Drömmen om att bli beridare-krossad

F

FannyL

Min dröm är att utbilda mig till beridare, det är det jag vill mest av allt i hela världen. Så då har jag ju såklart sökt runt lite på internet för att ta reda på hur jag ska nå min dröm, och efter vad jag läst på Flyinges hemsida så kommer den aldrig slå in. Jag citerar:

"Behörighet och särskilda förkunskapskrav
Grundläggande behörighet från gymnasieskola eller likvärdig utbildning. I ridningen krävs dokumenterad rid- och tävlingserfarenhet, motsvarande i fördjupningsgrenen St George dressyr alternativt 140 hoppning alternativt tvåstjärnig fälttävlan, samt riderfarenhet MsvB dressyr/ 130 hoppning i komplementgrenen. Din riderfarenhet ska intygas av auktoriserad A-tränare eller diplomerad Beridare. Arbetslivs och tävlingserfarenhet är meriterande"

Jag som är en tjej med föräldrar som inte är hästintresserade, som har ridit på ridskola fram till för ett år sedan och som inte har råd med en egen häst (egen häst som uppfyller dessa utbildningsnivåer är också ett krav) kommer alltså aldrig kunna bli beridare. Jag tränar för tränare fem dagar i veckan men jag har inte tillgång till en så duktig häst och jag har aldrig någonsin tävlat i hela mitt liv.

Hur ska jag gå till väga för att kunna nå min dröm? För just nu känns allt ganska mörkt och orealistiskt. Jag ligger på MsvC nivå skulle jag tro.
Kom med alla tips och tankar ni kan, jag är villig att kämpa hårt för det jag vill!

/Fanny
 
Sv: Drömmen om att bli beridare-krossad

Alltså "beridare" är en person som har som yrke att rida in och utbilda hästar upp till Msv nivå. Om du ska starta och bedriva ett företag med detta som mål tror jag inte de är speciellt intresserade av att se hur vida du har en beridarexamen eller inte (dvs dem som du ansöker om företag hos), dock kan dina framtida kunder vara intresserade av att se eventuella examensresultat och se papper på att du gått utbildning om du titulerar dig som "beridare".

Om du däremot ärligt vill titulera dig som "Diplomerad Beridare" ska du genomföra ovanstående utbildning. Det ska man väl egentligen som "vanlig" beridare också, men antalet "hemmaberidare" som är självutnämnda är oerhört stort, tror nästan att antalet "hemmaberidare" är större än antalet riktiga beridare som utbildat sig till det. Det är rätt vanligt att hobby-folk kallar sig för "beridare" så fort de ridit in ett par hästar.

Känner du att du har möjligheten, erfarenheten och tålamodet att rida in andras hästar och träna dem är det bara att köra på. Beridar-diplom är inget körkort, det är inget som krävs för att du ska få rida in och utbilda hästar, det är mest bara ett plus i kanten, en fet guldstjärna för folk som jobbar med detta på heltid, men är dock så klart nödvändigt om du vill jobba som beridare i kungliga hovstallet eller liknande t.ex. men är ingen förutsättning för att du ska få lov att utbilda hästar, utan helt enkelt som en riktigt fin merit du kan skylta med för att dra kunder och kunna ta lite extra betalt än vad en vanlig hemmaberidare skulle kunna.

Om du dock vill gå utbildningen och göra allt "på riktigt" och ordentligt sas är det bara att kämpa, finns inga andra alternativ. Har du inte pengar att köpa loss en färdigutbildad häst får du börja från grunden med en ung billigare häst och jobba dig uppåt, rida aktivt för tränare, börja tävla, tävla flitigt och ligga på.

Bara för att du inte har möjlighet att fixa det såhär direkt efter gymnasiet betyder inte det att det är kört.
 
Sv: Drömmen om att bli beridare-krossad

Antingen letar du en medryttarhäst som du får rida och träna och tävla upp i klasserna. Vill man upp fort i klasserna så är väl det som går snabbast och ger störst garanti för resultat att köpa en bra och färdig häst. Men det kostar ju mycket pengar. Tom en gammal sak kostar ju rätt mycket om man ska ha en färdig läromästare. Och månadskostnaden är rätt saftig för att äga häst.

