder från att plocka av skorna om man inte följer hela konceptet? :confused:

Och det var den frågan jag gärna skulle velat få svar på - men då hänvisades jag bara vidare tyvärr. :(
 
Re: Fakta & Myter Strassermetoden

Förstår inte det där heller :confused: Hästar kan gå barfota och ha täcke, täcket som sådant förstör inte hovarna.. Det är ju inget oerhört otroligt revolutionerande nytt att hästar kan gå barfota (även om en del verkar tro det). Men säger man inte så får man ju inte sälja ett koncept förstås :smirk:
Säger jag som skött mina hästars frisk barfotahovar i ett gäng år utan att ha hört talas om strasser förrän nyligen..
 
Re: Fakta & Myter Strassermetoden

Sugproppsverkande.....
Ingen som reagerar!!
Snart kanske de börjar klättra upp på stallväggen också :D
 
Re: Fakta & Myter Strassermetoden

Har försökt säga att det inte ALLS går att rida på blankis lika bra som med broddade skor. Min häst har ALDRIG haft skor på fötterna, verkas sällan då hon sliter bra själv och borde således ha "riktiga" vildhästfötter då vi jobbar på varierat underlag och hon tom går på lösdrift utan täcke...

Men hon halkar på is hon också :crazy:
 
Re: Fakta & Myter Strassermetoden

Sugproppsverkande.....
Ingen som reagerar!!
Snart kanske de börjar klättra upp på stallväggen också :D

Nja, "Sugproppsverkande" kanske är ett väl humoristiskt ord...

Men; Hästar utan skor har enligt mitt tycke ett bra, ibland bättre fäste på olika underlag än hästar med skor; När en hov utan järnsko sätts till marken pressas strålen ner och masseras mot marken. De elastiska trakterna vidgas utåt och ett lätt vakum uppstår. Detta gör att strålen masseras mot marken, hela hoven, kotan och benet får bättre blodgenomströmmning. Hela benet är några grader varmare än hos en häst med statiska järnskor. Jag upplever att oskodda hästar har mer ordning på sina ben, de känner vart de har hovarna på ett annat sätt än skodda hästar.
 
Re: Fakta & Myter Strassermetoden

Tack för undervisningen. Men jag kan den. Glöm inte att hästen också har en glidfas. En häst hovmekanism fungerar även när den är skodd möjligtvis något hämmad och i procent vet jag inte riktigt hur mycket. Men tittar du på en sko som är använd på en korrekt skodd häst ser du att den fungerar och rör sig mycket.
Detta vakuum.... var skulle det uppstå? Finns rätt gått om grus och lera ute i markerna som pressas upp i sulan.
Jag frågar nu av nyfikenhet. Jag kan ha fel, finns det någon vetenskaplig undersökning på detta och var i så fall. Men jag har enormt svårt att tro på att det skulle hindra hästen från att halka på is.
 
Re: Fakta & Myter Strassermetoden

Tack för undervisningen.

Oj, det där lät lite sarakastiskt. Har du tänkt på att denna tråd kanske läses av hundratals andra som kanske inte är så insatta i ämnet som du? Det är kanske bra att vi skriver ut information!

Låt nu det här vara en trevlig tråd. (inelin tycker det blir tråkigt om det blir pajkastning)

Jag ska leta vidare efter mer info från mer etablerade källor. :)
 
Re: Fakta & Myter Strassermetoden

Har oxå några frågor... Finns aldrig nån som vill svara på dem men försöker igen...

Hade en häst med strålbenshälta (numera på de evigt gröna), kan till 90% säga att ja, det var dålig skoning som orsakat det...

Men, den hästen gick INTE att ha barfota, han slet sina hovar så snett att det knappt gick att ha honom på bete så... Fast kanske skulle man då vid sådär 14-15 års ålder brytit om hans vinklar i benen (även om man vinklar om hoven så är ju fortfarande benen kvar i den ursprungliga vinkeln)

Och sen skulle det vara interessant att veta HUR han hade räddats om han hade gått barfota...
Sen hade han säkert avlidit :smirk: om han varit tvungen att gå utan täcke oxå, stod bara och skakade i hagen hela dagarna och fick STORA problem med ryggen om han var utan täcke vintertid...

