Exteriöra brister

Sv: Exteriöra brister

Ping har olika stora ögon, skelar, är utåttåad fram och överbyggd bak. Blandning mellan pudel och papillon
dec-2010-11.jpg

Det utåttåade kan man (åtminstone delvis) träna bort om man lär sig hur man tränar hunden på pilatesboll. Det är åtminstone vad jag fick lära mig på en föreläsning om hundens hållbarhet.
 
Sv: Exteriöra brister

Nu har ju min också raka bakbensvinklar, men i samband med att hon skadade sig så pratade jag med ett gäng ortopeder innan operation och alla sa samma sak "raka bakbensvinklar behöver INTE innebära högre risk för korsbandsskador". De menade att det berodde mer på om hunden hade andra problem i lederna.

Som ex. min hund, rottis snart tre år gammal, traumatisk korsbandsskada. Finns inget i leden som skulle påverka korsbandet. Ingen artros, fin ledvätska, fin rörlighet osv osv. Ja, ovanligt fin led för att ha drabbats av ett korsband helt enkelt. Men ortopeden menade på att knäledens vinkel inte hade med skadan att göra...

Jag tror att de menade att det inte behöver vara vinkeln som orsakade skadan, vilket det ju inte behöver. Risken ökar dock markant med raka bakbensvinklar. Ett relativt vanligt problem på många raser med raka vinklar bak, tex malinois.
 
Sv: Exteriöra brister

Billy är i det närmaste perfekt.
Enda grejen är nog att hans vinklar på klorna gör att han lätt får skav på tårna om de klipps kort.

Ivan är mer "finn fem fel" :angel:
Han har dubbelkrok på svansen (inget som egentligen stör förrän han typ fastnar i kopplet med den), kutar lite med ryggen (kan bli stel och öm i korsryggen emellanåt), är bred- och hjulbent bak och har ett litet överbett.
 
Sv: Exteriöra brister

Jag skulle gärna vilja att ni som är duktiga på det här med vinklar ger några bild-exempel så jag fattar :angel: Chowchow förstår jag kan få problem (Känner ett par som korsbanden har gått av på), men hur öppen ska vinkeln vara på t ex en malle för att det ska innebära en risk? Är Migos Boss "extrem" eller är han rak nog för att det ska utgöra en risk men kan lika gärna hålla sig hel (Förutom att han redan skadat sig...)?

Väldigt intressanta diskussioner :)
 
Sv: Exteriöra brister

Vi har pratat jättemycket om det där på vår utbildning (utbildar mig till fysioterapeut) och det är en jättesvår fråga. Precis som att vissa schäfrar kan vara övervinklade (vilket snarare påverkar rygg och länd) så kan vissa raser vara för ovinklade (typ chowen). Vart den magiska gränsen går finns det inget svar på i dagsläget, men Boss ser väldigt rak ut i bak så det utgör ju en risk (och han har ju redan skadat korsbanden). Bedömningen av det hela får man göra utefter individ helt enkelt, för vissa hundar kanske aldrig utsätts för den typen av skada, men det kan lika gärna bero på att de lever ett stillsamt liv.
 
Sv: Exteriöra brister

Kan man på något sätt kompensationsträna en sån här brist? Slank och välmusklad hålls han alltid, men finns det övningar som är extra bra eller något man ska undvika?
 
Sv: Exteriöra brister

Ordentligt uppvärmning är nog det enda som kan förebygga. Först skritta ordentligt tio minuter, sedan 5-tio minuter springa lös/trava i terräng och galoppera med tempoväxling innan jobb. Han kan nog behöva lite extra än de andra hundarna för att verkligen mjukas upp innan. Annars "är det som det är" :)
 
Sv: Exteriöra brister

Ålder är en riskfaktor som man visserligen inte kan göra något åt, men som kan vara bra att vara medveten om. Tvära inbromsningar och vändningar likaså och naturligtvis övervikt.
 
Sv: Exteriöra brister

Tvära inbromsningar och kast är tyvärr svårt att undvika som vallhund. Och Boss dör hellre än sluta jobba med får... Jag anpassar dock hans arbete i hög utsträckning så han får göra de mer stillsamma jobben.

Med en så pass specialiserad hundras och en så pass nördig hundindivid( :D ) så känns det bättre att ge honom kvalitativ livstid än att gå och skydda honom på bekostnad av hans livslust. Han visar tydliga symptom på depression de gånger han har fått avstå vallning under längre perioder :(
 
Sv: Exteriöra brister

Förutom att hålla hunden slank och välmusklad samt vara noggrann med uppvärmning så tror jag väldigt mycket på balans och koordinationsövningar. Medvetandegöra hunden om hela kroppen liksom och stärka de små musklerna i kroppen.
 