Annat alternativ är ju att du söker jobb hos duktig tränare där du får chansen att rida. Kanske kan du få ta med dig någon häst tex en foderhäst dit och rida. Eller om du kan få rida tränarens hästar.

Att utbilda en häst upp till Georg tar tid. Och är det inte ens egen vet man ju inte att man får rida den så länge att man når dit. Det är problemet med att rida andras hästar. Man kanske passar super ihop med både ägare och häst. Och alla parter vill fortsätta. Men kanske måste ägaren flytta eller har inte råd plötsligt eller vad som helst.
Och att utbilda sig själv OCH häst samtidigt tar ännu längre tid.
Så bäst är ju att rida en färdig häst att lära sig på. Därefter kan man börja utbilda hästar själv. Och med de första hästarna man utbildar gör man gärna misstag och får backa lite ibland. Det går snabbare ju mer man lär sig.

Gå på alla öppna clinics/träningar du kan, läs böcker, läs avhandlingar, se filmer, kolla när andra rider, träna kroppskontroll och gör "torrövningar". Följ med som hästskötare på tävlingar. Skaffa dig kunniga vänner som du kan diskutera ridning med. Träna styrka, smidighet, balans och kroppskontroll/koordination. Koordinationen kan du träna varenda minut dagligen med små övningar. Rid så mycket du bara kan och får. Att ens bara skritta någons häst kan ge en del. Du kan alltid sitta och laborera med din sits tex.

Att jobba med hästar är fantastiskt kul! Men du ska vara beredd på att det är ett tungt jobb. Och har man inte nishat sig eller är ett stort namn kan man få det svårt att gå ihop.
Vill du jobba med detta så bör du alltså antingen skaffa dig specialistkompetens, nischa dig eller ha massor av meriter.

/Tua, tränare och ryttare
 
Sv: Drömmen om att bli beridare-krossad

Det är just det som är problemet med den svenska beridarutbildningen, bara de som har resurser till bra hästar och träning har möjlighet att utbilda sig, tyvärr!

Mitt tips är att åka utomlands, i Tyskland t.ex. är systemet annorlunda och du behöver inte ha tävlat alls för att kunna utbilda dig till beridare. Åk och dit och jobba i något stall hos en duktig ryttare/tränare där du får se mycket bra ridning. Sen är jag inte helt hundra på hur det går till men så småningom kan du söka för att bli beridare och du gör då några olika intagningsprov. Utbildningen är 3årig och du är hos en ryttare där du får träning och så är det även teori. Danmark har också en bra beridarutbildning, men den vet jag inget om...

Känner du ingen med kontakter i Tyskland som kan hjälpa dig komma till ett bra stall? Du får säkert räkna med hårt jobb och mycket stallarbete i början men det finns ändå möjlighet att bli bra om man verkligen vill och kan jobba sig uppåt!
Undertiden så ta alla chanser du kan för att få rida och träna så mycket som möjligt, samt se bra ridning. Sommarjobb och liknande i tävlingsstall är ett bra tips!

iNHALE: Jag räknar absolut inte alla som kan utbilda unghästar upp till MVS nivå för beridare! Långt ifrån, även om man jobbar med det. Att ha utbildat sig till beridare i tyskland eller danmark är en stor merit och en kvalitetsstämpel på att man är riktigt bra. Inte bara något att skryta med lite utan något som kan vara högst intressant för framtida (iaf. seriösa) arbetsgivare eller hästägare, då räknar jag inte direkt in kungliga hovstallet...

