- Svar: 62
- Visningar: 4 806
Facket Vision ifrågasätter skarpt att minderåriga utför arbetsuppgifter som hästskötare på en kommunal lantgård i Uddevalla.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Det där med att "krav på att vissa saker måste göras" är ju en diffus beskrivning. När jag var skötare så ingick det en del saker som man skulle göra som skötare, men hade jag sagt att jag inte ville så hade väl ridskolan sagt "nehepp då får nån annan göra det" så jag har svårt att se det som jämförbart med arbete. Det blir ju liksom inga konsekvenser av att inte vilja, i alla fall inte för små barn. När jag blev lite äldre men ändå var omyndig blev väl kravet mer att om jag säger att jag vill och ska, då ska jag också det. Annars måste jag säga nej med god framförhållning så ägaren får möjligheten att planera.
Precis. Det var ju helt frivilligt att anmäla sig som skötare. Jag upplevde aldrig nåt krav från ridskolan. Jag gjorde det jag gjorde för att jag ville. Ville jag inte så åkte jag inte till stallet den dagen. Blev aldrig några konsekvenser av det.
Jag tänker också, vart går gränsen? Kan min lillasyster vara hundvakt åt mig eller räknas det som att hon gör hunddagisens arbete då och barnarbetar som 15 år gammal? Jag uppskattar facken och deras viktiga arbete men ibland är de bra fåniga.
Frågan där är ju att dra gränsen för vad som är "jobb" och vad som är utbildning. Var går gränsen mellan "aktiviteten" och "jobbet". Att sadla min häst ser jag som tillhörande aktiviteten "att rida" och dessutom en del av konceptet "jag går på ridskola för att lära mig rida". Att sköta om min häst är en viktig del av min hobby "att ha häst". Sen finns det andra som har det som jobb, också. Men mitt bilkörande blir å andra sidan inte jobb eller yrkesutövning för att det finns de som kör professionellt heller. Jag lagar mat - det är en hobby. För en kock är det ett jobb. Jag tycker det är bra att hästbranschen har blivit vit till största delen, men här gäller det att vi faktiskt trycker på skillnaden mellan jobb och hobbyutövning. Och jag har nog aldrig använt så många citationstecken i ett och samma inläggJag tror att det är här som facket ser problem.
Det är väl i så fall kommunal, dit t.ex. hästskötare hör. Men jag tror inte att de har någon jättestor kunskap om hästbranschen tyvärr.Finns det något fack som folk som arbetat inom hästvärlden brukar ansluta sig till? Tänker att om det finns ett sådant fack med sådan kunskap om hästbranschen så borde de kunna utreda detta.
Det verkar finnas många missförstånd i det här.
Det verkar t.ex. tokigt om barnen själva hanterar knatteridning "barnen tidigare har fått vara så kallade ridvärdar och både hjälpt i stallet och agerat ledare för ponnyridning med ännu yngre barn, men nu ska allt ske under uppsikt av personal." (citat i artikeln som tillskrivs tf kulturchef). Den läskigaste olyckan på min barndoms ridskola hände på knatteridningen. Jag kan inte tänka mig att sådan sker utan uppsikt och tror inte att artikeln ger hela sanningen.
De flesta av oss vet väldigt lite om vad det är som barnen gjort och som facket reagerat på.
Hästbranschen tillhör kommunal och kunskapen är om hästbranschen är pinsamt dålig, nog för att jag inte hänger kommunal i julgranen i vanliga fall men inom häst är dom ännu sämre.Finns det något fack som folk som arbetat inom hästvärlden brukar ansluta sig till? Tänker att om det finns ett sådant fack med sådan kunskap om hästbranschen så borde de kunna utreda detta.
Förr var man om man var fackligt ansluten ansluten till lant om man jobbade med hästar. Sedan slogs lantarbetarförbundet ihop med kommunal vilket innebar att all kunskap och all möjlighet till hjälp i arbetsrelaterade frågor i ett stall i stort sett försvann. Enda fördelen var att fackavgiften halverades. Detta var runt -00 om jag inte minns fel. Endel som hade arbetat på lant gick över till kommunal och deras kunskap fanns såklart kvar men i den stora organisationen som kommunal är försvann lantarbetarnas viktiga frågor.Finns det något fack som folk som arbetat inom hästvärlden brukar ansluta sig till? Tänker att om det finns ett sådant fack med sådan kunskap om hästbranschen så borde de kunna utreda detta.