Sv: Exteriöra brister

KL

Någon som känner för att hitta brister på en hund där jag inte ser (Vill se) några? Han har svårt för att muskla ryggen ordentligt och går på regelbunden massage och laserbehandling pga stelhet och smärta i ryggen. Efter jag startade den här tråden har jag börjat fundera på om det är något särskilt i hans kroppsbyggnad som kan bidra till detta? Han är en blandras med stående fågelhund vilket skiner igenom en hel del.

Bilden är typ fem år gammal, den enda har jag där han står ordentligt.. Analysera på!

244_zps59058703.jpg



Kom på att valpen är utåt-tåad i fram, men jag räknar med att det rättar till sig en hel del när han börjar bredda sig.
 
Senast ändrad:
Sv: Exteriöra brister

Ser ut att ha liknande rygg som Fritte, lång och ganska "kurvig". Svårt att muskla över bäckenet?
 
Sv: Exteriöra brister

Ja, tyvärr! Hela vägen efter bröstryggen och bakåt egentligen. Han blir lätt som en bodybuilder som glömmer träna benen ;) Om jag inte tänker mig för och verkligen gör stegövningar osv ordentligt.
 
Sv: Exteriöra brister

KL

Åh, får man haka på "diagnosticera mig"-tanken här? Jag är nämligen helt värdelös på att se/förstå anatomiska rätt eller fel...

Till att börja med kan jag ju dock försöka svara på ursprungsfrågan, vad jag tror hunden har för exteriöra brister (oavsett om det är korrekt enligt rasstandarden eller ej):
*Jag tycker han har lite väl lång rygg, det blir för stort kraftmoment när han slänger sig och hoppar inbillar jag mig.
*Något är rimligtvis galet med antingen bakbenens vinklar eller baktassarnas konstruktion eftersom han lätt får skavsår på insidan av "pekfingertån", alltså som att han belastar tån mer rätt ut och inte landar på trampdynan.
*Jag tycker han rör sig kortstegat och liksom studsigt på bakbenen, vet dock inte vad som gör det och om det är en exteriör brist eller ej. (Jag har - förutom SKK-röntgen som är B - kollat honom hos två olika ortopeder, på två olika djursjukhus, han är både genomklämd och röntgad på båda ställena och de hittar inga fel.) Han är också närmast hopplös att muskla bak, och trots ett evigt nötande har han närmast noll bakdelsmedvetenhet - vad som är hönan och ägget vet jag inte.
*Han är ju en trubbnos, dock inte extrem. Han är inte värmekänsligare eller mindre uthållig än tidigare hundar eller sina kompisar, snarkar inte (mer än tex schäfrarna gjorde, alltså om han klämt in sig i ett hörn där han bara ska få plats tex), de nosrynkor han har är "öppna" (det blir alltså inte veck där hud eller ens päls rör vid varandra). Hur mycket det påverkar honom går givetvis inte att säga, men jag upplever inga observerbara problem.
*Ögonen kan ju ofta vara ett problem med rasen/typen, men hans ögonkanter sluter fint och han har bara haft en ögoninflammation och det var efter en hund attackerat honom så han fick en ögonskada... (Var för jobbigt att bara skriva negativa saker, måste nämna åtminstone en sak som är bra också!)
*Pälsfärgen är ett elände att fota! ;)

Ett par bilder för att visa vad jag pratar om - och jag uppskattar verkligen om ni berättar vad ni ser!

sWGTXbU.jpg

DlfQfBv.jpg


Jag har inte så många bilder av honom där han står någorlunda uppställd, det är sällan han står still! Men förhoppningsvis går det att se ungefär hur han ser ut i alla fall, även om han inte står helt rak här heller?
 
Sv: Exteriöra brister

Nikka, jaktlabbe: lite tjockare päls. Hon har underull men fryser ändå lätt om hon skall sitta still.

Skroffan, cairnterrier: Hon har ju kassa njurar men exteriört sett tycker jag att hon är perfekt, sina korta ben och kroksvans till trots :-D.
 

Liknande trådar

Hundhälsa V är en kastrerad risenschanuzerhane. Jag har haft honom sen han var 6 månader. Han har alltid varit en energisk hund och ganska "hård i...
Svar
19
· Visningar
5 046
Hundhälsa Jag har insett att jag inte alls har koll på hur "fel" på exteriören påverkar hållbarhet och funktion på en hund, inte ens vad som...
Svar
0
· Visningar
1 114
Senast: Lena_B
·
Islandshäst Nu har ju som bekant även medierna nåtts av hästavlarnas situation. Vi har ju tack och lov inte samma hemska situation som på Irland...
2
Svar
35
· Visningar
4 398
Senast: valvis
·
  • Låst
Hundavel & Ras Chansar och skriver in detta här och ser vilken respons jag får (misstänker dock att tråden inte ens får vara kvar men tänkte prova)...
2
Svar
29
· Visningar
5 822
Senast: Fetaost
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Extremt het häst
  • Dressyrsnack nummer 18
  • Kollagentillskott?

Omröstningar

Tillbaka
Upp