Också ett sätt att kunna bli riktigt duktig och få bra rykte utan att ha tävlat höga klasser.
Det är få i Sverige som har beridarexamen och har tagit det på svenskt vis, har för mig ett tiotal. Sen hjälper ju såklart inte en beridartitel ifall man inte är duktig och seriös med det man gör
 
Sv: Drömmen om att bli beridare-krossad

Det är betydligt fler som tagit beridarexamen tror jag. Jag är inte helt hundra. Men jag tror det snarare kan vara så att 10 per år examineras.
För det vore konstigt att jag skulle känna 30 % av de som examinerats. :)

Fö hade du bra tips om att göra det utomlands! Det kan absolut vara något!
 
Sv: Drömmen om att bli beridare-krossad

Dröm krossad? Knappast. Du får bara kämpa lite hårdare för att nå ditt mål.
Det är ju så med drömmar, de är svåra att komma åt, annars kan man bara kalla det just mål. Men ge upp en dröm, det ska man inte göra. Vad är det de säger, sikta mot stjärnorna så kanske du når molnen.
Du kanske inte blir beridare i slutändan, MEN du kanske kan få jobba med i stort sett det samma, och blir inte det steget under din dröm?

Säger som övriga, stick utomlands och jobba.
ELLER jobba här hemma, stenhårt. Få tag på en bra foderhäst (finns fina tävlingshästar som kommer ut pga graviditeter osv) eller bli medryttare på en bra tävlingshäst, fast du kanske även här måste vara beredd att flytta, för det kan vara så att du får komma till hästen och inte tvärs om.

Om man når stjärnorna, molnen eller bara gräset beror helt på hur mycket man är villig att offra och satsa.

(låter jag inte äckligt positiv just nu :p)
 
Sv: Drömmen om att bli beridare-krossad

Vilka väldigt väldigt bra svar ni har skrivit! Ingenting är ju för jobbigt att göra för att nå sin dröm, en dröm är värd allt!

Jag har en medryttarhäst som jag har som min egen, hans ägare är den kunnigaste hästmannen jag träffat, jag umgås mycket med honom, mer än med mina vänner och ibland mer än min familj, dels för att han har så mycket att lära mig och dels för att jag tycker väldigt mycket om honom som person. Det är han som tränar mig också, han är svinduktig och jag har utvecklats läskigt mycket på väldigt väldigt kort tid. Han jobbar som instruktör och hjälper ofta folk när dom har problem med sina hästar ("min" häst är en av dom probemhästarna som han sedan fick).
Hästen jag rider är ganska gammal, 20, men ser fem år yngre ut än vad han är. Han är en läromästare men väldigt svårriden och ganska bråkig när han är på det humöret, vilket har lärt mig att hantera struliga och rädda hästar. Jag rider alltså på honom fem dagar i veckan (han vilar två) och ibland så rider jag någon annans häst också.

Anledningen till att jag vill gå en riktig beridarutbildning är för att jag är enormt kunskapstörstande, även om man kanske inte behöver gå en utbildning för att kunna hjälpa andra med deras hästar osv så vill jag lära mig! Om jag kunde skulle jag vilja gå alla hästutbildningar som finns, jag har ett sån hunger inom mig att lära mig mer och mer. Jag brukar ibland följa med på dressyr tävlingar när min tränares vän som är Grand Prix ryttare ska ut och tävla. Och min tränare känner de flesta, han har jobbat som överdomare och banbyggare och utbildat folk och tävlat mycket i fälttävlan.

Han är rätt hård att träna för, väldigt rak och ärlig, det älskar jag, han nöjer sig inte förrän det är bra. Vi har jobbat väldigt mycket på min sits, mina ben och att rida med stilla händer, ibland longerar han mig och då ska jag bara koncentrera mig på att träna sits, ben och handställning.

Jag har hört gott om tysklands stall så det ska jag definitivt titta mer på! Väldigt bra tips att titta utomlands! Men i detta läge känns det kanske som jag behöver bli duktigare? Träna mer? Försöka rida fler hästar? Jag kanske ska börja rida en unghäst nu under hösten med min tränares vägledning och hjälp. Mål ett år frammåt kanske ska vara att skaffa ett jobb (ett måste i denna dyra sport), ta körkort och börja rida en eller två hästar till.

