- Svar: 62
- Visningar: 4 806
Facket Vision ifrågasätter skarpt att minderåriga utför arbetsuppgifter som hästskötare på en kommunal lantgård i Uddevalla.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag tycker det är överdrivet! Jo, barn under 13 ska inte leda ponnyer på barnridningen pga då har de ansvar för barnet som rider också. För övrigt är det ju inte farligare än om barnen har egna ponnyer eller hästar och sköter om dom. Jag tycker föräldrarna i samarbete med ridkolornas personal borde vara kapabla att ta ansvar. Om barnen inte får hjälpa till med hästskötseln innan dom fyllt 13 så tror jag de flesta tappar intresset.Facket Vision ifrågasätter skarpt att minderåriga utför arbetsuppgifter som hästskötare på en kommunal lantgård i Uddevalla.
Jag tolkar det inte på det viset, inte utifrån artiklen i vart fall. Det skrivs "─ Minderåriga får inte utföra arbete på en arbetsplats, och arbete med djur som kan vara farliga får de under inga omständigheter utföra, säger han till Bohusläningen."Tolkar jag det hela rätt om barn får vara i stallet och göra grejer enbart av hjärtans lust men att det blir problematiskt i fackets ögon när rollen blir uttalad?
Nä, jag funderar på om facket vänt sig mot rollen "hästskötare" som ju också är en yrkesroll inom hästnäringen. Vi som är insatta vet ju att de flesta skötarsystem innefattar typ "pyssla om din favorithäst och få en identitet genom grupptillhörighet" typ. Förhoppningsvis tycker fackförbund att barn får engagera sig ideellt och borsta sin favorithäst på fritiden.Jag tolkar det inte på det viset, inte utifrån artiklen i vart fall. Det skrivs "─ Minderåriga får inte utföra arbete på en arbetsplats, och arbete med djur som kan vara farliga får de under inga omständigheter utföra, säger han till Bohusläningen."
Det låter mest som de anser att barn inte har i stallet att göra alls. Allt man gör med hästar kan potentiellt vara farligt, möjligen så skulle de kunan få mocka och liknade när hästarna inte är på plats.
Min känsla av artikeln var nästan att elven knappt ska få borsta och sadla hästen själv, utan att det ska en anställd hästskötare göra.Nä, jag funderar på om facket vänt sig mot rollen "hästskötare" som ju också är en yrkesroll inom hästnäringen. Vi som är insatta vet ju att de flesta skötarsystem innefattar typ "pyssla om din favorithäst och få en identitet genom grupptillhörighet" typ. Förhoppningsvis tycker fackförbund att barn får engagera sig ideellt och borsta sin favorithäst på fritiden.
Utifrån den definitionen (som är rimlig i mina ögon med!) Hur ser du på dagens vanliga skötarsystem där man kanske som skötare ska vara i stallet minst två dagar i veckan för att pyssla om favorithästen och dess box/utrustning och i gengäld få vara med på specifika aktiviteter för skötare? Blir det arbetsinsats och "ersättning"?För att det ska räknas som arbete anser jag att det ska uppfylla punkter 1: det ska utgå någon slags ersättning 2: det ska finnas ett krav på att vissa saker måste göras
För att det ska räknas som arbete anser jag att det ska uppfylla punkter 1: det ska utgå någon slags ersättning 2: det ska finnas ett krav på att vissa saker måste göras
Jag tror att det är här som facket ser problem.Sen ska ju inte ridskolan vara beroende av barnens jobb. De ska kunna utföra allt det jobbet själv utan barnens hjälp.
I princip stänger man ute barn under 13 år iom detta. Emaus idé från grunden är att det skulle få vara en plats för barn och ungdomar att samlas och finna trygghet på genom att umgås med djur.Klippt från artikeln:
"Uddevalla kommun skriver på sin hemsida att barn behöver ha fyllt 13 år för att få vara hästskötare på lantgården.
”Det beror på att vi har ett ansvar för dig enligt arbetsmiljölagstiftningen, enligt dessa krav får barn under 13 år inte utföra några arbetsuppgifter annat än lätta och ofarliga arbetsuppgifter inom den närmaste familjen” skriver kommunen."
Då innebär det att barn under 13 år egentligen inte får delta i nån form av stallarbete eller något alls egentligen än att dyka upp till lektionen till en redan klar häst/ponny. Hur ska de då lära sig nåt? Eller ska de inte få göra det förrän de fyllt 13 år? Galenskap. Sen ska ju inte ridskolan vara beroende av barnens jobb. De ska kunna utföra allt det jobbet själv utan barnens hjälp. Men vill barnen hjälpa till och rykta och annat så tycker jag att de ska få göra det.
I princip stänger man ute barn under 13 år iom detta. Emaus idé från grunden är att det skulle få vara en plats för barn och ungdomar att samlas och finna trygghet på genom att umgås med djur.
Flera föreningar donerar pengar till Emaus av den anledningen. Bla donerades Tinkerhästen så större barn och ungdomar också skulle kunna få rida. Innan fanns bara russ och Shettisar.
Nu ska alla under 13 typ bara få stå och titta på.
Verkligen.Fast bara de barn vars föräldrar inte har råd att köpa egen ponny. De som har råd att köpa egen får fortsätta lära sig saker. Klyftan mellan de som har råd (och engagerade föräldrar) och de som inte har det kommer bli ännu större. Jag blir så ledsen!
För att det ska räknas som arbete anser jag att det ska uppfylla punkter 1: det ska utgå någon slags ersättning 2: det ska finnas ett krav på att vissa saker måste göras