S
Självklart ska han få ta in sitt korn, aldrig haft en tanke på något annat
Det jag funderade över var hur man "gör om" det från kornodling till gräs, och det svarade du ju på, och vad som är rimligt att be bonden om tex fråga om han kan så in gräs när han är färdig för i år. Ursäkta om jag uttrycker mig dåligt. Vad kostar det att så gräs på 1ha?
Vad det kostar att så in gräs, beror på hur mycket "underarbete", som måste göras. Har du riktig tur, så har bonden sått in en vall samtidigt som kornet, och då är din blivande hundträningsplan redan klar...
Om man tänker sig en yta som ska ha ett rimligt slitstarkt gräs, som kan, men inte behöver klippas så ofta, så kan man göra något som liknar en betesvall för t.ex. hästar, men som klipps/putsas ofta.
En yta som innehåller mer än bara "gräsmattegräs" är trevligare att titta på och enormt mycket bättre för den biologiska mångfalden, och 1 ha, är ca 2 fotbollsplaners storlek (väldigt stort), du kanske inte vill hålla hela ytan kortklippt, utan vill variera med några ytor som klipps bara en eller ett par gånger per säsong, och då är blommande ängsväxter både vackert och biologiskt nyttigt. Tänk fjärilar, sånglärkor och andra trevliga inslag.
Vad man alltid behöver tänka på:
Dränering, ska ytan vara användbar under många år, och även höst och vår, när det är blött i marken, så behöver dikena fungera rimligt väl. Om bonden odlar spannmål, så borde det nog vara OK, men fråga bonden om marken har något dräneringsproblem på någon delyta.
Gödsla! Be bonden att gödsla med något lämpligt som hen har tillgängligt! Gödsling gör att gräset kommer igång ordentligt. Kostnad som nedan (=en runda med traktor +redskap), plus priset för gödningsmedlet. Jag har ingen aning om vad konstgödsel kostar, är KRAV-bonde...
Marken kan behöva plöjas efter skörd, kostar från ungefär en tusenlapp och uppåt, knappast mer än 2000 kronor. Bonden tar betalt per timme, så ett slätt gärde utan åkerholmar går fortast och blir billigast.
Ibland så kan det räcka med någon form av harvning, kanske med två olika redskap (=två rundor), pris som ovan per körning. Efter harvning kan man behöva plocka sten som kommit upp, det får man göra själv, skottkärra och händer är lämpligaste verktyget.
Sådd av frö, i lämplig sortblandning, för att kunna klippa och röra sig på. En vallblandning för bete, med bl.a. vitklöver och rödsvingel i, blir slitstark, klippbar och torktålig, och fröerna kostar kanske 1000-2000 kronor för en hektar. Köp till lite trevliga örter och blommande växter för att blanda i, så blir det vackert också!
Tillkommer priset för att köra med såmaskin, =en runda till med traktor + redskap.
"Gräsfrö", för gräsmattor är offantligt mycket dyrare per ytenhet än vallfrö, och när den säljs "konsument" så är det svindyrt: det här exemplet:
http://www.granngarden.se/Granngården/Gräsfrö-Granngården-Villafröjd,-15-kg/p/1185959, skulle kosta 19.000 kronor för bara fröet till en hektar mark!
Så ta hjälp av bonden för att handla vallfrö istället! Jag rekommenderar "Olssons frö" som har lite intressantare sorter än de vanliga, när du vill göra något speciellt.
Efter sådd, så ska ytan vältas, det går mycket fortare än att plöja, harva eller så, så det kostar max 1000 kr. Vältningen görs av två orsaker: dels för att se till att fröet, som sås på ytan, får ordentlig kontakt med jorden, och dels för att trycka ner stenar som sticker upp och kan skada klippmaskiner av olika slag.
Totalkostnad kanske uppemot 10.000 kronor.
En hektar är för stort för att köra manuellt (handredskap), men kan du låna maskiner (traktor + redskap) för att köra åtminstone delvis själv, så blir det billigare.
Sedan är det bara att vänta på att det växer, och skaffa sig åkklippare, ATV med klippdäck eller traktor och betesputs för att klippa ytan...