Väldigt smart sagt av iNHALE, jag har ju faktiskt precis gått ut gymnasiet, det måste jag komma ihåg, allt kan inte hända på en gång och man måste ju faktiskt jobba sig upp! Väldigt bra tips att gå på clinics, läsa och se andra rida också, det lär man sig väldigt mycket på.

Kram på er för att ni är så goa och svarar, hoppas ni orkar läsa mitt långa och förvirrade svar!
 
Sv: Drömmen om att bli beridare-krossad

"Väldigt smart sagt av iNHALE, jag har ju faktiskt precis gått ut gymnasiet, det måste jag komma ihåg, allt kan inte hända på en gång och man måste ju faktiskt jobba sig upp! Väldigt bra tips att gå på clinics, läsa och se andra rida också, det lär man sig väldigt mycket på."

Där sa du något ; ) Allt kan inte hända på en gång! Vägen till en beridarexamen är lång oavsett hur man börjar och hur man får den. Man får börja i botten, åk utomlands och jobba i något stort stall! Bli inte besviken om du inte får rida, utan ta åt dig allt som dom kan lära dig. Ta hästskötarexamen, bra botten, bra att veta att man kan hästkunskapen och kanske gör det lättare att få jobb med häst när man kan intyga att man inte är helt utan kunskap.

Det är jättebra att kolla på mycket ridning, vanliga ridlektioner (med bra tränare såklart) lär ut en hel del. Gör du det i samband med tävling får du ju också svar(?) på om ritten var bra eller inte? Gör du det tillsammans med din tränare som kan visa och förklara är det ju jättebra!
 
Sv: Drömmen om att bli beridare-krossad

Varför inte gå Hippologen? Det är en jättebra inkörsport och ett sätt att knyta många nya kontakter.
 
Sv: Drömmen om att bli beridare-krossad

Vill du satsa på att lära dig rida tycker jag du ska vända dig till en tränare som kan något om ridning. Den du rider för nu har själv aldrig tävlat högre än LA dressyr. Jag trodde han kunde det han sa sig kunna men när jag fick se honom tömköra min häst i somras insåg jag att han mest är väldigt bra på att prata. Du var själv med så du vet att hans metod är att spänna in hästen hårt för att få den att "gå i form" så ser det bra ut. Att vara hård och låta tuff imponerar på en del men man kan aldrig rå över en häst med styrka.

Om jag var du skulle jag börja med att hitta en praktikplats på ett ställe där du får rida och lära mig mer och sedan söka jobb utomlands. Att lämna Sverige är nog det bästa sättet att lära sig rida. Din tränare har kontakter i ett stall som söker praktikanter.

På kort sikt skulle jag rekommendera dig att försöka få tillstånd att rida på K1 för att kunna rida mycket och billigt. Fem dagar i veckan är ingenting. Fem hästar om dagen börjar närma sig något. Vill du nå din dröm är det hårt jobb som gäller och då orkar man rida flera hästar en mörk vinterkväll efter skola/jobb.
 
Sv: Drömmen om att bli beridare-krossad

Hippologen tycker jag du ska satsa på. Eller få jobb/praktikplats i något stort stall så du har möjlighet att rida flera hästar om dagen, genom det kan många möjligheter öppna sig. Du bör nog ha mer erfarenhet av unghästar än var du har för att bli beridare, för beridare jobbar nästan mest med unghästar. Finns massa stall som söker efter tjejer se typ hästnet.
 
Sv: Drömmen om att bli beridare-krossad

Vill du satsa på att lära dig rida tycker jag du ska vända dig till en tränare som kan något om ridning. Den du rider för nu har själv aldrig tävlat högre än LA dressyr. Jag trodde han kunde det han sa sig kunna men när jag fick se honom tömköra min häst i somras insåg jag att han mest är väldigt bra på att prata. Du var själv med så du vet att hans metod är att spänna in hästen hårt för att få den att "gå i form" så ser det bra ut. Att vara hård och låta tuff imponerar på en del men man kan aldrig rå över en häst med styrka.