Barnvakt, hundvakt är typiskt sådant arbete som även barn får göra (i rimlig omfattning), och är man 15 får man arbeta (med vissa undantag). Däremot, om ett hunddagis som drivs kommersiellt använder sig av ett gäng 10-åringar för att slippa avlöna tillräckligt många vuxna, då kan det vara ett problem. Speciellt om barnen arbetar ensamma. Och det är sannolikt det som facket anser sker på stallet i det aktuella fallet.Jag tänker också, vart går gränsen? Kan min lillasyster vara hundvakt åt mig eller räknas det som att hon gör hunddagisens arbete då och barnarbetar som 15 år gammal? Jag uppskattar facken och deras viktiga arbete men ibland är de bra fåniga. Så länge barn och tonåringar får gå på lust och vilja och inga tvång eller upplevelse av tvång förekommer så ser jag inte problemet.
Jag har en vän som arbetat på aktuellt ställe, dock för flera år sedan, och i alla fall då var hen närvarande vid de aktiviteter som skedde.
Kan inte minnas någon gång det inte fanns en vuxen vid ponnyridning tex, även om det var (äldre) barn som ledde hästarna. Precis som jag själv gjorde på den vanliga ridskolan.
Fast ett hunddagis är egentligen inte jämförbart där, däremot så om någon har en verksamhet med ett antal hundar (egna eller inhyrda/inlånade på längre tid som en ridskola) och barnen sen inte får gå ut med hundarna, ge dem mat eller borsta dem för att då tar den jobb från vuxna.Barnvakt, hundvakt är typiskt sådant arbete som även barn får göra (i rimlig omfattning), och är man 15 får man arbeta (med vissa undantag). Däremot, om ett hunddagis som drivs kommersiellt använder sig av ett gäng 10-åringar för att slippa avlöna tillräckligt många vuxna, då kan det vara ett problem. Speciellt om barnen arbetar ensamma. Och det är sannolikt det som facket anser sker på stallet i det aktuella fallet.
Kan tänka mig att det finns en del situationer där gränsdragningen inte ser exakt lika ut beroende på om det är en ideellt organiserad verksamhet eller en vinstdrivande näringsverksamhet? "Klubbens ridskola" och "Ridskolan AB" kanske inte alltid kan göra precis samma saker efter precis samma upplägg.Barnvakt, hundvakt är typiskt sådant arbete som även barn får göra (i rimlig omfattning), och är man 15 får man arbeta (med vissa undantag). Däremot, om ett hunddagis som drivs kommersiellt använder sig av ett gäng 10-åringar för att slippa avlöna tillräckligt många vuxna, då kan det vara ett problem. Speciellt om barnen arbetar ensamma. Och det är sannolikt det som facket anser sker på stallet i det aktuella fallet.
Har du mer information mer exakt om vad det är barnen har gjort som de inte längre får göra? Jag hittar inget konkret i texten (utom då den bit jag citerar och där jag tror att det finns ett missförstånd)Fast ett hunddagis är egentligen inte jämförbart där, däremot så om någon har en verksamhet med ett antal hundar (egna eller inhyrda/inlånade på längre tid som en ridskola) och barnen sen inte får gå ut med hundarna, ge dem mat eller borsta dem för att då tar den jobb från vuxna.
Och får barnen inte göra det så blir verksamheten liksom ridskolan meningslös då syftet undergrävs och resultatet blir snarast nedläggning än anställning av ny personal. Verksamheten blir ohållbar och oattraktiv om ungarna bara får titta på.
Klart det finns verksamheter där det är urspårat och man har barn istället för anställda när det gäller undervisning och grundläggande skötsel och barn helt används istället för personal. Det är dock ibland gränsfall som ideellla föreningar där medlemmarna (de som rider) även har pass med fodring och utsläpp. Det är för mig att jämställa med en båtförening som har arbetsdagar där man reparerar, målar, bygger om båtar och anläggning.
Särskilt när det gäller ansvarsbiten måste man vara noga när det gäller frivillig arbete - och det gäller både som "arbetsgivare" och utförare.Kan tänka mig att det finns en del situationer där gränsdragningen inte ser exakt lika ut beroende på om det är en ideellt organiserad verksamhet eller en vinstdrivande näringsverksamhet? "Klubbens ridskola" och "Ridskolan AB" kanske inte alltid kan göra precis samma saker efter precis samma upplägg.
Även i de fall vuxna som gör "frivilliga sysslor bara för att få vara med djuren" behöver man väl vara mer genomtänkt med detaljerna i upplägget för att avgränsa vad som är arbete, gentjänster och förmåner i en näringsverksamhet?
Nej, det är hela tiden en hypotetisk diskussion utifrån vad som står i artiklen och vad som framkommit. Det står att barnen inte borde få göra något som kan vara farligt, kan du komma på någon aktivitet med hästar som inte kan vara farlig?Har du mer information mer exakt om vad det är barnen har gjort som de inte längre får göra? Jag hittar inget konkret i texten (utom då den bit jag citerar och där jag tror att det finns ett missförstånd)