Även bomlösa sadlar går naturligtvis att hantera fel. Framför allt är det bristen på tryckfördelning som kan ställa till med besvär om man har otur/inte är uppmärksam. Det är t ex viktigt att man använder de padar som tillverkarna rekommenderar, och att man känner igenom sin hästs rygg efter ridturerna. Detta är dock inget generellt problem - det är många distansryttare som använder olika typer av bomlösa sadlar ända upp i de tuffaste ritterna.
Personligen upplever jag att bomlösa sadlar är överlägsna vad gäller komfort och rörelsefrihet för hästen. Jag har provat många olika sadellösningar - Hector, Bent-sadeln, Free'n'Easy samt ett par "vanliga" på engelsk bom - men jag har fastnat för bomlöst och har nu haft den stora glädjen att inte ha behövt byta sadel på 1,5 år. De hästar jag har använt sadeln på - en fjording med stora kraftiga skulderblad, en lippekorsning utan manke och med kort sadelläge, och ett halvblod med ganska normalt sadelläge - har alla trivts mycket bra med sadeln och förbättrat sina prestationer.
Bomlösa sadlar kräver att ryttaren lär sig sitta själv, för man får inte så mycket hjälp av sadeln. Personligen tycker jag att det är bra. Sitter du snett i en bomlös sadel så glider sadeln i sidled, du märker det och kan göra något åt det. Sitter du snett i en bomsadel så ligger sadeln kvar, men det blir tryck under sadeln i stället. Sitter du i bakvikt i en bomlös sadel så hamnar vikten där du sitter. Sitter du i bakvikt i en bomsadel tippar hela sadeln och bakkanten på bossorna gräver sig ner i muskulaturen, det blir ett mer koncentrerat tryck närmare länden som är ryggens svaga punkt.
Så, som sagt, jag är nöjd med att ha gått över till bomlöst. Jag tror att det är det bästa för hästen. Sen är det en hake vad gäller ryttaren, och det är att man sitter ganska brett jämfört med en bomsadel. Det är svårt att få långa eleganta "dressyrben" i en bomlös sadel. Lyckligtvis utvecklas de bomlösa sadlarna hela tiden, så det problemet får säkert sin lösning!