Om jag var du skulle jag börja med att hitta en praktikplats på ett ställe där du får rida och lära mig mer och sedan söka jobb utomlands. Att lämna Sverige är nog det bästa sättet att lära sig rida. Din tränare har kontakter i ett stall som söker praktikanter.

På kort sikt skulle jag rekommendera dig att försöka få tillstånd att rida på K1 för att kunna rida mycket och billigt. Fem dagar i veckan är ingenting. Fem hästar om dagen börjar närma sig något. Vill du nå din dröm är det hårt jobb som gäller och då orkar man rida flera hästar en mörk vinterkväll efter skola/jobb.
Sommar, vem är du? Det du skriver gör mig ledsen och jag håller inte alls med dig. Hela tonen i ditt inlägg är dessutom inte särskilt trevlig, varför antar du att jag inte "orkar" jobba för det jag vill?
 
Sv: Drömmen om att bli beridare-krossad

Tack jag ska se över hippologen då :) Ja jag behöver en massa erfarenhet av en massa, jag är långt långt långt ifrån så bra som jag behöver vara, men någonstans måste man ju börja, tack för tipsen!
 
Sv: Drömmen om att bli beridare-krossad

Åk utomlands!

För att lära sig rida, så behöver man öva på att rida. En häst om dagen räcker ingenstans, utan du behöver rida massa olika hästar av olika typ, ålder och utbildningsståndpunkt. Utomlands kan du nog räkna med att rida 5-10 (eller ännu fler) hästar per dag. På hippologen rider du inte så mycket om du inte rider andra hästar vid sidan av. Min uppfattning är att en lärlingsutbildning utomlands är bättre än hippologen om du vill lära dig rida. Det finns naturligtvis många hippologer som är duktiga att rida, men många av dessa var duktiga redan innan de började.

Den tyska beridarutbildningen är treårig. Beroende på hur bra din tyska är så får du nog räkna med att gå som praktikant ett tag först, eftersom teoretisk undervisning ingår, antingen en gång i veckan, eller ett par veckor om året i blockundervisning.

Som färdig beridare kan du sedan jobba hos någon med mästarexamen under tre år och sedan själv göra mästerprov om du vill.

Beridarutbildningen är en lärlingsutbildning, vilket betyder att du är anställd som lärling och får lärlingslön (inte så mycket, men du överlever).

Räkna med att det är slitigt och hårt arbete med långa dagar.

Beridarutbildningen i Danmark ska också var bra, men den vet jag inte så mycket om.

Lycka till!
 
Sv: Drömmen om att bli beridare-krossad

Åh tack, vilket fantastiskt bra svar! Mycket matnyttigt att ta till sig!
 
Sv: Drömmen om att bli beridare-krossad

"försöka få tillstånd att rida på K1 för att kunna rida mycket och billigt"? Hur menar du att det funkar? Du får väl ändå vara anställd där för att rida deras hästar?
 
Sv: Drömmen om att bli beridare-krossad

Det är betydligt fler som tagit beridarexamen tror jag. Jag är inte helt hundra. Men jag tror det snarare kan vara så att 10 per år examineras.
För det vore konstigt att jag skulle känna 30 % av de som examinerats. :)

Fö hade du bra tips om att göra det utomlands! Det kan absolut vara något!

Det finns 17 st i sverige som tagit beridareexamen och då gäller det alla grenar och under en hel del år, så några 10 om året examineras inte! Det funkar inte på det sättet i Sverige att det har varit en utbildning utan det har varit mer ett prov. Den utbildningen kom först detta året och första kullen börjar nu i höst och utbildningen är på 2 år.

Det kan ju vara så att dom är självutnämnda beridare som du själv? Alltså folk som tar betalt för att rida utan examen, det säger iof inte ett skit om nått hurvida man har tagit examen eller ej! Det ena måste inte vara bättre än det andra och tvärtom. Eller så råkar du bara känna just de personerna? Jag känner 70% av de 17st som har tagit examen så det säger ju inget direkt ;)

Det kan ju vara att dom är diplomerade unghästutbildare men det är inte samma sak som beridarexamen.
 