Denna häst gick utan bakskor i nästan två år men fick rådet av equiterapeuten att ta på dem igen pga spänningar i hela korset...

Men sugproppshovarna då??? :smirk: Ja, han halkade faktiskt nästan aldrig och här är det ju vinter minst 6 månader/år men inte vet jag om det var värt det när han gick och spände sig hela tiden.

Mvh Johanna
 
Re: Fakta & Myter Strassermetoden

Ber så hemskt mycket om ursäkt.:bow: Det var inte alls min mening att pajkasta. Men du svarade ju på ett inlägg som jag lagt in och svarade utifrån mig själv.
 
Re: Fakta & Myter Strassermetoden

Strassermetoden är väl förutom ett sätt att se på hästen och dess hov, ännu ett i raden av franchiseprojekt typ McDonalds o.s.v.
Om du inte följer Strassers metoder exakt blir du av med din licens som "Strasserspecialist" Detta torde därför utesluta självständigt och kritiskt tänkande utanför de banor inom hovvård som Strasser predikar och utövar.
En hovslagare ubildad på t ex hovslagarskolan kan om han el hon vill använda sig av Strassers metoder då det är lämpligt och konventionella metoder då det är lämpligt. Den valmöjligheten har INTE en Strasserspecialist. Cecilia har ju nu betalt en fet peng för att få driva den verksamhet hon gör och FÅR då inte ifrågasätta Strassers metoder. Eller har jag missförstått det hela???
 
Re: Fakta & Myter Strassermetoden

Eller har jag missförstått det hela???

Oj, frågar du mig? (fniss) :) Min kunskap om Strassermetoden är synnerligen begränsad. Som jag skrev i den här tråden på sida ett så tycker jag såhär:

Varför inte ta till sig det man tycker är bra med Strassermetoden. Inte måste man väl följa allt till punkt och pricka!

Jag har precist läst lite om Strasser och sett att det här är ju saker som jag har tillämpat med mina hästar sedan flera år tillbaka; Fri tillgång till grovfoder, lösdrift året runt, barfota, låta hästen vara häst...
 
Re: Fakta & Myter Strassermetoden

[citat
När en hov utan järnsko sätts till marken pressas strålen ner och masseras mot marken.


[/quote]

nu finns det ju fler sorters skor än JÄRNskor, men just järn- och aluminiumskon är bra såtillvida att de glider mot underlaget vilket inte gummiskor gör på samma sätt.

Det låter så "styggt" med ordet "järn"skor, själv skulle jag inte vilja springa med järnskor på fötterna.
Men jag har ju heller ingen elastisk puta som är stötdämpande. Hästens elastiska puta är förhållandevis stor, ungefär 1/3 av hoven. (Vilket kanske alla redan visste)
 
Re: Fakta & Myter Strassermetoden

Helt korrekt.. Dessutom så måste en Strasserutövare gå de kurser för fotbildning som finns för att få behålla certifikatet. Så ser man det så, så tycker jag det är bra, de måste uppdatera sig.

Det behöver inte våra hovslagare göra utan det är av egen vilja om de vill och gör det eller inte.

Sedan tycker jag som så att man igentligen kanske inte skall jämföra dessa två varianter av metod. Våra hovslagare utbildar sig först å främst på att kunna sko en häst. I detta kommer även verkningen till men då utifrån att en sko skall användas.
En Strasser utövare utbildar sig enbart på att verka utan att skor skall användas, så för mig är det helt olika metoder som inte kan jämföras. Sedan så kan man tycka att Strasser är lite väl aggressiv och enkelspårig, (tycker även jag ibland) men som jag kan klura ut så handlar denna metod mer om att försöka läka sjuka hovar än att bara verka en redan frisk hov och i.o.m. att hoven är sjuk så blir också åtgärden aggressiv och kanske i mångas ögon ett djurplågeri. Och detta med "hela paketet" tror jag har att göra med hjälp till självhjälp för hästen, att helt enkelt göra den mer immun och motståndkraftig och på så vis läka fortare även det kan ibland gå till överdrift.
Detta med att inte ge läkemdel vid ex. fång som hon förespråkar anser jag dock helt korrekt.

