Ja det gör inomhusluften torrare.Elda lär ju göra det torrt ändå? Jag hade nog trott att eldning gör det torrare. Var försiktig med lungorna bara, rök är inte jättebra.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Ja det gör inomhusluften torrare.Elda lär ju göra det torrt ändå? Jag hade nog trott att eldning gör det torrare. Var försiktig med lungorna bara, rök är inte jättebra.
Det funkar, men ger mycket mindre energibesparing än man tror. Ju längre tid man klarar att ha den låga temperaturen desto bättre såklart - tyvärr är ju elpriset inte i synk med när man normalt vill ha komfortvärmen.Det här med att sätta på och stänga av värmen tror jag inte på. Då måste ju huset värma upp det som kallnat. Bättre att ha låg men jämn temperatur då.
Jo...i ursprungliga inlägg. Men här kommer länken igen.
https://www.dn.se/ekonomi/har-ar-de-vanligaste-missforstanden-om-elen/
Inga problem, jag har haft utedusch i över tio år nu. Året runt, även om det är snö och -10, det är inga problem så länge man har varmvatten att duscha med. Förutom att man sparar ström slipper man också den där tråkiga badrumsstädningen, när gamla tvålrester skall bort från kakelfogarna och hår upp ur avloppet.(duscha i ouppvärmt utrymme känns inte jättelockande).
Och Greenely som också bara säljer timpris hade 150.000 kunder 2021 och växer fort.Aha. Det är nog författaren som missbedömt eller missuppfattat något.
Vattenfall har 7,5 % enligt artikel ovan. Göteborg energi har 10 %. 1 % skulle vara 48 000 hushåll med timpris, men enbart Tibber har fått 100 000 nya kunder bara nu under sommaren.
Jag kan inte dra ner mycket mer på min elförbrukning än vad jag gjort i år .
Förbrukar knappt 12000 kWh/år (senaste tre åren), bor själv på 140kvm plus 40 kvm uppvärmt hundhus. Hittills i år har jag förbrukat 6116 kWh.
Jag har sänkt innertemperaturen, eldar så mycket jag kan i kaminen, drar ur sladden till allt jag inte använder och eftersom jag har timpris är jag noga med när jag tvättar och diskar. Tvättar så att jag fyller en torktumlare när jag har den typen av tvätt, annars hänger jag all tvätt.
Har subventionerad lunch på jobbet och lagar så lite mat som möjligt hemma.
Vi förbrukade 18 500 kWh förra året, i år ser vi ute att hamna något lägre. Idag har vi ett billigt avtal med fast pris som lägligt går ut 31 dec
Jag tänker att 140 kvm för en enda person är väldigt mycket. Om det blir svårt att finansiera elräkningen tänker jag att det borde gå att välja ut flera rum i huset som i princip inte värms upp alls? Om hundhuset är uppvärmt med el kanske det vore bättre att stänga det helt och ta in hundarna i ett rum i huset som ändå måste värmas under kallaste perioden? (Bara som ideer som kommer upp när jag läste inlägget).
Med tanke på elpriserna och diskussionen i Elpristråden om gardiner, så tänkte jag att det kanske är bra med en tråd där vi kan samla alla tips och åtgärder för att minska vår energiförbrukning inför och under vintern.
Själv ska jag se om jag kan ordna det så att jag slipper ha elementen igång alls (direktverkande el). Lite orolig för fukten men tror att avfuktare drar mindre än elementen gjort. Blir det minusgrader får jag hoppas att veden räcker för att elda även i den annars ouppvärmda delen av huset, men det hade varit bra om jag kunde hitta någon bättre lösning för badrummet som jag ändå använder (duscha i ouppvärmt utrymme känns inte jättelockande).
Jag har lagat ganska mycket mat i vedspisen och även om du har en som är bättre än min så blir det väl elbesparing men knappast energibesparing. Om du inte lagar på låg värme (under 150 c) går det åt en herrans massa ved.Ska prova att använda vedspisens ugn att laga mat i
Lite svårt att få jämn temperatur antar jag men det borde gå utmärkt att torka pumpafrön på eftervärmen
Jag håller koll så det inte fryser, det är ju södra Sverige så oftast blir det inte så kallt inne även om det blir frostnätter. Huset är redan i dåligt skick så jag har inte lust att göra så mycket med det innan renovering (=bygga ett nytt hus med nån gammal timmervägg kvar typ).Frågan är om det är så bra för huset i längden att inte ha någon grunduppvärmning. Om jag skulle ha det så skulle jag åtminstone installera en frostvakt som kickar igång elementen om det riskerar att bli för kallt.
Ett alternativ kan ju vara att installera en luft/luftvärmepump.
Fast jag eldar ju i den för värmens skull så den är igång varje eftermiddag oavsettJag har lagat ganska mycket mat i vedspisen och även om du har en som är bättre än min så blir det väl elbesparing men knappast energibesparing. Om du inte lagar på låg värme (under 150 c) går det åt en herrans massa ved.
Jag håller koll så det inte fryser, det är ju södra Sverige så oftast blir det inte så kallt inne även om det blir frostnätter. Huset är redan i dåligt skick så jag har inte lust att göra så mycket med det innan renovering (=bygga ett nytt hus med nån gammal timmervägg kvar typ).
Jag har lagat ganska mycket mat i vedspisen och även om du har en som är bättre än min så blir det väl elbesparing men knappast energibesparing. Om du inte lagar på låg värme (under 150 c) går det åt en herrans massa ved.
Jag håller koll så det inte fryser, det är ju södra Sverige så oftast blir det inte så kallt inne även om det blir frostnätter. Huset är redan i dåligt skick så jag har inte lust att göra så mycket med det innan renovering (=bygga ett nytt hus med nån gammal timmervägg kvar typ).
Ok.Mitt tips är att undvika detta. Släkten hade ett hus i Spanien tidigare och det värmdes till stor del just med gasolkamin. Det blir varmt och skönt en stund men sen har man bara fukten kvar. Det bildas vatten då du eldar gasol så du ökar luftfuktigheten. Jag vägrade till slut att värma det rum jag sov i eftersom det blev så oerhört rått och kallt. Jag fick hänga ut täcket på tork varje morgon eftersom det var så fuktigt. Du kan inte heller elda under natten pga risk för kvävning då den förbrukar mycket syre så det enda du har kvar är just fukten
Jo, men det behövs (åtminstone i min vedspis) mycket mer ved för att komma upp i ordentlig värme i ugnen, än vad som krävs för att få ordentlig värme på spisen. Som sagt, min blir bara runt 150c när jag eldar som vanligt, ska jag laga mat på högre värme måste jag ha full fyr och mata pinnved konstant.Fast jag eldar ju i den för värmens skull så den är igång varje eftermiddag oavsett
Inte än då men snart så
Värmer och kokar redan mat på den
Så det blir ju dubbelt utnyttjande av veden
Rören frös när de hade värmen påMina vänners rör frös i vintras. De bor mitt i skåne och hyffsat nybyggt (uppvärmt) hus.