Senast ändrad:
Sv: Drömmen om att bli beridare-krossad

Om du vill till Flyinge tycker jag att du skall skriva till dem och berätta om dig själv. Jag känner några som arbetar där och det är väldigt trevliga och förstående personer. Är rätt säker på att du kan få komma dit om du är beredd på att "göra vad som helst". De flesta av de personer som har blivit framgångsrika inom ridsporten har börjat på minusläge, inga stekta sparvar där inte. I dagens läge är det svårt att hitta folk som är hängivna, så om du bara lyckas få dem att förstå att du verkligen vill, tror jag att du kan få komma dit ändå. Du kanske måste börja ifrån botten, men nånstans måste man börja och har man bara fått in en fot brukar det mesta ge sig självt. Med hårt arbete kan man komma hur långt som helst. Lycka till!
 
Sv: Drömmen om att bli beridare-krossad

Min dröm är att utbilda mig till beridare, det är det jag vill mest av allt i hela världen. Så då har jag ju såklart sökt runt lite på internet för att ta reda på hur jag ska nå min dröm, och efter vad jag läst på Flyinges hemsida så kommer den aldrig slå in. Jag citerar:

"Behörighet och särskilda förkunskapskrav
Grundläggande behörighet från gymnasieskola eller likvärdig utbildning. I ridningen krävs dokumenterad rid- och tävlingserfarenhet, motsvarande i fördjupningsgrenen St George dressyr alternativt 140 hoppning alternativt tvåstjärnig fälttävlan, samt riderfarenhet MsvB dressyr/ 130 hoppning i komplementgrenen. Din riderfarenhet ska intygas av auktoriserad A-tränare eller diplomerad Beridare. Arbetslivs och tävlingserfarenhet är meriterande"

Jag som är en tjej med föräldrar som inte är hästintresserade, som har ridit på ridskola fram till för ett år sedan och som inte har råd med en egen häst (egen häst som uppfyller dessa utbildningsnivåer är också ett krav) kommer alltså aldrig kunna bli beridare. Jag tränar för tränare fem dagar i veckan men jag har inte tillgång till en så duktig häst och jag har aldrig någonsin tävlat i hela mitt liv.

Hur ska jag gå till väga för att kunna nå min dröm? För just nu känns allt ganska mörkt och orealistiskt. Jag ligger på MsvC nivå skulle jag tro.
Kom med alla tips och tankar ni kan, jag är villig att kämpa hårt för det jag vill!

/Fanny

För yngre ryttare är det svårt att möta upp kraven, då krävs det en färdig häst.
För oss äldre som utbildat och tävlat hästar själva till nivån som krävs har inget större intresse att gå en sådan utbildning i 2 år, rent ekonomiskt skulle det inte ens funka.

Så man undrar ju egentligen för vilka den utbildningen riktar sig till? Rika unga ryttare och juniorer??

Då var det bättre med provet som man gjorde på den "gamla" beridarexamen bara för att få allt på pappret utan att lägga allt för många dagar, iof tror jag väl den möjligheten fortfarande finns kvar.
 
Sv: Drömmen om att bli beridare-krossad

Jag har hört gott om tysklands stall så det ska jag definitivt titta mer på! Väldigt bra tips att titta utomlands! Men i detta läge känns det kanske som jag behöver bli duktigare?

Jag har en kompis som åkte ner för snart ett år sedan, när hon åkte red hon godkänd LC, LB om det var en schysst häst. Hoppade kanske runt 1,00-1,10 m med schysst häst. Så någon världsstjärna behöver man nog inte vara, det handlar nog mest om vilja och arbetslust, något du ju inte verkar sakna :)
 

Liknande trådar

Hästmänniskan Har suttit och letat lite utbildningar den senaste tiden. Efter att ha varit inne på Flyinges hemsida kom jag fram till att jag vill gå...
Svar
19
· Visningar
1 996
Senast: Sasse
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Oseriös avel 2023
  • Valp 2025
  • Barmarksdrag/canicross

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp