Sv: Diabetes
Eftersom jag misstänker att denna tråd kommer att hittas vid en forumsökning på ämnet så tänkte jag att jag kunde skriva en liten sammanfattning
Kontroll
- Mät vattenåtgången. Det ger en ganska bra bild av den genomsnittliga blodsockermängden. Vi har ett halvlitersmått vi fyller på med och på morgonen räknar vi av det som finns kvar.
- Köp en glukosmätare på apoteket och mät blodsockret på morgonen innan medicinering.
- Köp urinstickor på apoteket som mäter ketoner. Med lite träning kan man även känna på anddräkten om ketoner bildas. Det luktar lite aceton.
Utprovning av insulindos hemma med klinikbesök eller inläggning på djursjukhus
Olika veterinärer och ägare tycker olika. Eftersom jag har en väldigt lättstressad kisse så föredrar jag att mäta och sköta så mycket som möjligt själv hemma. Den veterinären vi nu besöker vill helst se att katten befinner sig på hemmaplan och att ägarna kontrollerar det de kan. Andra tycker att inläggning är det bästa alternativet eftersom övervakningen blir effektivare. Skulle katten vara oförsäkrad så misstänker jag att man håller kostnaderna nere med att själv vara så aktiv som möjligt. Jag är väldigt nöjd med den veterinären vi nu träffar så vill någon har tips på en bra diabetesveterinär i Sthlms området så skicka ett PM.
Fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet är inte bara viktigt för att en överviktigt katt skall gå ner i vikt. Regelbunden fysisk aktivitet ökar vävnadens insulinkänsligheten i vila. Men ffa så ökar, det icke insulinberoende sockerupptaget till skelettmuskulaturen kraftigt, under fysisk aktivitet.
http://www.svenskidrottsmedicin.se/fyss/pdf/24_Diabetes_2.pdf
- Utfodra torrfodret i aktivitetsboll. Det hindrar även från hetsätning och tristessätning.
- Kasta ut torrfoderbitarna en och en så katten får jaga efter
- Göm maten på olika ställen i hemmet
- Här hemma är derssyrspön populärt
- Klickerträning
Utfodring
Vi kör på det veterinären rekommenderar. Att ge blötmat vid insulingivan säkerställer för oss att han äter just då. Och torrfoder i en aktivitetsboll gör att han har friare tillgång till foder under natten och på dagen när risken för hypoglyckemi är som störst.
”Det finns två sätt att utfodra en diabetiker på; det traditionella sättet och det metaboliska. Det traditionella sättet innebär att fodret innehåller höga mängder (minst 40 % av energiintaget) av komplexa kolhydrater för att hålla blodsockret på en så stabil nivå som möjligt, högkvalitativt protein och ett moderat innehåll av fibrer och fett. Djuret ska utfodras med flera små mål fördelat över dagen (Case et al, 2000). Den metaboliska metoden är ett nytt utfodringssätt för katter med diabetes mellius. Den innebär att man utfodrar med en hög proteinhalt och begränsar kolhydratinnehållet för att ändra metabolismen och få katten att utnyttja lagrat fett som energikälla. En fördel med denna metod är att katten får lättare att bibehålla sin muskelmassa."
Ur ”användning av dietfoder [….]” se nedan
Lästips
Diabetes Mellitus hos katt
http://stud.epsilon.slu.se/770/1/myr_s_100117.pdf
Blodglukosmätarens betydelse vid mätning i hemmet på katter med diabetes mellitus
http://stud.epsilon.slu.se/1245/1/orndal_l_100531.pdf
Fruktosamin som markör för diabetes mellitus hos katt
http://ex-epsilon.slu.se:8080/archive/00000031/01/Brandeker.pdf
Användning av dietfoder till hundar och katter på Smådjurskliniken vid SLU
http://ex-epsilon.slu.se:8080/archi...ar_och_katter_på_SMådjurskliniken_vid_SLU.pdf