Sv: Döv
Har hunden mycket vita tecken i huvudet och på öronen? Då ökar risken för dövhet. Ibland kan valpen ha lite hörsel när den är liten som försvinner efterhand.
Bra länk
http://www.babesan.se/dovhund.html
Kopierat från SKKs sida
"Dövhet
Medfödd dövhet förekommer hos ett tjugotal olika raser och är ofta genetiskt betingad. Den har ofta sammankopplats med vissa gener för vit pälsfärg och generna för merle och harlekin. Dövhet förekommer även hos raser med helt andra färger.
1a. Medfödd dövhet. Generna S, s(i), s(p) och s(w)
Vissa anlag för nästan helt vit pälsfärg eller päls med stora inslag av vitt förknippas med medfödd dövhet. Detta gäller i raser där hundarnas färg bestäms av gener i S-locus. Dövheten orsakas av en defekt i innerörat.
Det dominanta anlaget S ger helt pigmenterad päls (enfärgad icke-vit). Homozygoterna för den recessiva allelen s(i) (irish spotting) har vita tecken på 10-30% av kroppen i form av strumpor, bröstfläck, haklapp, krage, vit svanstipp. Vit bläs förekommer. Homozygoterna för de recessiva allelen s(p) (piebald spotting) har vita tecken på 30-90% av kroppen (exempelvis foxterrier). Homozygoterna för den recessiva allelen s(w) (extreme white) är vita på 90-100% av kroppen.
Hur/varför dessa gener för utbredd vit färg ökar risken för dövhet och hur dövheten är kopplad till färganlaget är inte helt känt. En hypotes är att pigmenterade celler som underhåller hörselhåren (stereocilierna) saknas under fosterutvecklingen. I raser där dövhet förekommer hos hundar med extreme white päls kan dövhet även förekomma hos färgade individer men i lägre frekvens.
Det finns andra gener för vit färg än s-allelerna. Den vita färgen hos till exempel west highland white terrier sammankopplas inte med dövhet.
1b. Homozygoti för s(w)
Raser där de flesta individer är extreme white till följd av homozygoti för s(w) och där medfödd dövhet förekommer är: (vit) bullterrier (dövhet förekommer även hos färgade hundar), dalmatiner (dalmatinern är genetiskt extreme white; genen f i ett annat locus ger de typiska fläckarna), malteser, pyrenéerhund och sealyhamterrier.
1c. Homozygoti för s(p) och s(w)
Inom följande raser där homozygoti för piebald spotting, s(p) och extreme white s(w) är vanlig förekommer medfödd dövhet: boston terrier, cocker spaniel, engelsk setter, foxterrier och pointer. I boxerrasen föds ofta extreme white individer som vanligen inte anses vara döva.
2. Förvärvad dövhet
Förvärvad dövhet uppträder i medelåldern eller senare. Ofta orsakas den av kronisk örongångsinflammation som i sin tur beror på olämplig öronform. Hundar av raser med tunga, hängande öron med tät päls är konstitutionellt predisponerade för sådana problem.
3b. Avelsåtgärder, vit färg
Homozygoti för s(w), den gen för extreme white som finns hos många raser, ger ökad risk för dövhet. I raser där allelerna s(i), s(p) och s(w) förekommer bör man vara försiktig med att avla fram riktigt ljusa individer, alltså undvika homozygoti för genen s(w) som ger extreme white"