Man kan ta bitar ur alla metoder vad som passar en själv och ens häst bäst, eftersom vi har den valmöjligheten. Har själv använt mig av Strasser på min förra häst och det var troligen räddningen från att få hovbensrotation på honom, han stod både som installad och senare en stund på lösdrift då. Strassers åsikt gällande medicinering till ex. en fånghäst anser jag dock vara helt korrekt och det finns även en del vet. här i Sverige som anser samma sak.

Nuvarande häst verkar jag enl. Marjories filosofi, han går på lösdrift, ej helt fri tilllgång på grovfoder, och täcke. Han mår toppenbra trots att jag har blandat så många filosofier och det passar oss.

Så jag anser, läs allt man kan komma över, öka kunskapen hos gemene man och prova det man tror på själv skulle passa, funkar inte det ena så funkar det andra, man har inte rätta svaren eller åtgärden direkt i sin hand utan man måste prova sig fram och det är bra att det kommer olika metoder. Det finns inte alltid ett rätt svar eller rätt åtgärd, men vi är ofta så rädda för det okända och nya att det är lättare att fördöma och fortsätta gå i tron om att det man alltid gjort är det ända rätta.

MVH/
 
Re: Fakta & Myter Strassermetoden

Jag är mest nyfiken på VAD vi här betecknar som 'halt underlag'?

lera? Isf spöar de oskodda de skodda med hästlängder. Är det några som kanar i lera här så är det de skodda. De oskodda har bättre grepp vid tvärstopp från full galopp (även omd e kan kana lite de med), däremot så kanar de skodda mer och dessutom så har de lättare för att halka iväg med ett ben lite hur som helst.

Snö? De oskodda har övht inga problem på snö, varken lös eller packad. Skodda obroddade bryter benen av sig, skodda, broddade med snösulor har samma grepp som de oskodda.

Tösnö/kladdsnö? Sålänge man slipper styltor är det som ovan. Barfotahästar KAN dock få styltor beroende på hovform, och då får de det värre äns kodda, brodade med snösulor.

Is? Där kan barfotahästarna slänga sig i väggen. Det har inte en fair chans i världen att gå grepp på blankis. De klarar såklart av att spankulera på det, men det innebär att de - precis som vi människor gör när det är halt - spänner sig högre upp. Och någon galopp är inte att tänka på. Skodda obroddade bryter benen av sig och har det än värre änd e oskodda, medan de skodda och broddade utan minsta problem både galopperar och bockar med skruv på isen.

Gräs? De oskodda klarar sig mååånga gånger bättre än skodda obroddade.

Så, vad betecknar vi här som HALT underlag egentligen? Det finns många olika typer av halt underlag. men IS (den där polerade, gärna blöta blankisen som blir) har de oskodda inte en suck mot en broddad häst.

Och den där isen är anledningen till att jag skor alla arbetande hästar - unga som gamla - under vinterhalvåret. För det första vill jag inte de ska stå och spänna sig hela dagen för att sen vara mjuka i musklerna när jag vill rida, och för det andra GÅR det inte att rida oskott när det är den där jävla isen. Det går knappt att promenera dem i grimskaft utan att de går ikull. (Och ja jag sandar vägen till hagen. I hagen får de klara sig, de har alltid valet att gå bort från isen. Isen kommer där det blivit tilltrampat). Men här finns ingenstans att rida där det inte blir is (om man inte ska rida offroad och det går ju, men då i skritt) och jag har inte möjlighet att traila till ridhus vintertid (pga isen, jag kommer inte av gården med släp). Och att ställa av den perioden blir i realiteten att ställa av i flera månader varje vinter.

Så, vad för halt underlag pratar vi om är ganska intressant? För ALLA hala underlag utom is klarar de oskodda bättre än skodda. Men på is finns det bara ett enda sätt att få grepp - BRODD.

Btw så har det i vinter rapporterats ovanligt mycket fläkningsskador när oskodda/obroddade hästar halkat och fläkt sig...
 
Re: Fakta & Myter Strassermetoden

din analys stämmer med min uppfattning, men liksom brodd är ett allternativ för skodda hästar är lösskor typ Old Mac ett alternativ för oskodda. Hur mycket is man kan förvänta sig varierar med var man bor i landet och aktuell terräng.
 
Re: Fakta & Myter Strassermetoden

din analys stämmer med min uppfattning, men liksom brodd är ett allternativ för skodda hästar är lösskor typ Old Mac ett alternativ för oskodda. Hur mycket is man kan förvänta sig varierar med var man bor i landet och aktuell terräng.

O ja, det är ju enorma skillnader över landet, men man tenderar att 'glömma bort' dem och om man bor på etts tälle där det är mycket is så tycker man att 'inga kan gå barfota vintertid' och ett ställe där de har mer SNÖ än is att 'det är iiinga problem alls barfota på vintern, det går att rida som vanligt'. Att BÅDA sidor måste försöka tänka på hur det ser ut för andra och attd et som fungerar på ena stället inte fungerar på andra, även med samma häst.

Problemet med 'tofflor' är att FÅ av dem är gjorda för att kunna has på 12-14 h per dag, dvs även i hagen. De är bara avpassade för ridning. Och då återstår problemet med att de spänner sig (i värsta fall) hela dagen i hagen, och det känns inte riktigt sjysst att sen kräva att den hästen ska prestera under ridning och hux flux bli mjuk och fin i musklerna. Dessutom så är det ännu färre 'tofflor' som klarar djupsnö sådär riktigt bra i hagen.

Jag var ju inne på att skaffa tofflor till valacken. Han har bra hovkvalitet men är likaledes skodd året om. På vintern för att kunna brodda, på sommaren för att han sliter ner sina hovar alldeles för hårt (jag rider uteslutande på grusväg 365 dagar/år) så det inte finns nåt att spika i när skorna ska på för vintersäsongen. Att jag inte haft tofflor sommartid har varit en ekonomisk fråga (då är det ju bara vid just ridning de behövs), jag har helt enkelt inte haft råd att prova mig igenom sortimentet tills jag hittat de som passar honom bäst (han är rysligt skavkänslig). Men jag la ner tanken när jag från tillverkare efter tillverkare fick höra att "nejnej, 12 h per dag, det kan du inte ha dem då blir det för instängt för hästens hov/de kommer slitas ut på nolltid/de kan ge skav/bla bla." De enda som tyckte 'inga problem' ang 12 h anv/dag var just OldMacs. Dock går de inte att brodda så där föll det (nu har jag hört att nån försökt/tänkte försöka med bilbrodd i dem, men nu är det ju tyvärr inte läge att ta av skorna på valacken, han behöver dem av medicinska skäl).

Sen var det det där med snön. Ingen tillverkare ville utlova att deras boots skulle klara 12 h i djupsnö i hagen. Och medgav samtliga att risken för isbildning i kanten var överhängande. Och (med valacken nu) så det där med att det blir is var ett helvetes problem bara med skydd eller boots i hagen och anledningen att jag slutade med det och tar ev broddtramp istället. I kanten av boots/skydd så blir det en iskant, det är snö som smälter av kroppsvärmen men hinner frysa om till is innan den hunnit torka, så byggs det på mer och mer och eftersom han är fjantigt skavkänslig ledde det till att kronrand och/elelr karled skavdes sönder.

Åringen däremot kommer jag försöka ha oskodd, och hoppas att det tilsl det är dags för henne att sättas i arbete så finns det ett broddbbart alternativ som klarar heldagsanvändning i hagen =)

Men det visade sig tyvärr inte 'bara' vara att slänga på 'tofflor' med brodd för att bortrationalisera skorna i hagen vintertid =/ (Jag har btw kuperade hagar och livliga hästar, så det röjs en hel del och mer än en gång har unghästen stått på öronen så det sjungit om det pga isen. Fast jag drar en definitvt gräns vid att spika på skor på en åring bara för att kunna brodda. Och de HAR alltid isfria delar att busa på i hagen, men favoritsträckorna blir ju isiga för de trampar till där =/)
 
Re: Fakta & Myter Strassermetoden

Dina ord låter nästan som en direkt översättning av en artikel som finns att läsa på nätet. Denna artikel är högst ovetenskapligt skriven och fokus ligger INTE på att diskutera Strassers verkningsmetoder utan på oväsentligheter i sammanhanget.

Om du inte följer den metod du lärt dig som läkare så blir du av med din licens. Många yrken har legitiamtion och licens. Det innebär att man måste arbeta enligt bestämda metoder. En läkare kan inte ordinera homeopatmedicin t ex, trots att han vet att det hjälpt många. Varför?
- Därför att hans legitimation inte tillåter detta.

Strasser är i Tyskland legitimerad veterinär. Dessutom har hon doktorerat i vissa ämnen samt forskat en hel del. Det vore mycket oetiskt av henne att utbilda ett gäng hovspecialiseter som inte tillämpar vad hon lärt dem, utan börjar experimentera med egna metoder.

Skulle du gå till en läkare utan legitimation?

Licensen är en trygghet för kunden. Det betyder i detta fall att metoderna är grundade på vetenskaplig kunskap. Licensen är också en trygghet för Strasser själv, då hon vet att hennes "lärlingar" inte hittar på tokigheter utan håller sig till vad de lärt sig.

Visst får hovspecialister ifrågasätta läran - men de får inte göra det på sina kunder. Likaså får din läkare ifrågasätta en behandling, men han får aldrig göra som han själv vill.
 
Re: Fakta & Myter Strassermetoden

Jag uppfattade det som att dina hästar går utan brodd i hagen, och då är det trotts allt bättre barfota. Många har dessutom som jag haft hittills hagar som är någorlunda isfria och då är det endast ridningen som ställer till det, i hagen funkar det finfint utan skor. Är dina hagar mycket isiga?

Alla har ju dessutom inte hästar som får skav bara de nosar på ett täcke eller ett par tofflor. Ekonomiskt sett så lär det väl vara något billigare med toffor än järnskor i längden, vilket på sätt och vis är synd, då man inte ska välja barfota av ekonomiska skäl med tanke på att några snåljåpar säkerligen drar av skorna och rider utan att ge hästarna en sportslig chans att anpassa sig.
 
Re: Fakta & Myter Strassermetoden

3.Åkerströms påstående att ” det i Strassermetoden rent av kan vara önskvärt med en inflammation i hovens sulläder eftersom blodflödet då ökar, vilket i sin tur gör att hoven växer snabbare och sulan blir tjockare.”

Detta är återigen ett påstående utan grund.
Inflammation är en normal reaktion för en kropp som vill läka sig , den kan vara smärtfull. Men att man inte skall tillåta inflammationen bara för att den smärtfull, torde vara mot alla intressen inom både human & veterinärmedicin.
Ämnet smärtlindring i sig har vi redan behandlat, att sätta på hästen skor är som bekant ej förknippat med Strassermetoden, däremot kan så kallade boots fungera lika bra på en ömfotad häst.
Vi gör inte en sjuk häst brukbar genom att sätta på den skor, vi accepterar istället att hästen är sjuk.

Detta är ett citat av Strasser själv. Anser du fortfarande att hon inte uttryckt sig som att en inflammation kan vara av godo?

Veterinary treatment, however, focuses mainly on the inflammation, or the already occurred rotation of the coffin bone. However, seen from a pathophysiological point of view, inflammation is a functional measure for repair; through increased blood flow, metabolism (the exchange of waste products for nutrients and oxygen) is intensified. Basically, an inflammation is a natural repair mechanism; it causes pain, but has a function, and suppressing it (as with anti-inflammatories) prevents this natural healing mechanism from working.

This suppression of inflammation is usually done through medication and/or wedge pads. Metabolism diminishes, and healing becomes slow if not impossible, since healing requires increased metabolism.
 

Liknande trådar

Hästvård Såg i senaste numret av Your Horse att det var en intervju med Hiltrud Strasser, och tänkte att det skulle bli ganska intressant att...
23 24 25
Svar
480
· Visningar
41 953
Senast: vdb
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp